Az amerikai család nem hívott orvost beteg kislányukhoz, inkább "a hit gyógyító erejével" kezelték. Amikor már nem lélegzett, azért hívták a mentőket. A házaspár akár 25 évet is kaphat felvilágosult gyógykezelésükért.

Bűnösnek ítélt egy bíróság az Egyesült Államokban egy férfit, aki orvosi segítség hívása helyett imádkozott lánya felépüléséért, és ezzel gyermeke halálát okozta - írta vasárnap a BBC. A brit közszolgálati médium információi szerint a férfi azt mondta tárgyalásán: hitt benne, hogy Isten meggyógyítja lányát.

A 11 éves gyerek kezelhető betegségbe, nem diagnosztizált cukorbetegségbe halt bele. Az ügyben a kislány anyját már korábban bűnösnek találta egy bíróság. A szülők akár 25 éves börtönre is számíthatnak, büntetésüket várhatóan októberben hirdetik ki.

A kislány tavaly márciusban halt meg az amerikai Wisconsin államban. Halálos ágyánál a szülei, Dale és Leilani Neumann, valamint hitbéli társaik imádkoztak a felépüléséért. Az ügy tárgyalásán megjelenő orvosi szakértők azt mondták, hogy a házaspár gyermeke túlélhette volna a nem felismert cukorbetegséget. Ha diagnosztizálták volna, hogy akkor inzulint juttatva a szervezetébe, életben tarthatták volna a 11 éves kislányt.

Isten főorvos úr

"Ha orvost hívtam volna, akkor a medikust Isten elébe helyeztem volna" - mondta a 47 éves apa a tárgyalásán. Elmondása szerint azt hitte, hogy lánya influenzában betegedett meg, és nem is gondolta, hogy komolyabb a baj. Ügyvédje szerint védence nem követett el bűncselekményt azzal, hogy meg volt győződve a "hit gyógyító erejéről." Az ügyész szerint azonban a férfi önző hitével úgymond "minimalizálta" lánya betegségét, és hagyta meghalni a kislányt, aki annyira legyengült, hogy képtelen volt enni, és inni, valamint arra is, hogy a lábára álljon. Ezért kórházba kellett volna szállítani. De ehelyett már csak akkor hívtak mentőautót, amikor nem lélegzett többé.

A férfit bűnösnek találta az ügyet tárgyaló Wisconsin állambeli bíróság. Csakúgy, ahogyan korábban már a feleségét is elítélték az ügyben. Az apa ügyvédje szerint fellebbezést nyújtanak be az ítélet ellen, amelynek konkrét büntetési tételét októberben hirdetik ki. A házaspár akár 25 éves börtönbüntetésre is számíthat.