A napokban lejárt annak a rendelkezésnek a hatálya, miszerint tilos nyilvánossá tenni annak a nőnek és két férfinak a nevét és képmását, akik felelősek Baby P haláláért. A 17 hónapos kisfiú anyját és nevelőapját testi épségük megóvása érdekében elkülönítették a többi rabtól, és szabadon engedésük után álnéven kezdenek majd új életet. Tracey Connely például már alig várja, hogy újra pasizhasson. A gyermek édesapja eközben beperelné a gyermekvédelmi szolgálatot, mivel tudtak arról, hogy Bapy P élete veszélyben forog, mégsem tettek semmit. Szakemberek szerint a férfi akár az általa követelt kétszázezer font dupláját is megkaphatja kárpótlásként.

Kétszázezer fontos (kb. 64 millió forintos) kártérítést követel annak a brit gyermeknek az édesapja, aki 17 hónapos korában belehalt a nevelőapja, Steven Barker által okozott sérülésekbe – írja a DailyMail. Igaz, szakemberek szerint akár kétszer ennyit is kaphatna. A férfi a helyi szerveket szeretné beperelni, mivel ő is azon a véleményen van, hogy a szociális munkások óriásit hibáztak, amiért nem vigyáztak jobban fiára, aki szerepelt a veszélyeztetett gyerekek listáján. A botrány miatt eddig öt illetékest bocsátottak el, akik szintén komoly összeggel szeretnék lehúzni egykori munkáltatójukat.

Sharon Shoesmith, a gyermekvédelmi szolgálat egykori vezetője akár egymillió fontot is kaphat, ha helyt adnak annak, hogy szexuális diszkrimináció miatt bocsátották el. Négy kollégája pedig fejenként hatvanezer fontot is kaphat, ha az ő követelésüket is jogosnak találják. Bapy P édesanyja csak 16 éves volt, amikor megismerte az akkor 33 éves férfit. Három hónappal azután, hogy megszülte közös gyermeküket, Steven Barkernek köszönhetően ráunt a fiú apjára, aki kiköltözött otthonukból. Igaz, hivatalosan azóta sem váltak el.

Nem biztos, hogy megérdemli

A férfit annyira megviselte fia halála, hogy idő előtt nyugdíjba vonult. Persze nem lesz olyan könnyű kiharcolni a kártérítést, ugyanis az illetékesek nyilvánvalóan arra is kíváncsiak lesznek, hogy miért nem vette észre azt, hogy gyermekével rosszul bánnak. „Bár rendszeresen látta a gyermekét, ő sem vette észre azokat a sérüléseket, amik felett mások elsiklottak. Ha bizonyítani tudná, hogy ezt jelezte az illetékeseknek, akkor más lenne a helyzet. De ha nem így történt, akkor miért érdemelné meg a kártérítést?” – nyilatkozta Ann Widdecombe képviselő.

A Daily Mail információi szerint a férfi hétvégenként találkozott a gyermekkel, és már rettenetesen sajnálja, hogy visszaadta a kisfiút édesanyjának. Legutolsó találkozásukkor Baby P állítólag többször apja után kiáltott, de a férfi azt hitte, hogy a gyermek csak egy ölelésre vágyik. „Azzal a tudattal kell együtt élnem, hogy a fiam segítséget kért tőlem, és nem akart hazamenni, mert az otthon számára egyenlő volt a fájdalommal és a szenvedéssel” – nyilatkozta a férfi.

Baby P anyja újra pasizna

Eközben a kisfiú éppen börtönben lévő édesanyja már a rácson túli életet tervezi – írja a DailyMail. A barátainak írt levelek alapján alig várja, hogy újra pasizhasson. ”Egy ideig nem akarok komoly kapcsolatot...Alig várom, hogy vége legyen ennek az egésznek....Megőrülök itt. Mintha be lennék zárva egy dobozba” – írta az asszony. Bár nem mutat megbánást fia halálával kapcsolatban, ami szerinte egyébként csak és kizárólag volt barátja, Steven Barker hibája, állítólag mélyen hisz abban, hogy a mennyországban majd újra találkozik fiával: „Nemcsak a fiamat vette el tőlem. Megőrülök annak a gondolatától, hogy átvert. Megtalálom a módot arra, hogy valahogy bosszút álljak azon a szemét alakon.”

A 28 éves asszony állítólag azt is megjegyezte, hogy gyakran megfordult a fejében az öngyilkosság gondolata. „Mindennap gondolok rá, de nem ölhetem meg magam. A lányaimra is gondolnom kell, így nem adhatom fel a harcot. Nem tartozok azok közé, akik könnyen feladják” – tette hozzá Connelly, aki reméli, hogy a börtön után újra együtt lehet majd három lányával.

Álnéven kezdenének új életet a tettesek

Az asszony ügyvédje állítólag kérelmezi majd, hogy Tracey Connely – természetesen az adófizetők pénzén – új életet kezdhessen új néven arra hivatkozva, hogy joga van félelem nélkül élni, hiszen ha kiengedik, könnyen előfordulhat, hogy a sajtó ismét rászáll, és tette miatt egyéb támadások is érik majd. Amennyiben az illetékesek jogosnak tartják ezt az óvintézkedést, az asszony új nevet kap majd, és egy olyan lakásba költöztetik, amiben van egy ún. pánikgomb, amit ha megnyom, azonnal segítségére indulnak az illetékesek.

Niri Shan ügyvéd szerint az ügyben szintén elítélt Steven Barker valószínűleg szintén előáll majd egy hasonló kérelemmel. Az Independent szerint Barker testvére, Jason Owen is így tesz majd, aki egyébként szintén Baby P halála miatt ül börtönben. Shan hozzátette, szerinte a bíróságnak csak akkor kellene helyt adnia ennek a kérelemnek, ha valóban veszélyben forog a két ember élete, hiszen a környezetükben élőknek joga van ahhoz, hogy tudják, mit is követtek el.

Végignézte, ahogy párja megerőszakolt egy kétéves lányt

Egy szociális munkás szerint jóval több van az asszony számláján, mint gondolnánk. Az illetékes szerint Tracey Connely ugyanis végignézte, ahogy Barker 2007-ben megerőszakolt egy akkor kétéves kislányt. A gyermek a bíróságon elmondta, hogy a férfi háromszor erőszakolta meg 2007 februárja és augusztusa között.

A nő állítólag látta, hogy mit művelt a párja, de nem tett semmit, csupán megkérte őt, hogy máskor ne csináljon ilyet – írja a Sun. A Baby P haláláért felelős személyek nevét és arcát eddig hivatalosan nem lehetett közölni, de a napokban ennek a rendelkezésnek a hatálya lejárt. Az asszonyt és szeretőjét ezt követően elzárták a többi rabtól, ugyanis attól tartanak, hogy rabtársaik esetleg megtámadják őket – írja az Independent.

A Baby P-ügy

A 17 hónapos kisfiú 2007. augusztus 3-án halt meg, miután brutálisan megkínozták. Többek között eltörött nyolc bordája, két körme leszakadt, és a kegyetlen verések során több fogát is kiütötték. A 17 hónapos gyereket egyikük olyan erővel szorította a térde közé, hogy elroppant a gerince. A kegyetlen gyilkossággal a fiú anyját, Tracay Connelyt, annak barátját, Steven Barkert és egy ismerősüket Jason Owent vádolták meg, akik 2008 őszén mindent tagadtak. Röviddel később kiderült, hogy londoni szociális munkások és egészségügyi dolgozók nyolc hónapon keresztül hagyták szenvedni a kisfiút, aki egyébként szerepelt a veszélyeztetett gyerekek listáján. A brit lapok novemberben azt írták, hogy akár 14 év börtönt is kaphat az az édesanya, míg ő abban reménykedett, hogy már karácsony előtt kiszabadul. A Daily Mail jelenlegi információ szerint az asszony három év múlva már ki is szabadulhat. Májusban pedig egy újabb olyan szörnyű tettre derült fény, amit Baby P terrorizáló társaság egyik tagja követett el. Steven Barker ugyanis megerőszakolt egy kétéves kislányt, és tettéért életfogytiglan tartó börtönbüntetést kapott, amit persze nem feltétlenül kell letöltenie, és talán már tíz év múlva szabadon engedhetik.