A 48 éves Paul Mason 445 kilót nyomott, ezért gyomor-bypass műtétet végeztek rajta az orvosok, ami után 127 kilótól szabadult meg. Mason tinédzserkorában, apja halála után lett ételfüggő, a világ legkövérebb embere címet pedig azután nyerte el, hogy a cím korábbi birtokosa, Manuel Uribe kifogyta magát az első helyről.

Jelenleg már csak alig több mint 311 kiló, de még így is a világ legkövérebb embere a brit Paul Mason, aki a januárban végrehajtott gyomor-bypass műtét előtt még 445 kilót nyomott. Az egykor postásként dolgozó Masont suffolki otthonából egy speciális mentőautó segítségével szállították a 145 mérföldre található chichesteri St. Richard's Kórházba, mondván, a férfinak életmentő műtétre van szüksége.

Napi 20000 kalórián élt

Masont a műtét előtt diétára fogták, ez előtt viszont napi 20.000 kalóriát fogyasztott, ami egy átlagos férfi napi kalóriaszükségletének nyolcszorosa. A januári bypass-műtét során aztán a gyomorgyűrű segítségével egy erszényt alakítottak ki Mason gyomrának felső részéből, ami csak kevés táplálékot képes befogadni, így egy rövid étkezés után máris teltségérzetet kelt. Amikor aztán a táplálék átszivárog az alsó gyomorba, újra éhségérzet alakul ki. Mason állítólag már remekül van, nagyon jól érzi magát, és eltervezte, hogy tovább folytatja a diétát.

„Paul nagyon jól néz ki. Nagyon sokat fogyott, de még rengeteg fölösleget kell leadnia. Azt mondta, hogy már nyolc éve vár erre a beavatkozásra, de most, hogy lefogyott, úgy érzi, megérte” – mondta a kórház egyik nevét nem vállaló alkalmazottja a The Sunnak, hozzátéve, Mason most még két hetet tölt a kórházban, majd hat hónapon belül ismét vissza kell térnie, hogy átessen egy újabb operáción. Az anonim forrás azt is megjegyezte, a 48 éves expostás minden vágya, hogy végre egyedül tudjon kezelni egy kerekesszéket, az pedig álmai netovábbja, hogy autót vezessen.

Megerősített ágy és vécé

A 48 éves férfi anyja szeptemberi halála óta két macskájával és ápolóival osztja meg suffolki otthonát, amelynek bejárati ajtaját testalkata miatt már korábban át kellett építeni. Ágyhoz kötöttsége miatt az expostás egész nap számítógépezik és eszik, merthogy héttagú személyzete főz és takarít is.

Masonnek a testtömege miatt megerősített ágyra és vécére van szüksége, időnként pedig fizikoterapeuta is meglátogatja, hogy megmozgassa rest végtagjait, és megmasszírozza mellkasát, a trombózist megelőzendő. Masonnek emellett a fürdéshez is külön berendezésre van szüksége, hiszen a kádba nem fér be, és van egy felfújható csúszdája, aminek híján valószínűleg nem tudna sérülések nélkül kiszállni az ágyból. Mivel folyamatosan ágyban fekszik, innen könnyedén elérhető a TV és a Playstation, hogy le tudja kötni magát – írja a Daily Mail.

Bánatában evett

A rekorder rokonai úgy emlékeznek, hogy Mason akkor kezdett el hízni, amikor tinédzserkorában elhunyt édesapja. „Nagyon közel állt az apjához, a halála mélyen érintette, és más problémák is megtalálták. Akkor elkezdett felfújódni” – számolt be a Daily Mailnek a hízásról a férfi nagynénje, Margaret Smy.

Mason 25 éves korában kért először orvosi segítséget, akkor 160 kilót nyomott. Orvosai már akkor is a gyomorszűkítést ajánlották, miután azonban Mason elutasította a műtétet, diétát javasoltak neki. A férfi 2002-ben 355 kilóra hízott, ugyanebben az évben sérvvel operálták, és már akkor is csak falbontással tudták kihozni otthonából. A most 48 éves expostás úgy tudja, még jelenlegi 311 kilójával is ő a világ legkövérebb embere. A címet a mexikói Manuel Uribétől vette át, aki 2008-as esküvője előtt több száz kilótól - közel fele testsúlyától -  szabadult meg, elveszítve így korábbi címét.