Pucérra vetkőzött a londoni Trafalgar tér közepén egy férfi, aki egy művészeti projekt részeként töltött egy órát egy üres szobor-talapzaton. Volt, aki panaszt is tett ellene emiatt, a rendőrség azonban nem lépett közbe: szerintük meztelenkedni egyáltalán nem illegális. Justin Hollwell így egy órán keresztül parádézhatott meztelenül a turisták vigyorgása közepette, miközben a New York-i Metropolitanben már tíz másodpercért is letartóztatták volna.

A vigyorgó kommentek mellett rendőrségi bejelentés is érkezett az ellen a férfi ellen, aki egy művészeti projekt keretében fényes nappal meztelenre vetkőzött a járókelőkkel teli Trafalgar téren. A rendőrök viszont nem értették, miért kellene közbelépniük. Londonban a meztelenkedés nem illegális tevékenység, míg New Yorkban azonnali letartóztatás jár érte.

A brit gyári munkás, Justin Holwell a One&Other című művészeti projekt keretében foglalhatta el egy órára a londoni Trafalgar tér negyedik, üres szobortalapzatát . A projekt résztvevői bármit csinálhatnak a nekik járó egy óra alatt, ami nem törvénybeütköző: Holwell úgy döntött, ő például levetkőzik és pucéran pózol a ráeső időben, és erről előtte meg is egyeztek az esemény koordinátoraival. A férfi ismerősei véleményét is kikérte, akik megértően álltak az ötlethez: "Beszéltem a barátaimmal, és ők is teljesen természetesnek találták a dolgot, hiszen tudják, hogy van bennem egy jó adag exhibicionizmus".

Legyen ön is köztéri szobor!

A One&Other című projektet Antony Gormley brit szobrász indította 2009. júliusában, aki a híres londoni Trafalgar tér üresen álló negyedik szobortalapzatrára toborzott önkénteseket, akik egy órán keresztül foglalhatják el a helyet és tehetik, ami jólesik - feltéve, hogy nem törvénybeütköző. A projekt saját weboldalán folyamatos online közvetítésen tekinthető meg, épp ki és mit művel a ráeső időben.

A Negyedik Talapzat - Fourth Plinth - 1841-ben került a térre, eredetileg azzal a céllal, hogy egy lovasszobornak adjon majd helyet, végül azonban anyagi okokból maradt üresen. Azóta rendszeresen használják időszakos művészeti kiállítások és projektek helyszíneként, sőt London weboldalán belül saját aloldala is van, ami a Negyedik Talapzat programját közli.

Az esetről készült videó alapján úgy tűnik, a helyieket és turistákat nem igazán sokkolta a látvány, a családjával épp a téren tartózkodó Mark Williams-Thomas egykori nyomozót viszont igen. Ő bejelentést is tett a közeli rendőrőrsön, mivel egyáltalán nem találja természetesnek, hogy fényes nappal egy pucér férfi parádézzon köztéren. Indoklása szerint feleségét és 13 éves gyermekét "felzaklatta a látvány", őt viszont az zaklatta fel igazán, hogy a rendőrök a bejelentése ellenére sem intézkedtek. A rendőrség szóvivője elmondta, azért nem tettek semmit, mert nem bűncselekmény nyilvánosan meztelenkedni, ha úgy egyébként az alany nem viselkedik obszcén módon.

Ezzel azonban nagy csalódást okoztak az egykori kollégának: "Teljesen biztos voltam benne, hogy a környéken lévő rendőrök vagy a szervezők véget vetnek annak, hogy ez az ember pucéran mutogassa magát. Teljes meglepetésemre viszont csak ott álltak, és nem tettek semmit" - háborgott a BBC Online-nak is később Williams-Thomas. "Hónapokon át a rendőrség közreműködésével dolgoztunk, és ők is egyetértenek abban, hogy nincs semmi illegális a nyilvános vetkőzésben, míg semmi illetlenség nem történik. Ezért nem léptek közbe ebben az esetben" - védte meg magukat a projekt egyik sajtósa.

Jól válassza meg, hol akar műalkotás lenni!

Nem ez az első eset, hogy valaki a művészet jegyében válik meg ruháitól, ha azonban New Yorkban tesz így, nem ússza meg ennyivel, mert ott a rendőrség is Williams-Thomas nézeteit vallja.

Múlt héten a New York-i Metropolitan Múzeumban vetkőzött meztelenre egy nő, hogy modellt álljon Zack Hyman fotóművésznek, aki a város nevezetességei előtt kapja lencsevégre önkénteseit rajtaütésszerű vetkőzéseikkel. A New York-i rendőrség azonban pár másodperc után már le is tartóztatta Hyman modelljét közszeméremsértés miatt.