Újabb gyanúsított személyt tartóztattak le Ausztriában a Natascha Kampusch-ügyben. Ernst H-t a lány 8 és fél évig fogvatartó Wolfgang Priklopil közeli barátjaként ismerték, ő beszélt utoljára a férfival, mielőtt az a lány szökését követően öngyilkos lett.

A grazi ügyészség törvénytelen fogva tartás gyanúja címén vette őrizetbe Ernst H.- t - írja a Die Presse osztrák napilapra hivatkozva az MTI. A férfit Kampusch elrablója, Wolfgang Priklopil barátjaként ismeri az osztrák közvélemény. Priklopil nyolc és fél éven át tartotta bezárva most 21 éves áldozatát. Miután a lány 2006-ban megszökött, Priklopil öngyilkosságot követett el, előtte azonban még találkozott H.-val.

Kampusch sosem beszélt tettestársról

Tavaly újabb nyomozást rendeltek el az egyszer már lezárt ügyben, miután egy vizsgálat megállapította, hogy az első eljárás során nem jártak el kellő gondossággal a hatóságok és maradtak elvarratlan szálak. Bár Natascha Kampusch többször is kijelentette, hogy nem tud tettestársakról, régóta tartja magát a feltételezés, hogy a tettesnek volt bűntársa. "Az a feladatunk, hogy tisztázzuk, több tettes volt-e. Fennáll a gyanúja, hogy H. esetleg részt vett a bűntényben" - mondta a grazi főállamügyész.

Gyerekpornós baráti kapcsolatok

A nyomozás újraindításakor, 2008 decemberében a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) vezetője, Franz Lang közölte: vannak arra utaló jelek, hogy a tettest, Wolfgang Priklopilt baráti kapcsolatok fűzték a gyermekpornográfia területéről ismert személyekhez. A jelenlegi híradásokból egyelőre nem derül ki, hogy a most letartóztatott Ernst H. - Priklopilhoz fűződő barátságán túl - ilyen módon is érintett-e az ügyben.

H. újabb "átvilágításával" párhuzamosan folyik a kutatás feltételezett bizonyítékok után. Az osztrák hatóságok német kollégáiktól kértek segítséget két feltételezett tanú ügyében. Mindketten azt állították, hogy bizonyítékokkal rendelkeznek a Kampusch-ügyben, de végül visszavonták vallomástételi szándékukat.