A meztelen biciklisfelvonulások közel évtizedes mozgalmának célja részben megegyezik egy másik biciklis mozgalom, a Critical Mass célkitűzéseivel, emellett azonban azt is szeretnék elfogadtatni, hogy mindenki úgy szép, ahogy van. Manchesterben sem most rendezték meg az első ilyen tüntetésbe hajló tekerést, bár eddig soha nem kérte meg a rendőrség a résztvevőket arra, hogy ugyan öltözzenek inkább fel.

Pénteken több mint száz meztelen férfi és nő kerékpározott Manchester város központjában, és ezúttal nem Spencer Tunick amerikai fotográfus egyik újabb szeánszáról volt szó. A csupasz biciklisták azért vetkőztek le, és tekertek a város utcáin, hogy a biciklizést népszerűsítsék, valamint jobb körülményeket harcoljanak ki azoknak, akik hozzájuk hasonlóan szívesen közlekednek kerékpárral. A ötmérföldes tekerés egyébként egy világméretű akció, a World Naked Bike Ride (körülbelül: a Nemzetközi Meztelen Biciklis Felvonulás - a szerk.) része volt.

Az első meztelen biciklis felvonulást egyébként 2001-ben tartották meg a spanyolországi Zaragozában. Pár évvel később pedig Conrad Smith vancouveri rendezőnek és írónak köszönhetően nemzetközi akcióvá lényegült át, 2004-ben pedig megtartották az első World Naked Bike Ride-ot. Akkor 28 város és tíz ország csatlakozott a mozgalomhoz, idén természetesen már sokkal nagyobb volt a résztvevők száma.

Le a benzinfaló járművekkel!

A 44 éves Sean Fitton, az egyik manchesteri szervező elmondta, hogy nem véletlenül döntöttek úgy, hogy ilyen - szerintük vidám, mások szerint inkább nevetséges - módszerrel tüntetnek. „Az emberek jót nevetnek, amikor meglátnak minket. De legalább felfigyelnek ránk, és remélhetőleg elgondolkoznak azon, hogy esetleg ők is biciklire ülhetnének. A személygépkocsi helyett többször is lehetne biciklire ülni vagy gyalog megközelíteni egy helyet. Manchester sajnos nem túl jó hely a biciklisták számára, főleg ami a déli részeket, Fallowfieldet és Rushholme-ot illeti. Nagyon nagy a forgalom, ezért szeretnénk, ha az autóvezetők jobban odafigyelnének azokra, akik kerékpárral közlekednek. Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy több bicikliútra van szükség” – nyilatkozta Fitton.

Szeresd a tested!

A meztelen tüntetőknek persze nemcsak az volt a céljuk, hogy a biciklizést népszerűsítsék, hanem ezzel együtt egy másik jó ügyet is a zászlójukra tűztek. Remélik, hogy ezzel növelik a többi polgár önbizalmát, akik talán végre elfogadják magukat olyannak, amilyenek. A rendőrséget mindez nem hatotta meg, és megkérték a résztvevőket, hogy ugyan vegyenek már magukra valami ruhát. „Értesítettek minket, hogy a városban egy csapatnyi meztelen ember kerékpározik. A kiérkező rendőrök kérésére felöltöztek, később pedig szétoszlott a kerékpározó tömeg. Senkit nem tartóztattunk le” – nyilatkozta a rendőrség szóvivője.

A szervezők szerint a korábbi években nem volt ilyen probléma, sőt, két alkalommal rendőrségi kísérettel kerékpároztak – írja a Manchester Evening News. „A rendőrség először azt állította, hogy valaki panaszt tett, mert gyermekek is jelen voltak, majd egy korábbi megállapodásra hivatkoztak, mely szerint a kerékpárosok felöltöznek. Mi soha nem egyeztünk meg ilyesmiről senkivel, hiszen akkor nem egy meztelen felvonulásról lenne szó, nemde?” - érvel Fitton.

Nem tilos a ruha viselése

"Amikor kiderült, hogy több kerékpárosnál nincsen ruha, a rendőrök  visszakoztak valamelyest. Így elengedték a ruhátlanokat azzal a feltétellel, hogy a tömeg közepén bicikliznek, ahol senki nem láthatja őket. A nyilvános helyen való meztelenkedés önmagában nem illegális, és mindenkinek joga van ahhoz, hogy tüntessen. A manchesteri tüntetést egyébként a rendőrség korábban engedélyezte. Ha a különböző osztályok megfelelően kommunikáltak volna, akkor mindez nem történt volna meg” – nyilatkozta Fitton. A résztvevőknek egyébként nem kötelező meztelenül kerékpározniuk a világ egyetlen pontján sem, mindenki maga dönti el, hogy csupaszon, topless vagy teljesen felöltözve küzd a környezetszennyező közlekedési eszközök és az irreális szépségideálok ellen.

Nemzetközi meztelenkedés

Manchesteren kívül természetesen idén is több város csatlakozott a mozgalomhoz. Szombaton a kanadai Halifax városában például harmincan ültek biciklire hiányos öltözékben, hogy a környezettudatos közlekedés és az egészségesebb testkép, önértékelés mellett kardoskodjanak. „Semmihez nem hasonlítható ez az érzés. A szél fújja az arcod, rájössz, hogy a tested úgy jó, ahogy van, és hogy mindenki elfogad olyannak, amilyen vagy” – nyilatkozta a szombati tüntetés egyik szervezője, Tom MacDonald. Kanadában egyébként még öt városban volt hasonló akció a napokban. Kicsit délebbre a közlekedési balesetek áldozatairól is megemlékeztek - írja a Sky News. „Nagyon sok baleset történt nálunk ebben az évben. Arra kérjük az autóvezetőket, hogy vigyázzanak a biciklistákra, a gyalogosokra, hogy kevesebb baleset történjen” – nyilatkozta Ollin Tonatiuh, a Mexikóvárosban tartott tüntetés egyik szervezője.