Brad Page egy közösségi oldalon kért segítséget, miután feltörték az autóját, most ismeretlen netezők ezrei segítenek neki világszerte. Az eseményt ugyanis teljes egészében rögzítette a térfigyelő kamera, csak épp olyan ócska minőségben, hogy a rendőrség nem tudta használni a felvételt. Az áldozat azt reméli, a világon valahol csak akad valaki hozzáértő, aki valamilyen eljárással képes használhatóvá tenni a képeket.

„Lelkes olvasója vagyok a Redditnek évek óta, de most TÉNYLEG szükségem volna a segítségetekre” – kezdte az adelaide-i Brad Page a Reddit.com közösségi oldalon segélykérését, és ő maga volt a legjobban meglepődve, amikor felhívására a világ minden sarkából több ezer hobbinyomozó jelentkezett.

Az ausztrál tudós kocsiját június 7-én törték fel irodája előtt, és bár a biztonsági kamera a tolvaj minden mozzanatát rögzítette – egész addig, hogy az ismeretlen férfi beszállt a saját, Commodore típusú autójába és elhajtott –, a rendőrség mégse jut dűlőre az ügyben. A tettes és a kamera közt ugyanis volt egy drótkerítés, ráadásul a felvétel maga is szemcsés, a kettő együtt pedig azt eredményezte, hogy képtelenség leolvasni a tolvaj kocsijának rendszámát.

„Volna valaki olyan Jack Bauer, hogy ’feljavítja a képet’ annyira, hogy le tudjuk olvasni a rendszámot?” – tette fel a kérdést Page, amivel úgy felkeltette az oldal közösségében a versenyszellemet, hogy hirdetése pár óra alatt a Reddit egyik legolvasottabb posztja lett. „Mi a saját különbejáratú hadseregünk vagyunk” – kommentelte valaki válaszul. Mások szerint is elképesztő, micsoda visszhangot kapott a felhívás. „Rajta vagyunk a fickón, meg vannak számlálva a szabadlábon töltött napjai” – írták. A sztorira ekkor figyelt fel a helyi lap, az Adelaide Now is, a cikk megjelenése pedig további önjelölt nyomozókat kapcsolt be a mozgalomba. Page-nél a cikk nyomán jelentkezett egy közeli bolt, akiknek a biztonsági kamerái szintén rögzítették a tettest pár sarokra a tetthelytől, négy perccel az autófeltörés előtt. Ez már egy jobb minőségű felvétel, de ez sem olvasható, bár itt már legalább drótkerítés nincs a rendszámtábla előtt.

A férfi azt mondja, már most is egy csomó izgalmas dolgot tudott meg hozzáértőktől a videó- és képminőség javításáról, és reménykedik, hogy előbb-utóbb sikerrel járnak: „Az egyikük a Photoshophoz ért, a másikuk a vágóprogramokhoz. Még egy törvényszéki szoftverszakértő is van a segítőim közt”.

Az önjelölt nyomozók annyit már haladtak az ügyben, hogy valószínűsíteni tudták, a szóban forgó rendszámtábla a szomszéd Victoria állam formátumának felel meg, ami az autótípus ismeretével együtt máris szűkít a lehetséges gyanúsítottak körén. Az önkéntesek egy része ezért most például weboldalakat túr végig victoriai rendszámú, hasonló színű Commodore gépkocsik után kutatva. Page szerint az elkövető „randa, sovány fehér fickó”, aki 182 centi körüli, világosbarna hajú, őzbarna cuccot és fekete sapkát viselt.