A budapesti gátépítők idén nem találkoztak még őrült katasztrófaturistával. A szakember szerint ez annak köszönhető, hogy folyamatosan hangsúlyozza a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság: veszélyes a megáradt folyókba lépni vagy a gátakon fotózni. Ma már csak madártávlatból dobálnak köveket vagy mobillal örökítik meg az áradást .

Szentes György, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Velvetnek elmondta, hogy tudomása szerint sehol nem okoztak problémát a katasztrófaturisták az országban. „Többször is elhangzott – Dobson Tibor fővárosi tűzoltóparancsnok-helyettes kommunikációjában is –, hogy ne menjenek az emberek az árvíz sújtotta területekre, mert egyrészt forgalomelterelések lehet számítani, másrészt a védekezések miatt nem is tudják megközelíteni a kívánt területeket. Tudomásom szerint ha valaki mégis megjelent ilyen területen, az menteni jön, vagy éppen fordítva: menekült a helyszínről.”

Szentes elmondta, a kíváncsiskodóknak három fontos szabályt kell betartaniuk: nem lépjenek a még sekélynek tűnő megáradt folyókba se, ne a homokzsákok tetején fényképeztessék magukat, illetve soha semmilyen körülmények közt nem vigyenek el a már megépített gátról zsákot, hogy saját birtokukat védjék, inkább hívjanak segítséget. Az is fontosnak tartotta kiemelni, hogy ne lépjen a megáradt folyókba senki, mert nem tudni, milyen fertőzést hozhat magával a víz.

A Római-partot mentők azt állítják, ma már sokkal könnyebb dolguk van a katasztrófaturistákkal, mint korábban. „Nyomatékosítottuk mindenkiben, hogy nem szeretjük, ha idejönnek bámulni, így most már nem is jönnek. Korábban felálltak a gátak tetejére és onnan fotóztatták magukat. Gyerekkel, kutyával jöttek, az állat pedig beugrott a vízbe, és amikor kimászott belőle, felszakította a körmével a fóliát. Sok bajunk származott a meggondolatlanságból, de most nem találkoztunk ilyennel. Tavaly egy horgász is felült a gátra, mondtuk is neki, ha kiszakítja a fóliát a horoggal, belökjük a vízbe, mert ez nem játék” – mondta egy ottlakó, aki szerint mára már megtanulták az emberek, hogy mit szabad és mit nem.

Másokat zavar, hogy a kíváncsiskodók fotózzák őket, miközben homokzsákokat cipelnek, de pofátlanságról senki nem számolt be. A gátakat már tiszteletben tartják, maximum köveket dobálnak róluk. Több turistát is megkérdeztünk, hogy a megáradt Duna miatt jöttek-e hazánkba, de senki nem felelt igennel. A magyar érdeklődők egyike szerint mivel lassan minden évben kiönt a Duna, Budapestnek ez lehetne az egyik nevezetessége.