Hétfő éjszakától őszi helyett télies időre számíthatunk, ráadásul keddtől péntekig folyamatosan fújni fog az olykor viharos erősségű északi szél.

Reisz András meteorológus a Független Hírügynökségnek elmondta: a fázósabbak ne átmeneti, hanem télies ruházatot készítsenek elő, mert a következő napokban a csúcshőmérséklet nem haladja meg a 3-8 fokot.

Jön a napokig tartó szélvihar

Hétfő éjszaka a Dunántúlon már 90-95 kilométer/órás szélre lehet számítani, kedden ez még tovább erősödhet, akár a 100 kilométer/óra sebességet is elérheti. A meteorológus szerint a kellemetlenül erős északi, észak-nyugati szél akár kisebb tárgyakat is megemelhet és faágakat is letörhet, ezért óvatosságra intett. Hozzátette: a 3 napon keresztül folyamatosan fújó szél ingerlékennyé, idegessé is teheti az érzékenyebb embereket, úgyhogy ezzel sem árt számolni.

Tíz fokkal lesz kevesebb, mint ilyenkor szokott

A hőmérséklet a következő napokban 10-13 fokkal lesz kevesebb az ilyenkor megszokottnál - mondta Reisz András. A leghidegebb szerdán és csütörtökön lesz, a csúcshőmérséklet sem lesz magasabb 3-8 foknál sőt észak-keleten a 0 fokot sem biztos, hogy meghaladja. Ezen a területen akár sík terepen is havazásra lehet számítani - tette hozzá.