A brit titkosszolgálatnak dolgozó Gareth Williams holttestét műanyag táskába csomagolva találták meg saját fürdőszobájában, 10 nappal eltűnése után. A nyomozók szerint az MI6-nak dolgozó férfit valószínűleg meleg barátja ölte meg egy heves vita közben, de még az sem kizárható, hogy munkája miatt végeztek vele. Most az után nyomoznak a hatóságok, nem került-e ki olyan információ lakásából, mely veszélybe sodorhatja Nagy-Britanniát.

A brit Hírszerző Ügynökségnek, az MI6-nek dolgozó Gareth Williams holttestét londoni lakásának fürdőszobájában találták meg e hét hétfőn. A nyomozók szerint közel 2 hete lehetett a hulla a titkosszolgálat birtokában lévő lakásban, ami csak pár saroknyira van a hírszerző ügynökség központjától. Williams kihelyezett munkaerő volt az MI6-nál, csak egy évre ment át hozzájuk a Kormányzati Kommunikációs Központtól (a GCHQ-tól), ahová szeptemberben kellett volna visszatérnie.

A nyomozók szerint vélhetően szeretője ölte meg a meleg kódspecialistát, de még semmi nem biztos: vagy egy szexuális játék végződött balul, vagy akkor történt a gyilkosság, amikor a köztük folyó vita tettlegességig fajult. A lakásban női ruhákat találtak Williams méretében: azt mindenki tudta, hogy a 31 éves férfi melegbárokba jár és a West Enden és a Sohóban szed fel pasikat, de az nem világos, hol mutatkozott női ruhában – írja a The Sun.

A rendőrség persze továbbra sem zárja ki, hogy titkosszolgálati tevékenysége miatt végeztek a kémmel. A biztonsági szolgálat attól tart, hogy ezáltal esetleg olyan adatokhoz juthatott a gyilkos, melyek veszélybe sodorhatják Angliát, ha az ország ellenségeinek kezébe kerülnek – írja a Daily Mail.

Erőszakos behatolásnak nem volt nyoma, és bár Williams telefonját, illetve számos SIM kártyáját megtalálták, egy laptop és egy mp3-lejátszó hiányzik. További aggodalomra ad okot, hogy Williams MI6-os lakásban lakott: „Sok MI6-os lakás van a környéken, és most mindenki nagyon aggódik, hogy terrorista vagy más titkosszolgálati csoportok rájöttek erre” – mondta Harry Ferguson, volt MI6-os tisztviselő.

Williams chip és kódolás-specialista volt, gyakran hazavitte munkáját. „Bármi volt is a gyilkosság oka, nagyon valószínű, hogy elvittek valamit, és bármit is vittek el, komoly problémát okozhat, ráadásul nehéz meghatározni, mi tűnhetett el” – mondta az egyik biztonsági munkatárs a Daily Mail-nek.

Egyelőre annyi biztos, hogy a kémet megkéselték, levágták végtagjait majd egy nagy sporttáskába csomagolták maradványait, de a boncolási jegyzőkönyv a Sky News értesülései szerint nem határozta meg egyértelműen a halál okát. Lehet, hogy megfojtották az áldozatot, vagy elkábították.

Családja elmondása szerint a férfi zárkózott volt, keveset beszélt a munkájáról. „Tudtam, hogy Londonban dolgozik, és hogy valóban van munkája. Sosem beszélt róla, és udvariatlanság lett volna kérdezősködni” – mondta William Hughes, a férfi egyik közeli hozzátartozója. A Scotland Yard specialistái most Williams magánéletében kutatnak, voltak-e párkapcsolati- vagy pénzproblémái.