A héten hoznak döntést annak a két brit férfinak az ügyében, akik honlapjukon keresztül spermát árultak gyermekre vágyó nőknek, de a megfelelő engedélyeket nem szerezték be. A két férfi azt állítja, hogy ők csak információkkal látták el az ügyfeleiket, míg az ügyészek szerint nemcsak adatokat szolgáltattak a nőknek, hanem igazi spermakereskedők. Egy adag spermáért összesen 530 fontot, mintegy 180 ezer fotintot kértek.

Két brit férfi 250 ezer fonttal (85 millió forinttal) lett gazdagabb annak köszönhetően, hogy az interneten spermához jutatták az ügyfeleiket. A 49 éves Ricky Gage és a 43 éves Nigel Woodforth a Fertility 1st nevű oldalon keresztül árulták a donorok spermáját. Ám mivel ezt a megfelelő engedélyek nélkül tették, így a két spermabrókernek – ahogy a BBC nevezi őket –  a bíróság elé kellett állnia.

Online spermabank

Bár a két férfi azt állítja, hogy valójában csak információkkal látták el a gyermekre vágyó nőket egy adatbázis alapján, valós spermakereskedelemről szerintük nem volt szó. Az ügyészek ezzel nem értenek egyet, szerintük nem egyszerű információszolgáltatás történt, hanem egy igazi online spermabankot működtettek, ez pedig egy 2007-ben hatályba lépett törvény szerint engedélyhez kötött tevékenység.

A pincéből működött

Az oldalt állítólag Nigel Woodforth pincéjéből működtették, és tulajdonképpen segítettek a nőknek olyan férfiakat találni, akik hajlandóak voltak spermát felajánlani. Az ügyfelek állítólag kiválaszthatták a donor etnikai hovatartozását, magasságát, hajszínét és még a hobbijait is. A nők 80 font fejében csatlakozhattak, majd újabb 300 fontot kellett fizetniük azért, hogy valóban igénybe vehessék a szolgáltatást. Miután az ügyfél kiválasztotta a donort, 150 font befizetése után elintézték, hogy megkapja a spermát, amit egy futárcég szállított ki. A nők maguk is felvehették a kapcsolatot a donorral, és leszervezhették a szállítást.

Ők bizakodnak

A két férfit 2009 áprilisában, egy titkos rendőrségi akció után tartóztatták le, de a bíróság még nem hozott döntést az ügyükben, várhatóan szeptember 17-én születik meg majd az ítélet. Nigel Woodforth a Fertility 1st oldalán azt írja, szeptember huszadikától várhatóan újra beindul az üzlet, egyelőre nagyon bizakodóak.  Egyúttal azt is megosztotta az oldalra látogatókkal, hogy van egy másik online adatbázis, amit az átmeneti időszakban használhatnak.

Ellentétes elvek

Elmondása szerint nekik azt mondták, hogy nem szükséges beszerezni az engedélyt, amennyiben nem fagyasztják le a spermát, és nem lesz semmi gond abból, ha a hivatal kérése ellenére nem szerzik be a szükséges papírokat. A kérvényüket az illetékes hivatal állítólag visszautasította, és arra kértek őket, hogy igenis fagyasszák le és tárolják a spermát. Woodforth és társa nem engedelmeskedett, mivel állításuk szerint ez ellenkezett az ő elveikkel.