Bár az első kórház kapacitáshiányra hivatkozva nem volt hajlandó elvégezni a kéz- és arcátültetést azon az connecticuti asszonyon, akinek egy megvadult csimpánz letépte az arcát és szétmarcangolta a kezeit, most egy bostoni intézmény hajlandó megvizsgálni, hogy tudnak-e rajta segíteni. A támadás miatt az asszony arca teljesen eltorzult, és meg is vakult. Ez utóbbin ugyan már nem lehet változtatni, de a dupla műtétet követően legalább nem csövön kellene ennie, rendesen tudna lélegezni, és sokkal önállóbb életet élhetne.

Arc- és kézátültetésre vár Charla Nash, akit tavaly februárban egyik barátnője csimpánza megtámadott és súlyosan megsebesített: a megvadult állat letépte az 57 éves nő arcát, és szétmarcangolta a kezeit. Nash túlélte a támadást, arcát azóta még nem tudták helyreállítani, látását elvesztette, és kezeit sem tudja használni, de arc- és kézátültetéssel lehetne javítani életminőségén. Egy hétfői közlemény szerint a Harvard Egyetem bostoni kórháza most vállalta, megvizsgálják, hogy a két beavatkozás valóban elvégezhető-e. (A bostoni intézményben dr. Bohdan Pomahac plasztikai sebész vezetésével tavaly áprilisban már elvégeztek egy részleges arcátültetést - a szerk.). Nasht egyébként már a múlt héten átszállították egy massachusettsi egészségügyi központba, amelyet családja nem akar megnevezni.

2 in 1

Charla Nasht a 2009. februárjában történtek után hosszú ideig a Cleveland Klinikán ápolták. Az asszony a támadásban elvesztette az orrát, ajkait, az arccsontjai jó részét, agysérüléseket is szenvedett, a támadás súlyosságát jelzi, hogy a sebei tisztításakor a kosz és a csimpánzszőr mellett Travis beletört fogait is megtalálták a csontjába fúródva. Nash szemgolyóit sem tudták megmenteni az orvosok, ujjai alig maradtak, egy hüvelykujját tudja használni, de azt is csak mióta műtéti úton helyreállították, hiányzó orrát pedig egy combjából vett húsdarabbal pótolták az orvosok.

A Cleveland Klinika úgy döntött, nem vállalják el a kettős átültetést, pedig korábban ők végezték az Egyesült Államok első teljes arcátültetését. Nash esetében arra hivatkoztak, hogy náluk nincs megfelelő kapacitás a műtét elvégzéséhez, de nem zárják ki, hogy valamilyen módon együttműködjenek egy másik kórházzal. Bill Monaco, a páciens családjának ügyvédje szerint a két beavatkozást egyszerre kell elvégezni, és az átültetendő testrészeknek ugyanattól a donortól kell származniuk. Nashnek korábban azt mondták, nem vehetik fel a kéz-transzplantációs listára, mivel nem lát. Ő azonban reménykedik, hogy egy arcátültetéssel együtt legalább egy használható kezet is kaphat.

A támadás

Tavaly februárban Sandra Herold áthívta magához barátnőjét Charla Nasht stamfordi tanyájára, mert Travis nevű csimpánza kiszökött, és egyedül nem tudta befogni a 100 kilós, 15 éves állatot, ami egyébként kölyökkorától családtagként élt vele. Miután Nash megérkezett a tanyára, a csimpánz hirtelen minden ok nélkül rátámadt. Az állat annyira szétmarcangolta áldozata arcát, hogy a berátnője hívására kiérkező rendőrök először a nemét sem tudták megállapítani. A majmot végül lelőtte a rendőrség miután az állat letépte az egyik rendőrautó tükrét, majd kinyitotta az ajtaját és be akart mászni utánuk.

Így is sokat kell várni

Az arcán elvégzett beavatkozás lényegesen javítana Nash életminőségén - többek közt könnyebb lenne számára a légzés és az étkezés, valamint a szaglással sem lennének problémái -, a kézátültetés után pedig sokkal önállóbb életet élhetne. Így a januári döntést követően családja elkezdte felkutatni azokat az USA-beli és kanadai klinikákat, ahol hajlandóak lehetnek egy ilyen komplex műtétre. Bill Monaco januárban még azt nyilatkozta, még ha a szakemberek úgy döntenek valahol, hogy az asszonyon el lehet végezni a két beavatkozást, előfordulhat, hogy úgy is csak évekkel később műtik meg. Ha pedig még sor kerülne is a műtétre, és Nash az arca mellett egy kezet is kaphata, akkor is fennáll nála - ahogy minden átültetés esetében - a kilökődésveszély, azaz hogy szervezete nem tudja befogadni a donor átültetett testrészeit.

A gyógyulásra koncentrál

Carla Nash tavaly novemberben Oprah Winfrey műsorában a nyilvánosságnak is megmutatta, hol tart a gyógyulásban. Mint elmondta, csak pár héttel az interjú előtt derült ki számára például az, hogy soha többet nem lát majd, mert a szemgolyója olyan súlyosan sérült, hogy az orvosoknak mindkettőt el kellett távolítaniuk. Az asszony hozzátette, nincsenek fájdalmai, de csak egy csövön át tud enni, és a légzéssel is vannak nehézségei. Elmondása szerint nem emlékszik rá, hogy pontosan mi is történt, de inkább nem is kérdezősködik, mert "nem akarok emlékezni, elképzelni se tudom, hogy hogyan történt. Nem akarok rémálmokat, meg akarok gyógyulni".

Veszélyes üzem

Az asszony Winfrey-nek elmondta, hogy már sokkal erősebbnek és egészségesebbnek érzi magát, de míg korábban "szerettem független lenni, és jól elvoltam egyedül, most még mindig törekszem az önállóságra, de soha többé nem akarok egyedül lenni. Mert az ijesztő". Hozzátette, ő alapjában véve ugyanaz a személy, aki a baleset előtt volt, csupán másként néz ki. Amikor sétálni indul az otthonául szolgáló kórházban, mindenesetre egy fátyollal takarja el az arcát, hogy ne ijessze meg az embereket, és ne bántsák őt, bár az nem érdekli, mit szólnak az emberek a külsejéhez: "Az enyém, nekem kell, hogy tetsszen, nem nekik. Úgyhogy nem érdekel, miket mondanak". Egyúttal arra figyelmeztetett mindenkit, hogy az egzotikus állatok bizony veszélyforrást jelentenek, és jobban kellene ügyelni arra, hogy hol tartják ezeket a kedvenceket; lakóterületen belül ő például biztosan nem engedélyezné a tartásukat.

Xanaxozták a csimpánzt

Nash családja tavaly ötvenmillió dollárra perelte be a Travis nevű csimpánz gazdáját, mivel szerintük Sandra Herold hanyagul végezte a munkáját, és nem igazán tudta, hogyan kell bánni egy agresszióra hajlamos állattal. Herold ügyvédje arra hivatkozott, hogy tulajdonképpen egy munkahelyi balesetről van szó. A CBS tavaly decemberben arról számolt be, hogy az ügyészség nem kíván vádat emelni az állat tulajdonosa ellen, mivel szerintük semmi nem bizonyította azt, hogy Sandra Herold vétkes lenne a történtekben. A baleset utáni vizsgálat során Travis szervezetében Xanax nevű nyugtató nyomaira bukkantak, ami ugyan erős nyugtató, a szakvélemények szerint azonban "kevésbé stabil személyiségeknél" épp ellenkezőleg hat, agresszív rohamokat válthat ki. Herold az elején beismerte, hogy a támadás előtt nem sokkal teában feloldva valóban ilyen gyógyszert adott be az állatnak, majd később letagadta, hogy ilyet tett..

Többen is hibáztak?

A majom, amit végül a rendőrség lőtt le, 2003-ban egyszer már kiszökött tulajdonosa kocsijából, akkor a rendőrség órákon át üldözte Stamfordban, de senki nem sérült meg. A CBS szerint a Környezetvédelmi Hivatal egyik szakembere a támadás előtt már figyelmeztette az illetékeseket, hogy Travis súlyos sérüléseket okozhat, ha fenyegetve érzi magát. Az áldozat családja később az államot is beperelte, mivel szerinte az illetékes hivatal megakadályozhatta volna a történteket, hiszen tudomásuk volt arról, hogy az állat milyen veszélyt jelent. A hivatal elismerte, hogy valóban volt pár vizsgálat a majommal kapcsolatban, de több ezer ilyen ügyük van, viszont kevés az emberük, akik értenek az egzotikus állatokhoz. Egyúttal azt is elismerték, hogy némi kommunikációs probléma is közrejátszhatott.