Érdekes tehetségkutató műsor az, ahol nincs mit kutatni, mert olyan emberekből áll a műsor mezőnye, akik évek óta ügyes és profi képviselői annak, amit csinálnak. Az RTL Klub Csillag születikjével sajnos ez a helyzet: a döntőbe válogatott produkciók közül a legjobbakkal már szinte mindenki találkozhatott korábban. Kivéve persze a műsor készítőit és a mindenre rácsodálkozó zsűrit, hiszen abba bele sem merünk gondolni, hogy ezt az egészet eleve így tervezték meg.

A Csillag születik döntőseinek műsor előtti pályafutását végignézve nagyjából a versenyzők harmadáról megállapíthattuk, hogy semmiképpen sem sorolhatók a felfedezésre váró tehetségek közé, mivel tehetségüket már felfedezték és kisebb-nagyobb sikerrel kamatoztatták is. Jóhiszeműek vagyunk, nem gondoljuk azt, hogy az RTL Klub maga vadászta össze a versenyzőket, bár kicsit furcsa, hogy akad olyan is, aki korábban már a Fókuszban is feltűnt. Bízunk benne, hogy a műsor készítői csak nem interneteztek eleget az elmúlt években, hagyták maguk mellett elsuhanni a popkultúrát, és így történhetett meg, hogy nem vették észre a dolgot.

A sajtón keresztül a műsor egyik legnagyobb felfedezettjének beállított Vásáry André már néhány évvel ezelőtt is végigvonult egyszer a magyar médián, és semmiképpen sem tekinthető elkallódott tehetségnek egy olyan ember, akinek a tudásával rajta kívül összesen hárman rendelkeznek a világon. Egy szoprán férfit elég könnyű megjegyezni, nem is igazán értjük, miért pont Vásáryból akarnak magyar Susan Boyle-t vagy Paul Pottsot faragni. A műsorban előadott számmal a Duna Tv lelkes nézői már találkozhattak is.

Vásáry után a legismertebb nevek MC DC és Jammal lehetnek. MC DC az ország egyik legismertebb freestyle rappere, ha máshonnan nem, hát onnan ismerős lehet, hogy 2007-ben megdöntötte az egyhuzamban mc-zés Guinness-rekordját, amikor több mint kilenc órán keresztül rappelt. A beatboxoló Jammalra sem mondhatnánk, hogy ismeretlen. A magyarországi versenyek állandó résztvevője, rendszerint jól szerepel.

A fiatal döntősök között ott van még az egészen elképesztő produkcióval induló Inzsöl Gyula, aki egy modellrepülővel mutat be egészen durva trükköket. A mindössze 15 éves srác a világ tíz legjobb pilótája közé tartozik ebben a műfajban, a 2009-es torinói World Air Games versenyen hetedik helyezést ért el. A világverseny előtt az RTL Klub Fókusz című műsora is foglalkozott vele, még bőven a Csillag születik castingja előtt.

Freestyle foci is lesz a Csillag születik döntőjében köszönhetően Laczik Lászlónak és Fábry Pálnak. Laczik "Lacinho" László az ország egyik legjobbjának számít ebben a sportban. Tavaly az Első Magyar Freestyle Foci SE versenyének döntőse volt. De Fábry "Potyinho" Pálra sem mondhatjuk azt, hogy nevesincs alakja a magyar freestyle focinak.

Persze az iszonyú tehetséges, akár komoly sikereket is elért fiatalokra könnyű azt mondani, hogy nehéz volt a műsor előtt találkozni a munkásságukkal, mert viszonylag rétegműfajokat képviselnek, ráadásul koruknál fogva nem is lehetnek benne túl régóta a köztudatban. De nem Vásáry André az egyetlen, aki már nem tini, ismert és az RTL Klub műsora alapján feltörekvő tehetség.

Az utolsó elődöntőben beválogatott, rúdtáncoló Kollár Betty például a 2009-es Miss Poledance Hungary cím birtokosa. A musicalénekes Végvári Eszter meg képzett musicalszínész, honlapja alapján számtalan produkcióban szerepelt már. Nehéz elképzelni, hogy a kifejezetten musicalekre specializálódott Madách Színházat vezető zsűritag, Szirtes Tamás még csak ne is hallott volna róla.

Hasonló a helyzet Hrisafis Gáborral, aki akrobataszámot mutatott be a műsorban. Őt utoljára a Quimby Ajjajjaj című klipjében láthattuk, de a Soerii & Poolek fellépésein is fel szokott tűnni, nem is beszélve arról, hogy szerepelt a Fox baltimore-i híradójában, amit azért kevés magyar mondhat el magáról.

Aztán persze érdemes még megemlíteni a SID zenekart, ami valóban eltűnt az utóbbi években, de már 2004-ben is aktívak voltak. Egyébként egy teljesen rendben lévő zenekarról van szó. A zenéjük rendesen össze van rakva, simán lehetnének ők a magyar Placebo.

A műanyagcsövekkel ötletesen zenélő Strokes tagjai is már több mint tíz éve dolgoznak együtt, legutóbb az autómentes napon volt fellépésük Budapesten. A szintén nagyon tehetséges Face Team akrobatikus kosárcsapat tagjai mögött is van már pár egészen komoly fellépés.

És persze nem arról van szó, hogy a döntőbe jutottak ne lennének tehetségesek, hiszen már az RTL Klubon kívül is sikerült bizonyítaniuk. Arról van szó, hogy érdekes megoldás egy tehetségkutató műsorba olyanokat beválogatni, akiknek kvázi papírjuk van arról, hogy jók abban, amit csinálnak. A Csilag születik második szériájában nincs sok felfedeznivaló, ami nem baj. Az a baj, hogy ezt nem meri felvállalni a csatorna, ragaszkodik ahhoz, hogy itt bizony tehetségeket fognak kutatni. Mintha az RTL Klub lenne a szórakoztatóipar Marco Polója, amikor már régen felfedezték a Plútót, sőt az is kiderült, hogy nem is bolygó.