A Panorama riportere majdnem egy hónapon keresztül volt szemtanúja az olasz papok kettős életének. A nappal misét tartó, éjjel pedig meleg bárokban mulató katolikus papokról egyértelmű videofelvételek is készültek, amelyekből pár képkockát a hetilap nyilvánosságra is hozott. Az olasz püspökség őrjöng, előbújásra és a reverenda levetésére szólította fel a homoszexuális lelkészeket. Többek szerint ha ez bekövetkezne, a maradék olyan csekély létszámú lenne, hogy az Egyház megbénulna.

Rejtett kamerával készült videofelvételekkel alátámasztva több meleg katolikus papot is leleplezett egy olasz magazin riportere. Carmelo Abbate, a Silvio Berlusconi miniszterelnök tulajdonában lévő Panorama nevű konzervatív hetilap munkatársa egy homoszexuális prostituálttal együtt épült be a római melegek világába, és húsz napon keresztül mindenhová követték a kiszemelt papokat.

Az eredmény egy újabb szexbotrány a Vatikánban: az újságíró tanúja volt három lelkész (a cikkben álnéven Paul, Charles és Luke) kettős életének, akik éjjel Testaccio melegnegyed szórakozóhelyein múlatták az időt alkalmi partnereikkel, másnap pedig szentmisét tartottak.

A lelkészek általában melegbárokban szedték fel a férfiakat, de az internetes chatszobákat is gyakran igénybe vették az ismerkedéshez. A bulizások többnyire szexbe csaptak át, az aktusokra egyebek között a papok lakásán is sor került. Az Abbate által felbérelt prostituáltnak végül olyan jól sikerült a beépülés, hogy két lelkésszel is közösült, az eseményről készült egyértelmű felvételekből pedig a lap közölt pár szalonképesebbet.

A közvéleményt egyébként sokkolta a pénteken közölt cikkben nyilatkozó Charles-ként megnevezett lelkész véleménye, miszerint a római papok 98 százaléka homoszexuális. Az olasz püspökség a riportra reagálva előbújásra és a reverenda levetésére szólította fel a kettős életet élő katolikus papokat: „Nem akarunk rosszat nekik, de elfogadhatatlan, hogy magatartásukkal foltot ejtsenek a többi pap becsületén is" – áll a közleményükben.

A botrány kapcsán megszólaló melegaktivisták szerint nincs abban semmi új, hogy a papok többsége homoszexuális. Egy korábbi olasz parlamenti képviselő, Franco Grillini az esetről úgy nyilatkozott, hogy „ha a katolikus egyházban lévő homoszexuálisok egyszerre lépnének ki – amivel saját maga is egyetértene –, komoly működési probléma keletkezne.”