Khyra Ishaq családját legalább kilenc szociális munkás látogatta, mégse tűnt fel egyiküknek sem, hogy a kislány éhezik. Pedig az iskola már bejelentést is tett a szülők ellen veszélyeztetés gyanúja miatt, amikor feltűnt nekik, hogy a gyerek ételt lop. Otthon teli volt a hűtő, Khyra épp csak enni nem kapott, hogy skizofrén mostohaapja szerint ezzel űzzék ki a benne lakozó gonosz szellemet.

A gyermekvédelmi hatóságok sorozatos mulasztásai következtében halt éhen 2008 májusában a birminghami Khyra Ishaq - számol be róla a Daily Mail. A kislányt szülei az előző év decemberben vették ki a helyi iskolából az otthoni oktatás lehetőségére hivatkozva, fél évvel később olyan kiéhezett állapotban került kórházba, hogy már csak a halál beálltát tudták nála megállapítani. A boncolási jegyzőkönyv szerint a 7 éves Khyrát rendszeresen verték, és olyan súlyosan kiéheztették, hogy eredeti testsúlyának 40 százalékát elvesztette, mindössze 16,7 kilót nyomott halálakor. Mindez elkerülhető lett volna, ha a családot látogató szociális munkások odafigyelve végzik a dolgukat - véli az ügyben eljárást folytató bíróság.

A kislány halálát megelőző hónapokban ugyanis legalább kilenc szociális munkás, oktatási tanácsadó, tanár és rendőr is felkereste a családot. A letudott kötelező látogatások színvonalát jellemzi, hogy volt, akinek még az sem tűnt fel, hogy a lakásban az anya és a gyerekek mellett még egy férfi is lakik. A mostohaapa ráadásul kezeletlen skizofréniája lévén agresszívan is viselkedett családjával, és rendszeresen bántalmazta őket.

A 30 éves Junaid Abuhamza vallási tébolyban szenvedett, és az a kényszerképzete volt, hogy Kyrába gonosz szellem költözött, amit csak veréssel és éheztetéssel lehet kiűzni belőle; élettársa, a gyerekek anyja, a 30 éves Angela Gordon pedig - utólag megfélemlítésére hivatkozva - nem gátolta meg a férfit az ördögűzésben. A család egyébként nem élt mélyszegénységben, a bírósági meghallgatások során a vád képviselője bemutatta a család konyhájában álló, étellel megpakolt hűtő fotóját, ami szerintük azt bizonyítja, hogy a kislányt szándékosan éheztették halálra. Mint hozzátette, a konyha ajtaját egyébként a pár lakattal zárta. A szülők ellen emberölés és gyermekeikkel szemben tanúsított kegyetlen bánásmód miatt emeltek vádat, a jövő héten várható az ítélethirdetés.

Ételt lopott az osztálytársaitól

A kislány iskolája 2007 decemberében már tett bejelentést a gyermekvédelmi hatóságoknál, amikor Khyra osztályfőnöknőjének feltűnt, hogy a gyerek rendszeresen ételt lopkod társaitól. A szülők válaszul kivették az iskolából a kislányt, mondván, ezentúl magántanulóként folytatja tanulmányait. Ez a lehetőség biztosította számukra, hogy a gyereket rabként tartsák a házban anélkül, hogy bárki gyanúját is felkeltenék vele.

Az osztályfőnöknő többször is felhívta a családvédelmiseket, majd személyesen is meglátogatta a családot, de az anya nem engedte be. A tanárnő végül rendőrt hívott, akik bementek a lakásba, és mindössze tíz perc alatt úgy döntöttek, hogy a veszélyeztetettnek mondott kislány "egészséges és jól van".

Az iskolai bejelentés nyomán végül 2008 januárjában egy Ranjit Mann nevű szociális munkás járt a családnál, de csak egy üzenetet hagyott a postaládában, hogy hívják fel, majd átpasszolta az ügyet egy kollégájának. Később két másik kolléganője már eljutott a küszöbig, tíz percre látták is a kislányt, majd miután az anya könyörögve hívta fel őket, úgy döntöttek, lezárják az ügyet.

2008 februárjában Irving Horne és Richard Lewis oktatási felügyelők tettek egy egyórás vizitet a házban, felmérni, alkalmasak-e a kislány családi körülményei arra, hogy otthon végezze tovább tanulmányait. A szakemberek anélkül ítélték alkalmasnak a körülményeket, hogy egy pillanatra is látták volna Khyrát, elfogadták az anya magyarázatát, ami szerint "az emeleten alszik, mert előző éjszaka sokáig volt fenn". Ezzel semmi probléma nem is volt, hisz - mint a tanfelügyelők biztosították róla az anyát - az önkormányzati dolgozók számára senki nem ír elő olyasmit, hogy találkozzanak is a gyermekkel, akinek a felügyeletét végzik.

Khyrát szülei ekkor már nem csak iskolába nem engedték, de egyáltalán nem léphetett ki a házból: sem nagyanyja - aki korábban is csodálkozott, mekkora étvágya van unokájának, és mégse hízik - és édesapja sem találkozhattak többé vele.

Viktoriánus bánásmód és ördögűzés a 21. században

A kislányt a szülők állítólag akár hosszú órákra is kizárták a jeges hidegben egy szál alsóneműben, ha szerintük rosszul viselkedett. Khyra annyira éhezett, hogy egy ízben rájárt a szomszéd kertben a madaraknak kitett kenyérhéjra, amiért anyja magánkívül üvöltözött a madáretető szomszéddal. A kislányt bambuszpálcával és jeges fürdőkkel büntették, teste tele volt sebhelyekkel és véraláfutásokkal. A család háza "inkább emlékeztetett egy dologházra a viktoriánus korból, mintsem egy 21. századi család otthonára". Abuhamza próbálkozott kisebb-nagyobb javításokkal, de többnyire félbehagyta őket, így a házból mindössze három helyiség volt lakható (közülük az egyik a lakattal lezárt konyha).

A gyerekek naponta kétszer kaptak enni, egy közös nagy tálba öntötték nekik a babból, répából, tojásból, rizsből és cukor nélkül főzött zabkásából álló ételt. Egyetlen szobában laktak mind a hatan, két matracon és egy vizeskancsón osztoztak, az evéshez még evőeszközt se használhattak. Minderről testvérük halála után az életben maradt gyerekek számoltak be a hatóságoknak, a szintén súlyosan kiéhezett testvérek jelenleg állami gondozásban vannak.

Minderre a mostohaapa vallási tébolya miatt volt szükség, aki ezzel a szigorú módszerrel vélte ránevelni őket, hogyan kell a Korán előírásai alapján tisztességesen viselkedniük szüleikkel. A férfi akkor sem akart mentőt hívni, amikor Khyra már haldoklott, ehelyett a Koránt olvasta fennhangon a kislány felett. Abuhamza végül azzal hívta ki a mentőket, hogy leállt a lánya szíve, akik kórházba szállítás után már csak halottnak nyilvánítani tudták a kislányt.

Khyra sorstársa, Baby P

A brit gyerekvédelmi hatóságok működését nem először éri kritika, szintén a szakemberek sorozatos súlyos mulasztása okozta 2008-ben a "Baby P" néven elhíresült 17 hónapos kisfiú halálát. A kisfiút anyja, nevelőapja és egy közös ismerősük sorozatosan kínozták, a gyereknek eltört a gerince, nyolc bordája, két körme leszakadt, és a kegyetlen verések során több fogát is kiütötték. A kegyetlen gyilkossággal a fiú anyját, Tracay Connelyt, annak barátját, Steven Barkert és egy ismerősüket Jason Owent vádolták meg, akik 2008 őszén mindent tagadtak. Röviddel később kiderült, hogy londoni szociális munkások és egészségügyi dolgozók nyolc hónapon keresztül hagyták szenvedni a kisfiút, aki még a veszélyeztetett gyerekek listáján is szerepelt. A trió ügyét 2008 novemberében kezdték tárgyalni, a laok remélték, hogy az anya akár 14 év börtönt is kaphat, míg ő abban reménykedett, hogy már karácsony előtt kiszabadul.

2009 májusában újabb olyan szörnyű tettre derült fény, amit a Baby P-t terrorizáló társaság egyik tagja követett el. Steven Barker ugyanis megerőszakolt egy kétéves kislányt, és tettéért életfogytiglan tartó börtönbüntetést kapott, amit persze nem feltétlenül kell letöltenie, és talán már tíz év múlva szabadon engedhetik.

.