Eddig összesen négy emberen hajtották végre azt a műtétet, amivel a kanadai Janis Ollson életét megmentették. A nőnek gyógyíthatatlan csontrákja volt, orvosai lemondtak róla, de egy kísérleti kezelés megmentette az életét: deréktól lefele félbevágták. A különös műtéti eljárást eddig csak ketten élték túl, Ollson műtétje három éve volt, azóta jól van, mozgását műlábbal segíti.

Nagyjából négy évvel ezelőtt, amikor a kanadai Janis Ollson a második gyerekével volt terhes, erős hátfájdalmakra kezdett panaszkodni orvosának. A vizsgálatok kimutatták, hogy a nőnek szarkómája van, olyan típusú rákos daganata, amit nem lehet sem kemo-, sem sugárterápiával gyógyítani. Ráadásul akkora, hogy a vizsgálatokat végző kanadai kórház orvosai még csak megközelítő nagyságút sem láttak.

A torontói orvosok lemondtak a nőről, nem tudták, hogyan menthetnék meg az életét – írja a Daily Mail. A minnesotai Rochester Mayo klinikáján egy konzultáció után viszont azt javasolták a nőnek, hogy vállaljon el egy olyan műtétet, amelynek keretében a tumorral együtt eltávolítanák a gerince alsó és a medencéje egy részét, valamint az egyik lábát, tulajdonképpen félbevágva őt.

Korábban még sosem hajtottak végre ilyen műtétet, de ez tűnt az egyetlen megoldásnak a nő életének megmentéséhez. Ollson rábólintott a műtétre, sikerült családjával összeszedniük húszezer dollárt (kb. 4 millió forint), amiből fedezni tudták azt az 52 napot, amit a műtét után kórházban kellett töltenie.

A műtét előtt az orvosok sem tudták, hogy pontosan mire számítsanak, mivel korábban nem végeztek még ilyen beavatkozást. Végül két lépcsőben oldották meg a dolgot. Először egy húszórás műtét során egy 12 specialistából álló csapat eltávolította a tumort, illetve a szükséges testrészeket.

Majd egy hét pihenő után egy nyolcórás műtét során, több mint 240 öltéssel összevarrták a nőt. Az ép lábát kapcsokkal és csavarokkal gerincéhez rögzítették, nagyjából középen. Az egész beavatkozás kissé morbidan a pogó bot fedőnevet kapta.

A nő három év elteltével amennyire lehet, felépült a műtétből, képes iskolába vinni a lányát, azt mondja, nem sok dolog akadályozza a szabad mozgását. Ezt bizonyítandó idén májusban, tizedik házassági évfordulójuk alkalmából újra összeházasodtak a férjével. Egy műláb segítségével, egy boton támaszkodva és a férjébe kapaszkodva képes volt odasétálni az oltárhoz, még kerekes székre sem volt szüksége.

Ollsonon kívül még három emberen hajtottak végre ilyen műtétet az elmúlt években, de közülük csak egy élte túl a beavatkozást. A túlélő egy fiatal nő Ohióban, akinek Ollson lett a mentora az évek során. "Senki sem volt olyan, mint én, amíg nem lett ő. Nagyon büszkévé tesz, hogy túléltem a dolgot, és olyan jól vagyok, hogy másoknak is tudok segíteni" – mondta Ollson a Daily Mailnek a pártfogoltjáról. Hozzátette, örül, hogy van egy hozzá hasonló ember, aki megérti a napi problémáit, és meg tudja vele osztani a gondjait.