A bíróság úgy döntött, hogy megalapozottak annak az egykori börtönőrnek a panaszai, akit felettesei állítólag azért rúgtak ki, mert túlságosan szexis volt. Egyelőre még nem tudni, hogy pontosan mennyi kártérítést kap Amitjo Kajla, akit korábbi munkahelyén, a Brinsford Fiatalkorúak Börtönében kollégái és felettesei kora, neme és külseje miatt diszkrimináltak. A bíróságon kifejtette, ő csak emberséges próbált lenni, ugyanis ezt olvasta ki az előírásokból.

Pert nyert az a brit börtönőr, akit szerinte azért rúgtak ki felettesei, mert túlságosan szexi volt – írja a BBC. A hivatalos verzió szerint a Brinsford Fiatalkorúak Börtönének vezetősége azt nehezményezte, hogy nem tartotta be a kötelező öltözködési és viselkedési előírásokat. A munkáltatói ellen indított perben mindenesetre az ő javára döntöttek, vagyis úgy látták, hogy kora és neme miatt diszkriminálták őt, elbocsátása nem volt kellőképpen megalapozott. Arról egyelőre még nem született döntés, hogy mennyi kártérítést kap Amitjo Kajla, ezzel a kérdéssel kapcsolatban majd két hónap múlva tartanak bírósági meghallgatást.

Emberséges akart lenni

Ő természetesen nagyon örül a bíróság döntésének. „Csak az előírásokat szerettem volna betartani, amik többek közt magukban foglalják, hogy emberségesen kell bánnunk a rabokkal. A munkám során megpróbáltam én is alkalmazni ezt az elvet. Az egyik tisztnek azonban nem tetszett az, ahogy a munkámat végeztem. Ő előszeretettel viselkedett úgy, mint egy igazi macsó. Úgy tekintett rám, mint egy gyenge nőre, aki felett nyugodtan lehet zsarnokoskodni” – nyilatkozta Kajla. A belügyi minisztérium illetékesei természetesen nem ennyire elégedettek, szóvivőjük mindenesetre megígérte, hogy alaposan áttanulmányozzák majd a bírósági papírokat, ugyanis nagyon komolyan veszik a szexuális zaklatással kapcsolatos vádakat.

Hiába panaszkodott

A húszas éveiben járó lányt tavaly tavasszal bocsátották el a wolwerhamptoni Brinsford Fiatalkorúak Börtönéből, ahol tíz hónapig teljesített szolgálatot. Munkatársai állítólag szinte az első pillanattól fogva megjegyzéseket tettek rá külseje miatt. Előfordult, hogy egyik felettese buta kislánynak nevezte, amiért leült beszélgetni az egyik börtönlakóval. Ráadásul a rabok előtt tette mindezt, amit ő nagyon megalázónak érzett. Kajla végül tavaly januárban panaszt tett, de az illetékesek semmit nem tettek annak érdekében, hogy segítsenek neki, áprilisban a sok stressz miatt felhagyott a munkájával, május 21-én pedig megszűnt a munkaviszonya - írja a DailyMail.

Igazi áldozat

Egyik volt kollégáját, Lee Hastingset külön kiemelték a tárgyalás során. „Ha nem egy fiatal, és vonzó nőről lett volna szó, akkor valószínűleg nem így bánt volna vele. Nem viselkedett vele megfelelően, megalázta őt. Olyan barátságtalan és kellemetlen légkört teremtett, amiben a felperes megfélemlítve és megalázva érezhette magát. Egy szívesen zsarnokoskodó ember az alapján választ magának áldozatot, hogy ki elég sebezhető és gyenge. Ebben az esetben egy kis termetű, fiatal nő volt a megfelelő célpont. Az illetékesek tudtak a kialakult helyzetről- hangzott el a tárgyaláson.