A Bors információi szerint a TV2 kizárólagossági szerződést íratott alá a Megasztár ötödik szériájába jelentkezőkkel. A napilap birtokába jutott szerződés állítólag kiköti, hogy százezer forint kötbért kell fizetnie annak, aki egy éven belül részt vesz egy másik tehetségkutatón. Az RTL Klub kommunikációs igazgatója szerint egy ilyen szerződés semmisnek számít, és szerencsétlen, ha egy csatorna megfenyegeti és átveri azokat az embereket, akikre a műsorát építi. A TV2 szóvivője szerint a kizárólagosság bevett szokás a televíziózásban, mindegy, hogy ismert vagy átlagemberről van szó.

Százezer forintos kötbért kell fizetniük azoknak a Megasztár-jelölteknek, amennyiben egy éven belül részt vesznek egy másik tehetségkutató műsorban – hozta a hírt a Bors, amely állítja, birtokukba került a Megasztár-castingon résztvevőkkel aláíratott szerződés. A szerződés értelmében tehát a TV2 válogatásán megjelentek nem szerepelhetnek a Megasztár ötödik szériájával párhuzamosan induló X-Faktorban. Pontosabban dehogynem: százezer forintért. Koltay Tamás, a TV2 szóvivője a Velvethez eljuttatott nyilatkozatában tudatta, nem ismerik a napilap birtokába került dokumentumot, így nem tudják, hogy az megegyezik-e a TV2-ével.

Csak hárman léptek vissza a jelentkezéstől

Koltay szerint a hatályos jogszabályok megkövetelik, hogy a szereplőktől előzetes írásbeli engedélyt szerezzenek be a rögzítéshez és a televíziós sugárzáshoz. „Elsősorban erről szól a Megasztár jelentkezőivel aláíratott okirat. Ilyen engedélyeket minden műsorhoz be kell szerezni, ez tehát nem kivételes alkalom” – írja Koltay. A Velvet kérdésére, hogy átlagemberek esetében is korrektnek tartják-e a kizárólagosságot, a szóvivő a következőket nyilatkozta. „Bevett szokás a televíziózásban, hogy a csatornák bizonyos versenykorlátozásokat vezetnek be. Igaz ez minden formátumra, és független attól, hogy a szereplők sztárok, vagy átlagemberek. A castingon készült felvételek szerkesztett változatban képernyőre kerülnek, nem szeretnénk, ha a Megasztár-jelöltek más csatornák műsoraiban is feltűnnének.”

Az persze egyáltalán nem garantált, hogy a TV2 nem csinál hülyét az önkritikával nem bírókból, mégis fizessenek, ha másik tehetségkutatóban szerepelnek. Akkor is, ha kiesnek. Arra a kérdésre, hogy a kötbéres szerződés mitől nem egyoldalú, Koltay a következőképpen reagált. „Senki sem tudja megmondani, hogy a több ezres tömegből ki jut el a fináléig. A jelentkezők egy részének produkciói képernyőre kerülnek, sokan pedig az internetes oldalunkon futó live stream közvetítés jóvoltából, naponta tizenötezer nézőnek mutathatták meg tudásukat.”  A csatorna tudatosan rendezte meg korábban a válogatást, céljuk az volt, hogy mielőbb maguk mellett tudják a tehetségeket, az RTL Klub ugyanis még nem kezdett el castingolni az X-Faktorra. Az első meghallgatásra nyolcezren mentek el, hárman az aláírandó dokumentum részletei miatt visszaléptek a jelentkezéstől. Ők ingyen, a többiek elvileg azonban csak kötbér fejében jelentkezhetnének az RTL Klub X-Faktorjába, amelynek válogatói hamarosan elkezdődnek.

Az RTL Klub szerint a TV2 csak blöfföl

Rényi Ádám, az RTL Klub kommunikációs igazgatója a Velvetnek elmondta, az X-Faktornál más a helyzet, a csatorna ugyanis csak azokkal írat alá kötbéres szerződést, akik valóban részesei lesznek a műsornak. „Ők ugyanis kapnak is valamit hűségükért. A 'nekem ugyan nem kellesz, de a másé se legyél' politika aligha nevezhető előremutatónak” – tette hozzá, megjegyezve, a többiekkel azért nem íratnak alá szerződést, mert „nem kell jogászprofesszornak lenni ahhoz, hogy világos legyen: az ilyen szerződések semmisek. Hiszen mit is ad cserébe az, aki ellentételezéseként százezres kötbérrel fenyeget? Nincs az a bíróság, ahol ez megállna.”

Az RTL Klub kommunikációs igazgatója szerencsétlennek tartja, ha egy csatorna azzal próbál előnyt szerezni, hogy becsapja és megfenyegeti azokat, akikre műsort akar építeni. „A konkurens csatorna egyszerűen blöfföl. És ez a blöff aligha jön be. Már most rengetegen jelentkeztek az X-Faktorba, és minden nap özönlenek, hamarosan elkezdődnek a válogatások” – mondta Rényi, hozzátéve, miközben ők bíznak az X-Faktor sikerében, a TV2 kapkod és fenyeget. Amikor arról kérdeztük, milyen hatással lehet a TV2 kötbéres szerződése az X-Faktorra, Rényi a következő választ adta: „Talán a nézők számára egyértelműbb lesz, ki az, aki tehetségeket keres, és ki az, aki inkább megfélemlítené őket.”