Mariela Gibson 20 évesen indulhat Miss Venezuelaként a Miss Universe-versenyen, a kólafüggő Miss Nepál pedig a Miss Worldön képviseli majd hazáját, halálra idegesítve ezzel a helyi kommunista pártot.

A húszéves, barna Marelisa Gibsont koronázták Miss Venezuelává szeptember 24-én Caracasban. Ezzel ő indulhat a dél-amerikai ország versenyzőjeként a jövő évi Miss Universe-szépségversenyen.

Gibson fejére az előző évi győztes, Stefania Fernandez helyezte a koronát, aki múlt hónapban a Bahamákon 2008-as Miss Venezuelaként a Miss Universe világversenyt is megnyerte. A második helyen a 22 éves Adriana Visini végzett, ő a Miss World világversenyen képviselheti majd országát.

Az elmúlt években hat Miss Universe, öt Miss World és négy Miss International világversenyt nyert meg venezuelai lány, amivel a dél-amerikai ország magasan vezeti a nemzetközi szépségkirálynők arányát. A szépségfanatizmusáról ismert, plasztikai sebészeti nagyhatalomnak számító országban a szépségkirálynők a nemzeti büszkeség tárgyai, a Miss Venezuela-választás tévéközvetítése az év legnézettebb tévéprogramjai közt van.

Miss Nepál bezzeg nemkívánatos

Ezzel egyidőben Nepálban is megrendezték az szépségkirálynő-választást, melyet egy helyi hírességnek számító buddhista modell és tévésztár, Zenisha Moktan nyert, kiadós botrányt generálva a verseny körül. A lány ugyanis a tamang törzsből származik, amely a legszegényebb és legelnyomottabb rétege a nepáli törzseknek, nagyon gyakran közülük kerülnek ki az emberkereskedők áldozatai. Az ország második legnagyobb pártjának számító Nepáli Kommunista Párt, avagy a maoisták ezért ülősztrájkkal tiltakoztak Moktan győzelme ellen.

A húszéves modell egyébként 2006-ban már megnyerte a Miss Tamang szépségversenyt, Coca Cola-függőnek vallja magát, és azt állítja: mióta tizenhat évesen, egy iskolai színielőadásban az utolsó pillanatban mégsem ő kapta a My Fair Lady Elisa Doolittle-jének főszerepét, minden csapás csak megerősítette.

Mokhtan Johannesburgban, a decemberben megrendezendő Miss World szépségversenyen fogja képviselni hazáját, míg a második helyezett, Richa Thapa Magar jövő hónapban a Fülöp-szigeteken, a Miss Earth versenyen indul Nepál színeiben.