A hiperaktív énekesnő élete továbbra is emberfeletti gyorsasággal pörög. Most turnéja mellett leteszteltette magát lupusra, és kiderült, hogy genetikailag hajlamos rá, illetve ettől függetlenül egy vallási csoport el is átkozta. Van mitől tartania a munkamániás énekesnőnek.

Alapos orvosi vizsgálaton vett részt Lady Gaga, és kiderült, hajlamos a lupusnak nevezett betegségre. Gagán még nem jelentkeztek a tünetek, de rendesen megijedt a vizsgálat eredményétől, úgyhogy állítólag ezentúl a karrierjén kívül az egészségére is erősen koncentrál majd. A lupus egy autoimmun betegség, mely főként a bőrt, de a belső szerveket is roncsolja (lásd keretes írásunk).

Lupus

A lupus - teljes nevén szisztémás lupus erythematosus (e.: lupusz eritematózusz) - krónikus autoimmun-betegség, melynek következtében a megtámadott szervek begyulladnak, és különböző mértékben károsodnak. A 'lupus' latin szó, farkast jelent. A lupus erythematosus (vörös farkas) elnevezés a betegséget kísérő bőrpír megjelenésére utal. A betegségnek egyébként alig vannak csak rá jellemző tünetei. Az általános tünetekhez (láz, hasmenés, gyengeség) mindig a betegség aktív szakaszában megtámadott szervekhez köthető tünetek társulnak. A betegség lefolyása hullámzó, enyhébb és aktívabb szakaszok váltják egymást, utóbbiak súlyossága rendkívül változó. A tünetmentes és aktív szakaszok időben is rendkívül változók. A tünetmentes időszak éveken át is tarthat. Becslések szerint hazánk lakosságából 7-9000 embert érint e krónikus kór. A betegség felismerése, diagnosztizálása rendkívül nehéz, így elképzelhető, hogy enyhe formában mégtöbb embert érint. A lupus főként a fogamzóképes korban lévő nők betegsége, 10 beteg közül 9 nő.
Világszerte nő a lupusszal összefüggést mutató halálesetek száma, annak ellenére, hogy a halál okaként általában egy konkrét szerv betegségét szokták megjelölni, nem pedig az alapbetegséget, jelen esetben a lupust.

Forrás: házipatika.com

A lupust gyulladáscsökkentőkkel, szteroidokkal lehet kordában tartani, de nehéz diagnosztizálni. Összetett tünetei miatt a Dr. House majd’ minden részében felmerül a lupus-gyanú, ám a sorozatban általában van valami még halálosabb megoldás, "It's never lupus", ahogy House mondaná, persze néha ő is téved.

Gagánál már sikerült kimutatni a betegségre való hajlamot: „A lupus genetikus, és az én családomban előfordult. Anyám pont mondta egyik nap, hogy a rajongóim aggódnak értem, mert megtudták, hogy leteszteltettem magam lupusra. Az az igazság, hogy nincs semmilyen jele, hogy beteg lennék, de a tesztek szerint hajlamos vagyok rá. Tehát most még nem vagyok beteg, de nagyon vigyáznom kell magamra.”– mondta Gaga. A 24 éves sztár azért vállalta nemrég a vizsgálatokat, mert nagynénje nemrég lupus következtében vesztette életét.

Egészsége és karrierje mellett a fiatal homoszexuálisok érdekeiért is küzd, ezt a Larry King show-ban taglalta, amit sikerült beszorítania sűrű programrendjébe – tudtuk meg a FemaleFirst-től.

„Olyan sok elavult és rossz információ került a köztudatba a kormány részéről. Nagyon zavaros hírek. Összezavarják a fiatalokat, különösképp a 14 éves gimnazistákat, akiket azért küldenek haza, mert az a felirat áll a pólójukon, hogy „meleg”, mintha ez a szó valami káromkodás lenne. Szerintem fontos lenne, hogy az iskolai oktatásban –szexuális, politikai és szociális felkészítésben– kiemelt helyet kapjanak az emberi jogok és az emberi értékek. Egyik ember sem ér kevesebbet, mint mások, szexuális beállítottságtól függetlenül.” – mondta a talkshow-ban az énekesnő.

Míg Gaga az egészségéért és a melegekért, egy vallási csoport ellene küzd. A Westbrook Baptista Templom híveként számon tartott Megan Phelps-Roper már Ronnie James Dio ellen is kikelt, most Gaga Telephone című számát kiáltották ki sátáninak, és Phelps jócskán átalakította a dal szövegét, valahogy így: „Ne imádkozz, ne imádkozz, Isten úgyse hall meg többé, azt tanácsoltad fiúknak-lányoknak, legyenek büszke ribancok… Csak így tovább, sátáni fatty, csak így tovább a pokol felé, ahol örökké fogsz égni.”

Phelps és hívei egyébként már januárban elmentek Gaga koncertjére tüntetni, „Isten utálja Lady Gagát” plakátokkal, és elénekelték a Poker Face módosított változatát is.