Prostik parádéztak modellekként Rio de Janeiro egyik terén, hogy ezzel harcoljanak az őket érő diszkrimináció ellen. A divatbemutatót és a bemutatott ruhamárkát létrehozó Gabriela Leite szerint a lányok forradalmárok, és ezzel is a kizsákmányolásuk ellen harcolnak.

Egy éjszakára modellekké válhattak a prostituáltak Rio de Janeiroban, ahol augusztus 26-án tartották a Daspu nevű ruhamárka legújabb kollekciójának premierjét – tudósított az eseményről az AFP. Az alkalmi modellek esetében nem volt kívánalom a modellalkat, csak a foglalkozás: mindannyian az utcán dolgoznak. A lányok a 2010-es nyári kollekció színes ruháit mutatták be, amit bevallottan a bárok és éjszakai klubok kultúrája ihletett. A kifutót, ami csupán egy vörös szőnyeg volt, a Tiradentes téren helyezték el, egy olyan történelmi városrész közepén, ahol még most is 300 prostituált dolgozik.

A Dasput a Davida nevű, 1992-ben alakult brazil civilszervezet hozta létre 2005-ben, hogy "harcoljanak a hátrányos megkülönböztetés ellen, ami szakmájuk miatt éri az örömlányokat Brazíliában", valamint hogy a divatkollekció révén "rendszeres bevételi forrást tudjanak biztosítani pártfogoltjaiknak" – írja a Wikipedia. A szervezet AIDS-megelőzési és jogvédelmi tevékenysége csak Rio államban 4500 nőt érint. Alapítója maga is egykori prosti, az 57 éves Gabriela Leite. Az ő ötlete volt a Daspu márkanév is, ami egy szóösszevonás a „das putas” (kurvák számára) szavakból, miközben egy fricskával a drága ruhákat forgalmazó Sao Paolo-i Daslu áruház nevére is utal. „Ahogy az utcalány barátnőim csinosan és büszkén vonultak, az magáért beszélt. Mi így csinálunk forradalmat” – nyilatkozta a show után büszkén Leite.

A kollekció neve „Farofa caviar!”, ami szintén üzenetet hordoz: azt sugallja, hogy örömlányok a szegények és a gazdagok közt egyaránt mozognak, és miközben sokszor a szegények eledelének számító, maniókalisztből készülő farofát eszik, máskor kaviárral és pezsgővel traktálják őket. A ruhákra és pólókra is szójátékos feliratok kerültek, mint például a „Puta libre” (Szabad kurva), ami a Cuba libre nevű koktél átköltése.

A divatbemutatót a város önkormányzata támogatta, akik komplett fesztivált rendeztek köré "az egészség és az állampolgári jogok" ünneplésére. Az országban a prostituáltak sokszor nem egyszerűen csak foglalkozásuk miatt szenvednek hátrányos megkülönböztetést, de amiatt is, mert sokszor HIV-vírushordozók vagy AIDS-betegek. "A Daspu az előítéletek ellen harcol, és lehetővé teszi, hogy attól, hogy kurvák vagyunk, mégis lehessünk állampolgárok" - mondta el céljaikról Leite.