10 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől való eltiltásra ítélte Eva Rhodes gyilkosát pénteken első fokon a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság. A bőnyi állatmenhely brit állampolgárságú vezetőjét 2008 szeptemberében ölte meg alkalmazottja egy elszámolási vita során. Az ítélet nem jogerős, mindkét fél fellebbezett.

10 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől való eltiltásra ítélte Eva Rhodes gyilkosát pénteken első fokon a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság. Az ügyész a büntetés súlyosbításáért, az ügyvéd pedig enyhébb ítéletért fellebbezett. A bőnyi állatmenhely brit állampolgárságú vezetőjét 2008 szeptemberében ölte meg alkalmazottja egy elszámolási vita során.

Emberölés és lopás vétségében találta bűnösnek a bíróság a 31 éves A. Csabát. A per április közepén kezdődött. A bíró indoklása során elmondta: a szakértők nem tudták egyértelműen megállapítani a halál okát, de a szándék vizsgálata során egyértelműen kiderült, hogy az emberölés volt. A férfit legfeljebb 17 évre ítélhették volna, de enyhítő körülménynek számított, hogy büntetlen előéletű valamint, hogy már az első tárgyalási napon beismerte tettét és megbánást tanúsított. Az ügy a Győri Ítélőtáblán folytatódik tovább.

A tárgyalás előtt Eva Rhodes családja és néhány volt alkalmazottja gyertyás megemlékezést tartott a bíróság épülete előtt. Majlath Judit Eva Rhodes testvére elmondta: súlyosabb ítéletre számított, és kifogásolta a magyar igazságszolgáltatást és a rendőri munkát.Az állatmenhely brit állampolgárságú vezetőjét 2008 szeptemberében ölte a férfi egy elszámolási vita során. A fiatalember távozni akart a menhelyről és már napok óta kérte a bérét, de Eva Rhodes nem fizette ki. A gyilkosság estéjén is odament a volt alkalmazott a menhely vezetőjéhez, hogy fizesse ki, de a nő szidalmazni kezdte és egy kutyapórázzal megütötte. A férfi ekkor ököllel arcul csapta Eva Rhodes-t, majd a földre rogyó nőt egy balta nyelével fejbevágta. A holttestet elégette, a maradványokat pedig a menhellyel szembeni telken elrejtette. A 31 éves fiatalember ezután Eva Rhodes pár ezer forintjával és laptopjával távozott a helyszínről. Végül 2009 áprilisában fogta el a rendőrség.

A rendőrségen a gyilkosság után egy héttel testvére jelentette Eva Rhodes eltűnését. A hatóság szinte mindvégig közigazgatási eljárás keretében vizsgálta az ügyet, többszöri terepszemle után sem találtak ugyanis bűncselekményre utaló jelet. (FH)