A világ legnagyobb erotika kiállításának, az Adult Entertainment Expo indulásakor a szervezők magyar társaikhoz hasonló problémákkal küzdöttek. A pornóipar a világon mindenhol hanyatlik, az Egyesült Államokban a kalózkodást, a prostiként dolgozó színészeket és a tabuk hiányát teszik többek között felelőssé a dologért.

Minden évben január elején tartják Las Vegas-ban az AVN Adult Entertainment Expót, röviden a világ legnagyobb erotika kiállítását, ami az idei beszámolók szerint már nem is olyan nagy. A Daily Beast cikkében azt írják, a kiállítás tavaly még két emeletet foglalt el a Venetian's Sands Expo Centerben, idén viszont simán elfért egy emeleten.

Hasonló helyzetben van az AVN-díjátadó is, az úgynevezett pornóipari Oscar. Ezt eddig az aréna méretű Las Vegas-i Mandala Bay Events Centerben adták át, de idén átköltözött egy jóval kisebb, pár ezer néző befogadására alkalmas színházba.


Nagyobb térképre váltás

"Az AEE jól példázza azt, milyen helyzetben van most ez az ipar. Kevesebb a rajongó, kisebb a forgalom, kevesebb a kiállító. A kétezres években a pornópiac bővült. Azt hittük, kielégítetlen igény van a pornóra, és egyre csak több és több cég meg pornósztár lesz. Most azt látjuk, hogy ez nincs így" – nyilatkozta a Daily Beastnek Steve Javors, az XBIZ, pornóval foglalkozó újság főszerkesztője.

A Daily Beast összeszedte az öt legfontosabb indokot, amelyek a pornóipar hanyatlását okozhatják. Míg Magyarországon egyértelműen az internetes ingyenpornót tették felelőssé az iparág hanyatlásáért, addig a Daily Beast ennél árnyaltabb képet mutat be.

Kalózverziók

Első helyen a Daily Beast is a fizetős pornók kalózmásolatainak nagy számával magyarázza a válságot. Steve Javors szerint egyértelműen az ingyenes internetes pornó a legsúlyosabb csapás. A videomegosztó oldalak erősen visszavetették a DVD-forgalmazást, ami a pornóipar legfőbb bevételi forrása volt. Közben Dana DeArmond pornószínésznő úgy gondolja, szükség van hivatásos pornósokra, mert az amatőr videók többségén nem vállalnak be olyanokat, mint a profi pornósok. "Nem hiszem, hogy az emberek megcsinálnak ingyen olyan dolgokat, amiket a pornósztárok, és felteszik az internetre" – mondta DeArmond, aki szerint az is fontos, hogy a pornófogyasztók rájöjjenek, az is lopás, ha profi pornófilmet néznek ingyen az interneten.

Közben a Girlfriend Films sikeresen felvette a harcot a letöltőkkel és a videomegosztókkal, így 2009 végén elmondhatták, a Girlfriend Films volt az egyetlen az iparágban, amelyik növelni tudta a bevételeit. "Sikerült növelnünk a DVD-eladásokat, mert agresszívan felvettük a harcot a kalózmásolatokkal. Az utóbbi nyolc hónapban 17000 videónkat távolíttattuk el különféle oldalakról, pusztán azzal, hogy kiküldtünk egy levelet, ha nem szedik le, akkor perelni fogunk" – nyilatkozta a Girlfriend Films képviselője a Daily Beastnek.

De még a Girlfriend Filmsnél sem gondolják úgy, hogy a DVD lenne a jövő. A DVD-n forgalmazott sokkal inkább úgy képzelik el, mint egy gyűjtőknek szóló bakelitkiadást a zeneiparban.

A Video on Demand nem jó a maszturbálók miatt

A Video on Demand (VOD) szolgáltatásban a felhasználó videókat, hangokat tölthet le magának azonnali, vagy későbbi megnézésre, de ez a megoldás annak ellenére, hogy kecsegtetőnek tűnhet, a pornó esetében nem működik.

"Az emberek úgy tekintenek a VOD-ra, mint megváltásra, ami majd hatalmas bevételeket hoz. Sokba kerül leforgatni egy filmet, amit utána percenként néhány centért árulni csak Hollywoodnak éri meg. A pornóval az a legnagyobb baj, hogy egy csávó csak 4-5 percig nézi, kiveri rá, aztán vége. Úgyhogy egyre kisebbek a bejövő pénzek" – mondta Pete Housley a Candid Tweet kepviselője a félbehagyott filmek problémájáról.

Más cégek is hasonló helyzetben vannak. Úgy nyilatkoztak, az új szolgáltatással lehet ugyan némi bevételt termelni, de egyelőre nem sikerült hozzászoktatni az embereket.

Nincsenek tabuk

A kétezres évek végére elértünk odáig, hogy a pornó szinte hétköznapi szereplője lett mindennapi életünknek. Ma már nem bélyegzik meg egy életre azt, aki pornófilmben szerepelt, ezért egyre többen gondolják úgy, hogy ez a szakma jó karrier lehet.

A pornósok tweetjeit gyűjtő pornstartweet.com-ra akkor lehet felkerülni, ha az ember legalább egy, DVD-n is kiadott pornóban szerepelt. Az oldal üzemeltetője elmondta, még így is közel 500 regisztrált tagjuk van, akiknek a száma egyre nő. Ebből az következik, hogy a színészek és az elkészült filmek számának növekedésével az árak egyre lejjebb mennek, ami egyre nehezebben fenntarthatóvá teszi az ipart.

Elmúltak azok az idők, amikor keresni kellett a pornószínészeket. Mark Spiegler évekig foglalkozott azzal, hogy újabb és újabb embereket szervezzen be a szakmába, de a Daily Beastnek azt mondta, az utóbbi években már egyáltalán nem hajt fel lányokat, mert rengeteg levelet kap a jelentkezőktől, amelyekben pontosan leírják, mikre lennének hajlandók, mikre nem, és mennyiért.

Online játékok

Furán hangzik, de a pornósok úgy gondolják, a szórakoztatásnak ugyanabba a szeletébe tartoznak, ahová az online játékok, mint a World of Warcraft is.

A feltételezés szerint nagyjából ugyanaz a pornó és az online játék célcsoportja. Ezt a cikkben azzal erősítették meg, hogy a Belladonna nevű pornószínésznő férje, Aiden amellett, hogy felesége oldalát szerkeszti, rengeteg időt tölt online játékokkal.

"Igen, én és a feleségem néha vitatkozunk azon, hogy mennyi időt töltök játékkal" – mondta Aiden a Daily Beastnek. Persze ugyanúgy, ahogy a VOD szolgáltatásnál felmerült problémaként, az online játékos összehasonlításban is megtalálható az érv: a pornót az ember rövid ideig nézi, míg egy játékkal sokáig elvan.

Pornószínész prostik

Miért kajtatna az ember munka után, hogy aztán kellemetlen kettős behatolásban legyen része, ha találhat rajongókat, akik több pénzt fizetnek egy filmnél egy kis misszionárius pózért cserébe – teszi fel az egyre több pornószínésznő fejében megfogalmazódó kérdést a Daily Beast.

A legtöbben persze titkolják, hogy kaphatók ilyesmire, de a szakma egyik veteránja névtelenül nyilatkozott a lapnak. "A legtöbb prosti csinál pár filmet, csak azért, hogy aztán a honlapjukon kiírhassák magukról: pornósztár. Régebben nem volt ilyesmi, és a legnagyobb nevekkel most sincs így. De sok minden megváltozott az elmúlt pár évben. A pornós lányok elérhetetlen fantáziák voltak csak. Az is igaz, hogy tudtak heti öt napot dolgozni, ha akartak. Most nagyon kevés fiatal lány tud ennyit dolgozni" – nyilatkozta a névtelen pornós a lapnak.

Az ipar ilyen irányú eltolódásáról tanúskodik az is, hogy az Adult Entertainment Expón egy legálisan üzemelő bordélyház is kiállított, ez a Mustang Ranch. A bordélyház üzemeltetőinek az a terve, hogy a náluk dolgozó prostikkal forgatnak filmeket, amelyeket kizárólag interneten lehet majd megnézni. Abban bíznak, hogy a prostitúció és a pornó ilyen jellegű összekapcsolásával fenntarthatják magukat.