A 15 éves Sarah Scazzi idén augusztusban tűnt el otthonról, édesanyja, Concetta Serrano pedig az olasz ITV Chi l’ha visto című műsorában szeretett volna segítséget kérni a tévénézőktől lánya megtalálásához. Az asszonynak és családjának azonban az élő adásban árulták el a műsorvezetők, hogy épp most találták meg kislánya holttestét, és hogy a gyilkos saját sógora. A nézettség a műsor végére 40 százalékot nőtt, a felháborodás még ennél is jobban.

Óriási felháborodást keltett a tévénézők, majd az internetezők körében az olasz Rai3 csatorna Chi l’ha visto című műsora, ahol élőben kapcsolták a 15 éves, augusztusban eltűnt dél-olaszországi kislány, Sarah Scazzi családját, majd közölték velük, hogy az értesülések szerint az eltűntnek hitt lány valószínűleg halott, és saját nagybátyja gyilkolta meg.

A család eredetileg azért vállalta a tévészereplést, mert a tévénézők segítségét szerették volna kérni a lány megtalálásához. A műsor nagyjából a Duna Tv Csellengők című, eltűnt személyeket kereső műsorának felel meg, az olasz verzió azonban élő adásként megy. A kislány anyja, Concetta Serrano így 3 és fél millió tévénéző szeme láttára kellett megtudja, hogy addig csak eltűntnek hitt lányát feltehetőleg meggyilkolták, és hogy a gyilkos közeli családtagja: testvérének férje, a kislány nagybátyja, aki szexuális indíttatásból fojtotta meg Sarah-t, és épp a műsor ideje alatt tett vallomást.

A műsor élőben kapcsolta a nagybácsi házának ebédlőjében összegyűlt családot. A hírtől szemmel láthatóan sokkot kapott édesanya csak annyit tudott motyogni “a sógorom ártatlan”, és hogy “nem hiszem el”. A közvetítés még további 8 percen át folyt, mire a show műsorvezetője újra megkérdezte az asszonyt, ne állítsák-e le a kamerákat. A zaklatott anya erre ugyan azt válaszolta, “jobb így”, de három perccel később az ITV illetékesei mégis leállíttatták az adást. A nézettség egyébként a műsor végére 40 százalékkal, csaknem ötmillióra nőtt.

A kislány augusztus 26-án avetranai otthonából indult nagybátyjáék közeli házába, itt kellett volna találkoznia egy unokatestvérével, akivel úgy tervezték, kimennek a közeli tengerpartra. A nagybácsira egy héttel ezelőtt terelődött a rendőrség gyanúja, amikor leadta nekik a kislány összeégett mobilját, mondván, avarégetéskor találta a háza közelében. A férfi végül bevallotta, hogy szexuálisan próbált közeledni a kislányhoz, majd amikor az tiltakozott, megfojtotta és elrejtette a testét.

A Daily Telegraph szerint tévétársaság ötlete volt, hogy a család a nagybácsi házában összegyűlve jelentkezzen be az adásba, de Miscerit végül pár órával a műsor kezdete előtt vitték be kihallgatásra, így a műsor nélküle kezdődött el. A gyanúsított férfi, Michele Misseri egyébként letartóztatása előtt több interjút is adott különböző tévécsatornáknak, de ezekben mindvégig áldozatnak látszott, aki együtt érez a családdal.

A műsornak ezt a részlete természetesen órákon belül felkerült a népszerű videomegosztó oldalakra, köztük a YouTube-ra is.  A tévéműsor után százezrek adtak hangot felháborodásuknak, a Giornale című napilap szerint "a tévések átlépték azt a határt, amelyben a média már mindet megtehet és mindenhova belépést nyer." A nézők szerint "szégyellhetik magukat a műsor szerkesztői". Az Avvenire katolikus újság szerint a műsor "a lelkiismeret egy igazán sötét pillanata" volt.