Egy 2008-as törvénynek köszönhetően Nagy-Britanniában az azonos nemű párok esetében mindkét fél szerepelhet az anyakönyvi kivonaton, vagyis előfordulhat, hogy egy gyermeknek hivatalosan nincs apja, hanem édesanyja partnere van feltüntetve másik szülőként. Legelőször a 38 éves Natalie Woods és a 47 éves Betty Knowles gyermeke, a márciusban született Lily May esetében alkalmazták ezt a megoldást. A pár egyébként azt tervezi, hogy újabb gyermeket vállalnak.

Egy 2008-as törvénynek köszönhetően egy leszbikus pár – a 38 éves Natalie Woods és a 47 éves Betty Knowles – saját nevére vehette márciusban született gyermeküket, vagyis a születési anyakönyvi kivonaton nemcsak a vérszerinti édesanya neve szerepel, hanem a partnerét is feltüntetik a dokumentumon – írja a Daily Mail. Amíg a törvény életbe nem lépett, az azonos nemű párok esetében csupán az egyik fél nevét lehetett feltüntetni azon gyermekek esetében, akik egy donor segítségével fogantak meg.

A tavaly április elseje óta fogant gyermekek esetében azonban már engedélyezett, hogy például az anya neve mellett a partner neve szerepeljen, hetero párok esetében természetesen továbbra is a két hagyományos rubrika (anyja neve és apja neve – a szerk.) szerepel a papíron. A Daily Mail szerint amióta bevezették a születési anyakönyvi kivonatot, ez az első alkalom, hogy nem két ellenkező nemű embert neveznek meg egy gyermek szüleiként. Igaz, amennyiben az apa személye ismeretlen volt, korábban sem kellett kitölteni az adott rubrikát.

Natalie Woods és Betty Knowles lánya, Lily May március 31-én látta meg a napvilágot a pár otthonában, és a gyermeknek Woods adott életet. Amikor a brightoni anyakönyvi hivatal bejelentette, hogy valószínűleg ők az első pár, akik így jegyezhették be gyermeküket, úgy döntöttek, hogy a nyilvánosság elé tárják ezt a történelmi pillanatot. A munkáltatóik egyébként nagyon jól fogadták a döntésüket. Woods jelenleg egy transzneműeknek és homoszexuálisoknak létrehozott tanácsadó irodánál dolgozik, míg Knowles sofőrként keresi a kenyerét.

„Tudtuk, hogy mindenképpen szeretnénk gyereket, ahogy azt is, hogy életünk végéig együtt maradunk. Csak az volt a kérdés, hogy adoptálunk-e egy gyermeket, vagy a mesterséges megtermékenyítést választjuk. Mivel én vérszerinti gyerekre vágytam, így ez utóbbi mellett döntöttünk” – nyilatkozta Woods, aki 15 éve van együtt partnerével, és hivatalosan is összekötnék az életüket. A pár egyébként négy férfi közül választotta ki a biológiai apát. A lehetséges donorok nevét nem ismerhették meg, viszont kiadták nekik a férfiak, valamint a donorok szüleinek kórtörténetét. „Nem apaként, hanem donorként gondolunk rá” – tette hozzá Woods, aki partnerével együtt hétezer fontot költött a mesterséges megtermékenyítésre, mivel a társadalombiztosítás meleg párok esetében nem fedezi ezen költségeket.

Ha a gyermek tizennyolc éves lesz, természetesen utánajárhat annak, hogy ki a biológiai apja, vagyis ki volt a spermadonor. Lily Maynek egyébként nemcsak vérszerinti apját, hanem nagyszüleit is nélkülöznie kell majd, ugyanis Woods szülei nem tudják elfogadni, hogy lányuk a saját neméhez vonzódik, így nem tartják a kapcsolatot, Knowles édesapja és édesanyja pedig már nem él. A pár szerint mindenesetre nagyon sok olyan idős hölgyismerősük van, aki betöltheti a nagymama szerepét lányuk életében. Mivel férfiismerőseik is bőven akadnak, így nem aggódnak amiatt, hogy a gyermekük egy olyan környezetben nő fel, ahol szinte csak nők veszik körül. Hozzátették, hogy terveik szerint még egy gyermeket szeretnének vállalni.