A hatóságok házi őrizetben tartanak egy orosz születésű kozmetikusnőt, aki állításuk szerint tiltott haditechnikai eszközöket csempészett az oroszoknak. Ezzel Anna Fermanova máris Anna Chapman, a lebukott "szexi 007-es" kémnő utódjává emelkedett a lapokban, ezen felül erősen emlékeztet egy nagy orrú Paris Hiltonra, csak ő magán hagyja a bikinifelsőjét.

Bár az elmúlt évtizedekben nem nagyon fordult elő a hidegháború korát és James Bond-filmeket egyszerre idéző kémnős-leleplezős sztori, most minden héten akad egy szexi kémnő az amerikai lapokban. Alig pár héttel azután, hogy lefülelték az USA-ban működő, külsejével elhíresült „szexi 007-es” néven ismertté vált Anna Chapmant, most itt egy újabb kémbotrány, középpontjában egy dekoratív szőke kozmetikuslánnyal.

Anna Fermanova ugyan nem szexi vörös, csak szolid szőkésbarna, viszont boldogan pózol a Facebookon bikiniben, és államtitkok kiszivárogtatása helyett haditechnikai eszözök csempészetével gyanúsítják.

A 24 éves, litván születésű, de 9 éves kora óta az Államokban élő fiatal nő kozmetikusként nem valószínű, hogy igazi nagymérvű haditechnikai fejlesztések közelébe juthatott volna, a vádpontok szerint nem is ez a bűne, hanem hogy fegyverre szerelhető éjjellátó távcsöveket csempészett Oroszországba.

Ha igaz, hogy Fermanova kémnő, akkor nem minden kémnők legeszesebbike: úgy bukott le, hogy a New York-i Kennedy reptéren megpróbált feljutni egy Moszkvába induló gépre, bőröndjében pár darab, UGG-csizmákba tömködött Raptor 4X éjjellátó távcsővel. Lekapcsolásakor azt állította, egyszerűen csak bizniszelni akart, férje haverjai, pénzes vadászok vették volna meg tőle jó pénzért az eszközöket. Ezeknek a távcsöveknek a kivitele azonban engedélyhez kötött. „Legálisan vásárolta őket az interneten, ahogy bárki megteheti. Csak ahhoz kell engedély, hogy kividd őket az országból” – hangsúlyozza ügyvédje, Scott Palmer is. Mivel azonban Fermanova ilyennel nem rendelkezett, tette csempészetnek minősül.

Bár bűnét a hatóságok se vették halálosan komolyan - a cucc lefoglalása után simán felengedték a gépre, és csak visszatérésekor tartóztatták le -, innen már csak egy lépés volt, hogy a lapok felfedezzék benne az újabb Anna Chapmant. A Smoking Gun dokumentumai szerint Fermanova 170 centi, 61 kiló, köldökpiercingje van, Facebook-fotóin pedig boldogan pózol mélyen dögös cuccokban és bikiniben (igaz, mióta ekkora figyelmet kapott, szinte minden adatát priváttá tette).

Az újabban szőkére festett, így egyész meggyőzően Paris Hiltonra emlékeztető hősnő ugyan nem fotózkodik topless nyaralás közben, de Hiltonhoz hasonlóan ő is tudja élvezni az életet: Facebook-profilja szerint kedvenc elfoglaltságai és érdeklődési körei „szeretni, partizni, mosolyogni, és úgy általában boldognak lenni”.

Fermanova egyébként megosztja idejét az USA és Oroszország közt, szülei ugyanis Dallas közelében élnek, férje pedig Moszkvában, ahol a nő angol nyelvet tanít. A kozmetikusból lett közellenség jelenleg 50 ezer dolláros óvadékkal szülei dallasi lakásában, házi őrizetben várja a tárgyalását. Ügyvédje szerint „Szexinek szexi, de kémnőnek nem mondható” – idézi a sommás véleményt a Dallas Morning News.