Minimum 37 évig ül majd börtönben az a detroiti férfi, aki november közepén a nyílt utcán fejbelőtte tizenöt éves fiát, mert az szexuálisan molesztálta az apa új kapcsolatából született hároméves kislányt. A tizenöt éves Jamar Pinkney azután bukott le, hogy a szülők gyerekkórházban jártak hároméves lányukkal, ahol kiderült, valaki molesztálta. A fiú kegyelemért könyörgött, de apja pucérra vetkőztette, kizavarta az utcára, majd többek szeme láttára fejbelőtte. A bíróságon azzal védekezett, nem tudta, mit tesz, teljesen elborult az agya.

Szándékosan elkövetett emberölésből átminősítette hirtelen felindulásból elkövetett emberöléssé a Wayne megyei bíróság esküdtszéke annak a férfinak az ügyét, aki tavaly novemberben szabályosan kivégezte 15 éves fiát, mikor kiderült, hogy a fiú szexuálisan molesztálta hároméves féltestvérét. A 38 éves detroiti id. Jamar Pinkney így életfogytiglan helyett 37-től 82 évig terjedő időtartamú börtönbüntetés elé néz, és leghamarabb 75 évesen szabadulhat, ha nem fellebbez a csütörtöki ítélet ellen – adta hírül a Detroit Free Press.

A férfi azzal védekezett, magán kívül volt a dühtől, amikor megverte, levetkőztette, kizavarta az utcára, ott a fűre térdepeltette, majd többek szeme láttára hátulról főbelőtte korábbi házasságából született kamaszfiát, ifjabb Jamar Pinkney-t. Az apa attól került ilyen állapotba, hogy fia szerinte beismerte be neki, hogy szexuálisan próbált közeledni az apa jelenlegi kapcsolatából született hároméves kislányhoz. „Elszörnyedtem és hatalmába kerített a düh. Értse meg, nincs bevett módszer egy ilyen helyzet kezelésére” – védekezett április elsején a bíróságon a 38 éves elkövető. "De választása azért lett volna" - riposztozott az ügyész. Pinkney azzal védekezett, hogy zaklatott lelkiállapota miatt nem volt döntésképes, az esetről őrzött emlékei is hézagosak, de a több órás bírósági kihallgatás végén elismerte tettét, hozzátéve, hogy „annyira nagyon-nagyon, rettenetesen bánja” a történteket.

Molesztálta, de nem erőszakolta meg

A 15 éves fiú szülei elváltak, ő hol apjával, hol anyjával lakott Highland Parkban, és azután bukott le, hogy egy orvosi vizsgálat alkalmával kiderült, hároméves féltestvérét valaki molesztálta. A Daily Telegraph információi szerint a vizsgálatot követő éjjel a fiú bevallotta anyjának, Lazette Cherrynek, hogy szexuálisan közeledett féltestvéréhez. Másnap a fiú apja megjelent volt felesége házánál, jelenlegi barátnője, a kislány anyja ugyanis szintén a15 éves fiút gyanúsította a tettel. Felelősségre vonta fiát, aki bocsánatért könyörgött: „Apu, meg tudod bocsátani nekem, el tudnád felejteni, amit tettem?” – idézte fel fia szavait a bíróságon az anya, Lazette Cherry, aki szerint fia végig tagadta, hogy valóban szexelt volna a kislánnyal, csak annyit ismert be, hogy "megpróbálkozott vele". A kislányon a vád és a védelem orvosai egyébként nem találtak egyértelműen erőszakra utaló jeleket, mindössze egy apró hámsérülést, ami "akár ennek következménye is lehetett".

Az asszony Wayne megyei bíróságon elhangzott, a Daily Telegraph által idézett tanúvallomásából kiderül, hogy miután a kamasz beismerte a molesztálást, apja tombolt a dühtől. A férfi felszólította a fiút, hogy vetkőzzön le, majd kizavarta a ház elé. Maga is követte, egy üres, füves területre kísérte, majd letérdeltette, és mit sem törődve a gyerek és az anya könyörgésével, a nő és több szomszéd szeme láttára fejbe lőtte – részletezi a történteket a lap. Szemtanúk szerint Pinkney ezután autóba ült, és haldokló fiát a földön hagyva elhajtott.

Feladta magát a rendőrségen és beismerte tettét

„Nem tudom, milyen apa az ilyen, aki lelövi a saját vérét. Biztosan beteg. Bármit is tett az unokám, a megölésére nincs magyarázat” – mondta az eset történtekor a Fox 2 Newsnak az áldozat nagyapja. Miután id. Jamar Pinkney elhajtott a helyszínről, fel akarta hívni jelenlegi élettársát, a kislány anyját, de zaklatott állapotában véletlenül exnejét tárcsázta. "Miután lelőtte, felhívott, bár szerintem nem engem akart, csak nem vette észre. Csak annyit mondott: 'bébi, elintéztem a dolgot'” – számolt be a telefonhívásról a myFOXdetroit.com-nak az anya, Lazette Cherry. Az ügyben november óta több tárgyalás is volt, az utolsó csütörtökön.

A korábbi, április elseji tárgyaláson id. Jamar Pinkney elmondta, „szerető szülő volt”, ám fia vallomásától elszállt az agya, „teljesen magán kívül került”, miközben meggyilkolta 15 éves gyermekét. A férfi ugyanezen a tárgyaláson vallott tettéről – legalábbis, amire emlékszik belőle, állítása szerint ugyanis olyannyira elveszítette az önkontrollját, hogy csak részletekre, homályos bevillanásokra emlékszik. A tanúk padján kihallgatták a kislány vizsgálatát végző orvosokat, Pashant Mahajant és Dr. Bassam Bashourt. Míg előbbi nem talált sérülésre vagy traumára utaló nyomot, utóbbi, a lány gyerekorvosa egy kis sérülést talált, ami akár szexuális zaklatás jele is lehet – igaz, a lelőtt fiú sohasem állította, hogy közösülni is próbált hároméves féltestvérével, anyja szerint csak annyit ismert be, hogy "próbálkozott nála" – írja a Detroit News.

Görög tragédia

Az ítélethirdetésen a bíró görög tragédiába illőnek nevezte a történteket, miközben a nézők soraiban ott ültek a meggyilkolt fiú osztálytársai is, az áldozat fotójával nyomott egyenpólókban. Az édesanya fia régi plüssmackóját hozta magával, mondván, neki már csak ez maradt gyermekéből. Lazette Cherry az ítélethirdetésen össze is omlott, de később azt nyilatkozta, megfelelőnek találja a kiszabott büntetést. Jamar Pinkney ügyvédje, Corbett Edge O'Meara a Daily Telegraphnak elmondta, 38 éves ügyfele biztosan nem szabadul 2046 - azaz 75 éves kora - előtt, de bízik benne, hogy Pinkney fellebbezni fog az ítélet ellen.