A szomszédság sokáig a férfi háza melletti kolbászüzletet hibáztatta a terjengő szagokért, míg utolsó áldozata le nem buktatta az egykor nemi erőszakért már elítélt bűnözőt. Házkutatáskor tíz holttest került elő a házból, volt, amelyiket csak egy emeleti helység padlóján hagyott rohadni.

Első körben hat, majd további négy nő oszló holttestét fedezték fel egy Ohio államban, egy clevelandi házban, és nem kizárt, hogy vannak továbbiak is. A gyilkost, az 50 éves Anthony Sowellt egy véletlenül megmenekült áldozata buktatta le. A korábbi áldozatokat megfojtották, Sowell ezúttal is ezzel próbálkozott.

A clevelandi férfit - aki egyébként nyilvántartott szexuális bűnöző, 15 évet ült egy terhes nő megerőszakolásáért - a hét végén tartóztatták erőszak vádjával: behívta nőismerősét egy italra, majd rátámadt és megpróbálta megfojtani egy elektromos hosszabbító zsinórjával. Az áldozat valahogy mégis megmenekült, és azonnal feljelentette támadóját, akit a rendőrség szinte rögtön és minden ellenállás nélkül elfogott. Ezután kutatták át a házát, ahol – a jegyzőkönyveket idézve – „minden elképzelést felülmúlóan borzalmas” dolgokat találtak - írja a News.com ausztrál hírportál.

Sowell ugyanis nem először gyilkolt: háromszintes házában hat áldozat holttestét fedezték fel az oszlás különböző fázisaiban, a Cuyahoga kerületi halottkém, Frank Miller szerint a legrégebbi fél éves lehetett. Sowell két holttest esetében még még az elrejtésükkel sem fáradt, az egyik emeleti szoba padlóján tárolta őket. A rendőrség az első sokk után az alaposabb kutatás mellett döntött, falat bontottak, padlót szedtek fel, alagsort csákányoztak szét, felásták a hátsókertet is, ennek eredményeként pedig további négy halottat találtak. Előkerült továbbá egy különálló koponya is egy papírzacskóba csomagolva, nem kizárt tehát, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet. A rendőrség ezért most a ház teljes szétbontása mellett döntött.

A szomszédság már jó ideje tiltakozott a környéken terjengő szag miatt, de tévesen: ők a Sowell háza melletti kolbászüzletet okolták. A boltos igazán együttműködő volt, minden elképzelhető módon próbálta szigetelni az üzletet, de csak most értették meg, miért nem járt eredménnyel.

Tomas Stacho hadnagy szerint a helyszín olyan gusztustalan volt, hogy még a sokat látott gyilkossági nyomozók is óva intették őt attól, hogy belépjen. „Én mondom, odakinn ácsorogtam egy órát, de még úgy is gyomorforgató volt a bűz” – nyilatkozta később a CNN-nek.

Sowell 1970 és 1980 közt katonaként szolgált, majd 15 évet börtönben töltött egy terhes asszony megerőszakolásáért. 2005-ben szabadult, de nyilvántartották mint szexuális bűnözőt, és erről szomszédsága is tudott. Sowellt egyelőre 5 rendbeli gyilkossággal, 5 rendbeli nemi erőszakkal, fogvatartással és bántalmazással vádolják, a további vádpontok akkor várhatóak, ha az újonnan megtalált áldozatokat is azonosítani tudják. A hatóságok jelenleg eltűnt nők DNS-mintáival vetik össze a talált holttestekét, de a clevelandi rendőrfőnök, Michael McGrath szerint a dolgot nem egyszerűsíti, hogy sok esetben nem is jelentették az áldozat elűnését.

Sowell egyébként azonnal együttműködött a rendőrség munkájával, de később azért ügyvédet kért. „Úgy tűnik, valamiféle kielégíthetetlen étvágy űzte” – fogalmazott a rendőrfőnök.