Az amstetteni rémhez hasonlóan fogva tartotta és rendszeresen megerőszakolta lányát a „brazil Fritzl”. Az 54 éves Jose Agostinho Pereira tizenkét évvel ezelőtt, felesége lelépése után kezdte el zaklatni lányát, akit egy mindentől távol eső, kizárólag kenuval megközelíthető házba zárt. A sorozatos nemi erőszakból három fiú és négy kislány született. A rendőrség azt feltételezi, hogy Pereira az egyik kislányt is molesztálta.

Letartóztatta a rendőrség azt az 54 éves brazil férfit, aki az amstetteni rémként elhíresült Josef Fritzlhöz hasonlóan bebörtönözte, és tizenkét éven keresztül megerőszakolta lányát. Jose Agostinho Pereira hét gyermeket – négy kislányt és három fiút – nemzett lányának, akit azután kezdett zaklatni, hogy 1998-ban elhagyta a felesége – írja a Huffington Post. A férfi egy eldugott, a legközelebbi településtől – Experimentótól – nyolcvan kilométerre levő, kizárólag kenuval megközelíthető kétszobás, nádtetős házban tartotta fogva lányát és gyermekeiket. A 28 éves nő vélhetően börtönében adott életet hét gyermekének, és miután a születések időpontját nem jegyezték fel, a rendőrség csak egy becslés alapján közölte, hogy a legfiatalabb gyermek két hónapos, a legidősebb 12 éves.

Olvasni nem, beszélni is csak alig tudnak

Az esetre egy névtelen telefon hívta fel a rendőrök figyelmét. A bejelentés után a pinheirói tisztek néhány napig megfigyelték a házat, majd letartóztatták a férfit. „Nem hagyhatták el a házat, emiatt nem tudnak olvasni, kommunikálni is csak alig. [Pereira] mindegyiküket azzal fenyegette, ha megpróbálnak elszökni vagy bárkinek beszélnek a családról, megöli őket” – nyilatkozta a lapnak az egyik pinheirói nyomozó, Jaire Lima de Paiva, aki hozzátette, a gyerekek ruhátlanok és alultápláltak voltak, amikor rájuk találtak. Bár egy, a lapnak nyilatkozó névtelen tiszt állítja, letartóztatásakor Pereira mindent bevallott, a férfi ellen egyelőre nem emeltek vádat, ugyanis a brazil törvények csak akkor adnak erre lehetőséget, ha a rendőrség lezárta a nyomozást. Amellett, hogy lányát sorozatosan megerőszakolta, a rendőrség feltételezi, hogy Pereira az egyik, erőszakból született kislányt is molesztálta.

Épp kétszer ennyi ideig tartotta fogva egyik lányát az amstetteni rém, Josef Fritzl. A vérfertőző kapcsolatból született hét gyerek közül hárman édesanyjukkal éltek, hármukat pedig apjuk és annak mit sem sejtő felesége nevelte, egyikük pedig röviddel a szülés után meghalt. Az ügyre azután derül fény, hogy a fogságban nevelkedett gyermekek közül a legidősebb, Kerstin hirtelen rosszul lett és kórházba kellett szállítani. Később azt feltételezték, hogy talán unokájával is erőszakoskodott az osztrák férfi, aki egyébként apa nélkül nőtt fel, és állítólag édesanyja iránt szexuális vonzalmat érzett. Egy pszichiáter szakvéleménye szerint a nő kegyetlenül bánt vele, és számtalanszor megalázta. Bosszúból Fritzl őt is rabként tartotta fogva. A férfit 2009 márciusában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Az osztrák Josef Fritzl után több, hasonló bűncselekményt elkövető férfit Fritzlként emlegettek a lapok. 2008 szeptemberében egy 45 éves lengyel férfit tartóztattak le a rendőrök, aki hat éven keresztül fogva tartotta, és rendszeresen megerőszakolta lányát. A 21 éves nőnek a nemi erőszakból két gyermeke született, akiket örökbe kellett adnia.

Tizenkilenc alkalommal estek teherbe az angol Fritzl lányai

Két hónappal később az angol Frizltől volt hangos a média: az 56 éves férfi közel három évtizeden keresztül rendszeresen megerőszakolta lányait, akik összesen tizenkilenc alkalommal estek teherbe, de csak hét gyermek maradt életben. 2009 márciusában egy olasz és egy kolumbiai Fritzlt is letartóztatott a rendőrség: míg az amstetteni rém olasz megfelelője 25 éven át zaklatta lányát, addig a kolumbiai férfi 10 éves korától kezdve rendszeresen megerőszakolta gyermekét, akinek az évek alatt 11 gyermeket nemzett.

2009 augusztusában egy 53 éves, Dél-Afrikában élő férfiről számoltunk be, aki két hónapon keresztül fogva tartotta és megerőszakolta frissen előkerült lányát. A 18 éves lány azért utazott Németországból Dél-Afrikába, hogy életében először találkozzon apjával, aki még születése előtt elköltözött családjától. Tavaly szeptemberben bukkant fel a hírekben az ausztrál Fritzl: a hatvanéves férfi harminc éven szinte minden nap megerőszakolta lányát, aki négy gyermeket szült apjának. A gyerekek mindegyike valamilyen rendellenességgel jött a világra, egyikük később életét vesztette.