Veszélyes mutatvány terjed a részeg turisták közt a spanyol üdülőhelyeken: a feladat, hogy a minél magasabban lévő hotelszoba erkélyéről kell beugrani a szálloda medencéjébe. Az új evolúciós szűrősportág idén már négy halálos áldozatot követelt.

A spanyol üdülőhelyek részeg és/vagy bedrogozott turistaifjai közt új sportág terjed: az angolul balconingnak nevezett menőzés, ami azt jelenti, hogy a Darwin-díjra esélyes versenyzők becélozzák a - lehetőleg minél magasabb emeleten lévő - szoba teraszáról a szállodai medencét, majd leugranak. A műveletről általában videó is készül, a balconing szóra keresve már jópárat találatot ad a YouTube - írja a news.com.au.

A Baleári-szigetek idegenforgalmi hatóságai azonban egyáltalán nem értékelik az új sportágat, mivel csak idén már 30 baleset történt emiatt, melyek 4 halálos áldozatot követeltek. A spanyol szállodaüzemeltetők szerint átlagosan kétnaponta érkezik újabb bejelentés balkonugrásról, a versenyszellem pedig főleg a tisztesen bepiált-bedrogozott ifjakban támad fel.

A szállodások azt mondják, egyelőre nem sokat tehetnek a jelenséggel szemben - azon kívül, hogy előre közlik vendégeikkel, hogy a balconing azonnali kilakoltatást jelent a szállodából. “Kampányt indítottunk a taplóság ellen, amelyet az idegenforgalmi hatóságok is támogatnak. Azonnal kirakjuk őket, ha ilyesmit művelnek. Próbáljuk visszaszerezni a tekintélyünket, a ‘bármit lehet’ rendszere már a múlté” - nyilatkozta szigorúan Joan Espinoza, a mallorcai szállásadók szövetségének szóvivője.