A rendőrség nem erősítette meg a szemtanúk állítását, miszerint egy rakétavető-cső eldőlése miatt robbantak szikrák az emiatt pánikba esett és menekülő tömegbe az augusztus 21-i újpesti tűzijáték alatt. Nyomozás indult, a hatóság két hónap múlva, a pirotechnikai vizsgálat lezárulása után ígért eredményt.

Szemtanúk beszámolója szerint egy ideig mindenki békésen nézte az augusztus 21-i tűzijátékot az újpesti Főtéren, azonban a rakéták egyszer csak túl közel robbantak a nézőkhöz, emiatt pánik tört ki a tömegben, az emberek egymást lökdösve menekültek. Komolyabb sérülés nem történt, de hét embert megégettek a szikrák, őket a mentők a helyszínen ellátták, további kezelésre nem szorultak. A szemtanúk úgy vélik, az okozhatta a problémát, hogy a rakéták feldőltek, ezért csapódtak a szikrák egyenesen a tömegbe.

Ezt sem a rendőrség, sem a rendezvényszervezők nem erősítették meg: a pirotechnikai vizsgálat fogja a kérdést eldönteni. A vizsgálatra a nyomozás végéig kell időt szakítani, azaz két hónapon belül várható pirotechnikai vizsgálati vélemény – tudta meg a Velvet a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól. A rendezvénybiztosítási feladatokat rendőrök látták el a helyszínen. Az eljárás hivatalból indult meg, de Újpest alpolgármestere, Trippon Norbert is tett feljelentést: ő személyesen vett részt a programon.

Egy szemtanú felvétele: 1:37-nél látható a petárdák becsapódása.

„Azt, hogy mi történt – azon túlmenően, ami a sajtóban már közismert –, a jelenleg folyamatban lévő nyomozásnak kell kiderítenie” – válaszolta kérdésünkre Trippon. „Az esetleges jogellenes károkozásért a rendezvényszervező céget terheli a Ptk. és a szerződés szerint felelősség. Ha az érintettek kártérítési igénnyel fordulnak a céghez, az önkormányzat ehhez ingyenes jogi segítséget nyújt” – tette hozzá Trippon.

A BRFK IV. kerületi Rendőrkapitánysága foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen, hamarosan megkezdődnek a tanúkihallgatások és szakértő kirendelésére kerül sor. „A nyomozás feladata tisztázni azt, hogy mi okozta a balesetet és terhel-e valakit, és ha igen kit, személyi felelősség annak bekövetkezéséért” – tudtuk meg a BRFK kommunikációs osztályától.

A rendezvényt az Önkormányzat által közbeszerzési eljárásban kiválasztott Sensation Kommunikációs Ügynökség Kft. szervezte, mely más programokat is lebonyolított már a kerületben, gond nélkül.

„Az esemény kivitelezése megfelelt a hatályos jogszabályoknak és előírásoknak. A kerületi rendőrkapitányság eljárást indított ismeretlen tettes ellen, mivel a tűzijáték során néhányan könnyebben megsérültek a lehulló pernye és szikra miatt. A sérülteket az ügynökség által biztosított mentőszolgálat azonnal ellátta a helyszínen. A Sensation teljes mértékben együttműködik a rendőrséggel, illetve a nyomozó hatóságokkal és ezúton is elnézést kér az érintettektől a kellemetlenségekért. További információkat a rendőrségi nyomozás lezárulta után tudunk nyújtani” – tudatta közleményében a cég PR felelőse, Iványi Orsolya.