Az étkezés kihagyására, hányós zacskó szükségességére hívják fel azon nézők figyelmét az amerikai kritikusok, akik a The Human Centipede (Az emberi százlábú) című film megtekintésére készülnek. A filmtörténet eddigi legsúlyosabb alkotásaként aposztrofált horrort május elején mutatták be az Egyesült Államok mozijaiban, ahonnan a nézők egymással versenyezve rohantak ki hányni a súlyosabb jelenetek után. A holland rendező-forgatókönyvíró Josef Mengeléről, az auschwitzi koncentrációs tábor hírhedt orvosáról mintázta pszichopata főhősét.

Egymással versenyezve hagyták el a mozitermet az amerikai nézők a The Human Centipede (Az emberi százlábú) című horrorfilm alatt, hogy mielőbb a vécébe üríthessék felkavart gyomruk tartalmát – adta hírül a The Sun, amely kérdőjellel ugyan, de minden idők legbetegebb filmjeként aposztrofálja a holland forgatókönyvíró-rendező, Tom Six művét, amit várhatóan az év végén mutatnak be Nagy-Britanniában. Persze csak akkor, ha nem tiltják be.

Emberi százlábú

A film történetének középpontjában egy pszichopata német sebész, Dr. Heiter áll, akit a rendező-forgatókönyvíró, Tom Six a hírhedt auschwitzi orvosról, Josef Mengeléről mintázott. Dr. Heiter – Mengeléhez hasonlóan – az ikrek és az őrült kísérletek megszállottja, amihez persze kísérleti alanyok kellenek. Heiter viszonylag könnyen hozzájut az áldozatokhoz, csak első kísérleti alanyát, az Akihiro Kitamura által alakított japán teherautó-sofőrt kellett elrabolni, a másik kettő – két nő – besétál a villájába, miután a közelben defektet kapnak. A kísérletező őrült elhatározza, létrehozza a saját százlábúját. Hogy célját elérje, összevarrja áldozatait: a szájakat a végbélnyíláshoz kapcsolja, és közös emésztőrendszert alakít ki.

A horrort, amelyet David Cronenberg és Takashi Miike filmjeivel egy lapon említenek, május elején mutatták be az Egyesült Államok mozijaiban, sikerét pedig már most szavatolni látszik, hogy a pénztárakban már jó előre nem lehet jegyet kapni rá. Az eddig 1,4 millió internetezőt vonzó trailer alapján valóban nagyon beteg – egyébként alacsony költségvetésű – alkotás iránti érdeklődést csak fokozza, hogy a filmet csak bizonyos mozikban, és csak késő esti időpontokban vetítik, sőt, nem is minden városban, ezért a forgalmazó fizetős adás formájában is engedélyezte annak vetítését a szolgáltatók számára.

Biohorror sebészi útmutatással

Bár a film alacsony költségvetésű, a holland rendező igyekezett odafigyelni az apróságokra. Six felkért egy sebészt a forgatásokra, aki a beavatkozások hitelessége érdekében végig tanácsokkal látta el a szereplőket. Ezt hivatott jelezni a film plakátján is feltüntetett felirat, miszerint „[A The Human Centipede-ben alkalmazott orvosi bevatakozások] 100 százalékban megfelelnek a valóságnak.”

A biohorror kivételesen beteg jellegére a kritikusok is igyekeznek felhívni a figyelmet, többek között figyelmeztették a nézőket, hogy a felkavaró tartalom miatt inkább hagyják ki az étkezést a mozilátogatás előtt, de az sem baj, ha visznek magukkal egy papírzacskót, amibe hányhatnak a jelenetek alatt. Amennyire döcögősen indultak el a forgatások – a két nő szerepére pályázók sorra mondták vissza a jelentkezést –, annyira sikeresnek látszik a film, Tom Six ugyanis már hozzá is látott a folytatáshoz, a második részt várhatóan 2011-ben mutatják be az Egyesült Államokban.