A Bronx School of Law and Finance diákjai körében nagyon kedvelt irodalomtanár, Greg Van Voorhis a Fight Clubot is jegyző Chuck Palahniuk egyik novelláját adta fel diákjainak elolvasásra, amiben Palahniuk különféle bizarr önkielégítési módszerek miatt történt balesetekről ír, néha az érzékenyebb gyomrokat alaposan felforgató részletességgel. A tanár titokban adta fel a diákoknak az olvasmányt, de hamar kiderült a dolog: a szülők kiakadtak, a népszerű tanárt felfüggesztették. A diákok a Facebookon csoportot hoztak létre, hogy kedvenc tanáruk visszahívását követeljék.

Chuck Palahniuk, a Fight Club (Harcosok klubja) szerzője 2004-ben a Playboyban megjelentett egy Guts című novellát, amiben arról írt, hogy néhány kamasz gyerek, köztük a novella egyes szám első személyű elbeszélője milyen durva baleseteken ment keresztül, amikor a maszturbálás különféle bizarr formáit próbálták ki. A novellában szó esik végbélbe feldugott répáról és vízalatti, kis híján fulladásos önkielégítésről is, de arról is, hogy milyen óvszer és milyen élelmiszerek felhasználásával lehet imitálni azt az érzést, amikor az ember a saját beleit fogja.

A Bronx School of Law and Finance gimnázium egyik irodalomtanára, Greg Van Voorhis ezt a novellát adta fel 15 éves diákjainak. A tanár arra kérte diákjait, hogy tartsák titokban a dolgot, és azt is mondta, hogy a novellát csak szórakozásból, a tananyagon kívül adja fel nekik - írja a New York Post. A dolog mégis gyorsan kiderült, az igazgató, Evan Schwartz szerint azért, mert egy olyan kicsi iskolában, mint az övék, nehéz volna bármit is titokban tartani. A szülők felháborodtak, az iskola vezetősége meg gyorsan felfüggesztette Van Voorhist. Az igazgató hozzátette, neki ebben az ügyben nem az a feladata, hogy megítélje a tanár cselekedetének a helytelenségét, hanem hogy jelentse az ügyet, amit meg is tett.

Míg a szülők azon hőbörögnek, hogy az iskolában milyen erős hatásokkal találkozhatnak a gyerekek, a diákok egy emberként állnak ki a felfüggesztett tanár mellett. A Facebookon létrehoztak egy csoportot, hogy visszaköveteljék a Van Voorhis számára az állását. Eddig több mint 500 tagja van a csoportnak, a különféle megszólalások alapján, az egész iskola rajongott a lelkiismeretes, érdekes stílusban tanító férfiért.

"Nem vagyunk kisgyerekek. Középiskolások vagyunk" - mondta New York Postnak az egyik 15 éves diák, Omar Caminero. "Nem arról van szó, hogy ne olvastunk volna már ilyet. Olvastunk. Semmi mást nem akart, csak mutatni valami olyat, amiből tanulni tudunk" - folytatta a 16 éves Frankcheska Jimenez.

A diákok mellett a tanárok is kiállnak kollégájuk mellett. Az iskola egy másik irodalomtanára, Henry Martinez azt mondta a CBS-nek, annak ellenére, hogy az ő ízlésének túl erős Palahniuk novellája, megérti, miért adta fel Van Voorhis pont ezt a darabot a diákjainak. Szerinte Van Voorhis direkt választott ennyire intenzív hatású novellát. "Olyan szöveget akart találni, ami elég erős volt, eléggé passzolt ahhoz, amiről szólt, hogy hatékonyan tudja bemutatni azt, amiről tanítani akart" - mondta Henry Martinez a CBS-nek.

Az ügyet mindenesetre már az Oktatásügyi Minisztérium vizsgálja. Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy a tanár milyen büntetésre számíthat, ha bebizonyosodik, hogy a Minisztérium szabályaiba ütközően helytelen, nyílt szexuális tartalommal bíró anyagokat adott a diákjainak.