A 2007-ben megrendezett Miss Universitas második udvarhölgye idén kijutott a World Miss University-re, ahol mindenki nagyon barátságos volt, és nem volt olyan rivalizálás, mint itthon. Pataky Ágnes azért választotta ezt a versenyt, mert a szervezők szerették volna bizonyítani, hogy aki szép, az lehet okos is. A hazai verseny különdíjasaként tagja lett a CKM Bikini Teamnek, de a fürdőruhánál tovább soha nem vetkőzne.

Bár Pataky Ágnest még 2007-ben választották meg a Miss Universitas második udvarhölgyének, augusztusban mégis ő képviselhette hazánkat a Szöulban megrendezett World Miss University nevű versenyen. Hazánk képviselőjének csupán pár napja volt arra, hogy felkészüljön az útra. „A hazaiak a nyár elején kezdtek el tárgyalni a külföldi szervezőkkel, és úgy volt, hogy csak a következő versenyre küldenek magyart. De mivel a tavalyi verseny elmaradt a madárinfluenza miatt, valószínűleg az utolsó pillanatban valaki visszamondhatta, és ezért felhívták Magyarországot, hogy tudnak-e küldeni valakit. Azért engem hívtak, mert az első helyezett azóta férjhez ment, és a részvétel feltételei között szerepelt, hogy a versenyzőknek hajadonnak kell lenniük” – nyilatkozta Pataky Ágnes, akit szerdán értesítettek, és pénteken reggel már indult is a gépe.

Kellően talpraesett

„Nem igazán zavart, hogy csupán másfél napom volt felkészülni, inkább az volt kellemetlen, hogy nem volt útlevelem, de ezt sikrült gyorsan megoldani. Emellett még kellett szerezni népviseleti ruhát, ajándékokat és sok minden mást” – nyilatkozta Pataky Ágnes, aki ugyan nem került az első három helyezett közé, de remek élményekkel lett gazdagabb.

Itthon kevés a mosoly

„Olyan embereket ismertem meg, akikkel azóta is beszélgetek, és remélem továbbra is tartjuk majd a kapcsolatot. Persze kicsit idegeskedtem amiatt, hogy kikkel találkozok ott, hogy milyenek a lányok, de végül pozitív csalódás ért” – mondta Pataky Ágnes.

„Nem beszéltünk ki senkit a háta mögött, ha valami probléma adódott, akkor nem volt olyan, hogy ne segítettünk volna a másikon. Hozzátette, tapasztalatai szerint itthon sokkal nagyobb a rivalizálás az ilyen versenyeken, ami nyilván a hazai pályának köszönhető, hiszen itthon könnyebb kitalálni, hogy mire gondolhat a másik. Másrészt az is lehet, hogy valóban egy bús, pesszimista nép vagyunk. Ha itthon sétálok az utcán, mindenki rosszkedvű, szomorú, alig látok egy-két mosolyt. Kint viszont mindenkinek fülig ér a szája. A kint töltött tíz nap alatt nem volt olyan perc, amikor ne mosolyogtunk volna, ránk ragadt a jókedv."

A szépségből nem lehet hosszú távon megélni

Bár ő is álmodozott arról, hogy kijut egy világversenyre, de nem hitte, hogy mindez valóra is válik. „A magyarországi döntő után nem is gondoltam arra, hogy részt veszek további versenyeken, mert a tanulás nekem fontosabb volt. A szépségből, a külsőből nem lehet hosszú távon megélni” – mondta Pataky Ágnes, aki tulajdonképpen erre az egy versenyre is csak a hecc kedvéért jelentkezett. „Az édesanyám, a nővérem és a barátom rágta a fülemet, hogy induljak el. Tulajdonképpen egy viccnek indult az egész.  Továbbjutottam az első körben, majd így tovább, és végül udvarhölgynek választottak, valamint különdíjas is lettem.”

A kisugárzás leveszi a zsűrit a lábáról

Más, valamivel ismertebb szépségversenyek helyett egyébként azért döntött emellett a megmérettetés mellett, mert az volt a cél, hogy megmutassák, az előnyösebb külsővel rendelkező lányok is lehetnek okosak. „Feltétel volt, hogy legyen diákigazolványod, legyen tanulói jogviszonyod. Az volt a lényeg, hogy megmutassuk, van bent a fejünkben valami. Örültem, hogy bebizonyíthattam, hogy egy szép lány is lehet okos és talpraesett” – nyilatkozta Pataky Ágnes, aki azt is hozzátette, hogy a szépségversenyeken szokásos fürdőruhás és estélyis körök mellett ki kellett tölteniük egy kérdőívet, valamint a közönség színe előtt válaszolniuk kellett a zsűri kérdéseire. Ami az októberben megrendezett újabb magyarországi döntőt illeti, Pataky Ágnes azt tanácsolja a jelentkezőknek, hogy ne féljenek az ilyen megmérettetésektől, és legyenek önmaguk: „Fontos, hogy higgyenek önmagukban. Igazán ez számít, hiszen ettől olyan kisugárzásuk lesz, ami leveszi a zsűritagokat a lábukról.”

A bikini marad!

A hazai verseny díjaként ugyan bekerült a CKM Bikini Teambe, de egyébként nem kíván levetkőzni egyetlen férfimagazinnak sem, pedig felkérést már kapott. „A címlapra szerették volna feltenni a fotómat, de nem vállaltam el. Nem vagyok hajlandó teljesen megszabadulni a ruháimtól, csak bikinire vagyok hajlandó levetkőzni. Autós magazinban is szerepeltem már, de nem lenge öltözékben pózoltam, hanem szoknya és felső is volt rajtam” – nyilatkozta Pataky Ágnes, aki nem érti a hazai szépségkirálynőket, akik meztelenkedésre adják a fejüket. „Az első három helyezett valami oknál fogva egy-két éven belül megjelenik a férfimagazinokban, és rendre egyre kevesebb ruha van rajtuk. Ez számomra érthetetlen.”

Két év múlva talán visszaül az iskolapadba

Ha vetkőzni nem is fog, de könnyen lehet, hogy pár éven belül ismét iskolába jár majd. Pataky Ágnes idén végzett a Budapesti Gazdasági Főiskola külkereskedelmi karán, és egyelőre állást keres: „Olyan munkát szeretnék találni, ami megfelel a végzettségemnek, van benne elég kihívás, kreativitás, a mókuskerék nem vonz. Ha itthon nem találok megfelelő állást, akkor külföldön próbálok majd szerencsét. Szeretném továbbfejleszteni az angoltudásom, valamint még két idegen nyelvet is el akarok sajátítani. Két év múlva pedig talán újra nekivágok a tanulásnak, de csak levelező tagozaton. Rengeteg minden érdekel, de a pszichológia áll az első helyen. Vannak még más tervek is, de egyelőre ezekről nem szeretnék beszélni.”