A Facebookon szedte fel későbbi áldozatát az a többszörös visszaeső bűnöző, aki korábban már ötször állt bíróság előtt nemi erőszakért, igaz, elítélni csak egyszer sikerült. Hatodik áldozata, egy 17 éves óvónőképzős diáklány azonban már bele is halt abba, hogy találkoztak.

Mint kiderült, többszörös visszaeső nemi erőszaktevő a 33 éves Peter Chapman, aki azért áll most a Teesside-i Koronabíróság előtt, mert megerőszakolta és megfojtotta a 17 éves Ashleigh Hallt. A tárgyalás során derült ki, hogy Chapmannek komoly szexuális bűnözői múltja van: öt esetben állt már bíróság előtt nemi erőszak vádjával, és hét évet börtönben is töltött emiatt. A férfi csak azért nem szerepelt a szexuális bűnözők listáján, mert hajléktalan lévén nem volt állandó lakcíme, az autójában élt - írja a Daily Mail.


Chapman tavaly októberben a Facebookon hálózta be későbbi áldozatát, a nem túl dekoratív külsejű diáklányt, akinek 17 éves kamaszként, egy ilyen korú, jóképű srác fotóját felhasználva kezdett leveleket írogatni. Az osztálytársai szerint önbizalomhiányos lány nagyon boldog volt, hogy valaki végre érdeklődik iránta, és boldogan újságolta ismerőseinek, hogy a fiú randira is hívta. Testét végül egy durhami farmer szántóföldjén találták meg kidobva, egy szerelmespárok által is gyakran látogatott, félreeső útszakasz közelében. A lányt megerőszakolták és megfojtották.

Az ügyész, Graham Reeds ismertetése szerint a 33 éves Chapman egy 17 éves fiú fotójának felhasználásával, Peter Cartwright néven hamis adatlapot készített magának a Facebookon. "A fotó egyértelműen nem őt ábrázolja, hanem egy félmeztelen felsőtestű, húsz év körülinek tűnő, jóképű srácot. A vádlott ezzel szemben egy egyszerű külsejű férfi, aki még a valódi 33 éves koránál is idősebbnek néz ki" - mondta el az ügyész.

A férfi jóképű, fiatal alteregója képében beszélte rá Hallt, hogy randizzanak. "Ashleigh nagyon szeretett volna fiúzni, de a fiúkat sajnos egyáltalán nem érdekelte. Állítólag nagyon kevés önbizalma volt, és barátai szerint már az is elég lehetett neki, hogy valaki férfi létére érdeklődést mutasson iránta, ahhoz, hogy fülig belezúgjon az illetőbe" - írta le az áldozatot Reeds.

Az első pár levél után a pár október közepén a Facebook helyett áttért az MSN-re, majd a lány október 23-án megadta a mobilszámát is Cartwrightnak, aki ettől kezdve nyíltan szexuális tartalmú sms-eket is küldözgetett neki. "Kezdettől fogva nyilvánvaló volt, hogy a szex megszállottja" - mondta az ügyész Chapmanről, aki ezután megpróbált összehozni egy személyes találkozót is a lánnyal: megbeszélték, hogy egy Paddington melletti golfklub közelében találkoznak október 23. estéjén.

Osztálytársnője szerint a lány izgatottan és boldogan készült az estére, azzal dicsekedett, hogy egy 19 éves sráccal randizik, aki autóval fog érte jönni, elviszi a stocktoni házába, és nem kizárt, hogy nála is alszik. Chapman azonban nem jelent meg a randin, mivel rájött, hogy semmiképp se tudná bemesélni a lánynak, hogy ő van a fotón. "Ezt azért még töksötétben, egy golfpálya szélén se sikerült volna elhitetnie vele annyira, hogy Ashleigh beüljön a kocsijába. Rájött, hogy ki kell találjon valami hihető mesét, amivel az autóba ülteti, hogy aztán rákényszeríthesse a szexre. Ezért aztán most, hogy kitalálta a 19 éves Petert, aki révén lányokkal ismerkedhet, úgy döntött, kialálja Peter apját is" - vezette le Reeds ügyész a nagy tervet.

Miután Hall hiába várta a fiút, dühösen hazaviharzott, és MSN-en próbálta felelősségre vonni "Cartwrightot", miért nem jött el a randira. Chapman-Cartwrightnak ekkor sikerült rábeszélnie egy újabb randira, és azt is megbeszélte a lánnyal, hogy az apja fog érte menni a lakásához autóval, majd elhozza hozzá Stocktonba éjszakára. Az ügyész szerint a férfi ezután terepszemlét tartott ott, ahová Hallt vinni akarta. "Miután megszervezte ezt az egész Pete-apja fedősztorit, alaposan felmérte a tervezett gyilkossági helyszínt, és felállította a csapdát" - fogalmazott drámaian az ügyész.

"Helló kedves, itt pete apja, ugye jó, ha érted megyek? Pete már alig várja, hogy találkozzatok, és igen, maradhatsz éjszakára" - írta Chapman sms-ben a lánynak október 25-én, a tervezett randi napján a fiú apjának nevében. "Nem, tök oké, semmi baj, én megbízom benne, úgyhogy megbízom önben is, és köszi" - válaszolta a lány. Pár perccel később a férfi a fiú, Pete nevében is írt Ashleighnek: "Helló bébi, a papám már úton van, és előre is bocsánatot kér azért, ahogy kinéz, hehe, fárasztó napja volt ma a munkában, eléggé le van harcolva, úgyhogy nem is menne fel bemutatkozni a szüleidnek, hehe, remélem, valami szexi fehérneműt vettél, csók".

Amikor tehát a lány beült "Pete apjának" autójába, a férfi elindult Stockton felé az A66-oson, de egy idő múlva észak felé fordult. "Miközben Ashleigh teljesen gyanútlanul ült mellette, letért az A177-re, onnan pedig egy sötét és elhagyatott autóspihenőhöz Thore Larches mellett, ahol rátámadt a lányra. Az ügyész szerint Chapman először orális aktusra kényszerítette a lányt, majd ragasztószalaggal összekötözte a karjait és beragasztotta a a száját, lemeztelenítette az alsótestét és meg is erőszakolta. A nemi erőszak után újabb rétegeket ragasztott a lány szájára, ezek vezettek végül Hall fulladásához.

Chapman végül önként feladta magát. A rendőrség közzétette a vallomásáról felvett videófelvételt, amelyen elmondja: ""Megöltem valakit múlt éjszaka. El kell magyarázzam, hol találják a testét. Még nem jelentették be. Valakinek el kellett mondjam, nem hagyhattam csak úgy ott feküdni".


A tárgyaláson kiderült, a férfi már öt esetben állt bíróság előtt nemi erőszak miatt. 1992-ben, mindössze 15 évesen már nyomoztak vele kapcsolatban egy ilyen ügyben. Négy évvel később megvádolták egy ismerős lány elleni erőszakkal. A lány teherbe is esett, de a vádat végül ejtették. 1996 decemberében, 19 évesen két tinédzserkorú prostituáltat támadott meg. Ellopott egy autót, hamis rendszámot szerelt rá, és Middlesboroughban felszedett egy 17 éves útszéli prostit, majd Durhambe vitte és késsel fenyegetve megerőszakolta. Két nappal később ugyanezt tette egy másik prostituálttal. Ezután hétévi börtönre ítélték, de 2001-ben kiengedték. 2002-ben Cheshire-ben tartóztatták le egy Ellesmere Port-i prostituált elrablása és megerőszakolása miatt, de az ügyet ejtették. A férfit most életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, amiből legalább 35 évet le is kell ülnie, mire kérelmezheti a szabadulást.