Detroiti ördögöknek hívják azt a párt, akik két éve keserítik meg egy halálos beteg kislány életét. Kathleen Edward Huntington-kórban szenved, az anyja ugyanebben a betegségben hunyt el 24 éves korában, a Petkov-család pedig a halálukon viccelődik: koporsót kötöttek a kocsijukra, morbid képeket posztoltak róluk a Facebookon. Mindezt egy túl lassan elküldött válasz-sms miatt.

A hétéves, halálos beteg detroiti kislány, Kathleen Edward életét egy túl későn elküldött sms miatt keserítik meg a szomszédai, Scott és Jennifer Petkov. Edwardsék két éve születésnapot tartottak otthonukban, amikor a nagymama, Rebecca Rose késve válaszolt Jennifer Petkov egy smsére, aki ezen annyira bedühödött, hogy azóta férjével közösen megnyomorítja szomszédai életét.

"Kathleen nagymamájának volt a születésnapja, amikor Jennifer küldött neki egy sms-t, hogy átmehetnek-e a gyerekeik játszani. De nem válaszolt elég gyorsan. Ezzel kezdődött az egész" - nyilatkozta a Detroit Newsnak Kathleen mostohaanyja, Gabrielle Edward.

Kathleen anyja egy évvel ezelőtt, 24 éves korában hunyt el ugyanabban a betegségben, amiben a lánya is szenved. A Huntington-kór olyan gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség, ami az idegsejtek elhalását, fokozatos fizikai és szellemi leépülést okoz. A betegeknek érzelmi kitörései vannak, a betegség előrehaladott stádiumában már kontrollálhatatlanná válik a mozgásuk. A betegség örökletes, általában negyvenéves kor körül alakul ki, gyerekeknél kifejezetten ritka, de általában gyorsabb lefolyású, mint a felnőtteknél. Gyógyszerekkel nem kezelhető, csak a fájdalmakat lehet enyhíteni.

A család tehát különösen szerencsétlen, amiért lányuk ilyen különösen fiatalon halt bele a betegségbe, unokájuknál pedig már gyerekkorában kialakult. Petkovékat viszont mindez nem érdekelte, két éven át minden pillanatban igyekeztek valahogy a halálra emlékeztetni a családtagokat.

Amikor tavaly Laura Edward, Kathleen anyja meghalt, a szomszédok kidekorálták kisteherautójukat, ráírták, hogy Death Machine (halálgép), rákötöttek a platójára egy koporsót, és Edwardsék háza előtt bőgették a motort. "Nem értem, hogyan szorulhat valakibe ennyi gyűlölet. Idejöttek a teherautójukkal, amin a koporsó volt, bőgették a motort, és azt kiabálták Kathleennek, hogy "alig várjuk, hogy meghalj!". Amikor meg megláttam, hogy mit posztolt a Facebookra, majdnem elhánytam magam" - mondta a lapnak a család egyik barátja, Michelle Yerigian.

Jennifer Petkov ugyanis a Facebookon olyan képeket közölt, amelyeken Kathleen Edward fejét csontokkal, anyja képét meg a kaszással montírozta össze. Petkovék gyűlölethadjáratuk miatt persze nem csak Edwardséknál nem örvendenek népszerűségnek: gyorsan gúnyneveket is kaptak, detroiti ördögöknek és Amerika leggonoszabb párjának kezdték őket nevezni, és sorban jöttek létre a Petkov-családot gyűlölő, bocsánatkérést követelő Facebook-oldalak is ellenük.

A facebookos fotómontázsok után viszont a dolog eljutott a nyilvánossághoz, és úgy tűnik Petkovék megkapják a büntetésüket. Scott Petkovot főnöke felfüggesztette targoncaszerelői állásából, miután meglátta a fotókat, sőt azon gondolkozik, hogy kirúgja. Petkovék legidősebb gyerekét az iskolából függesztették fel, ahol összebalhézott egy osztálytársával, mert az kérdőre vonta a Facebookon megjelent fotók miatt. Scott Petkov brutális őszinteségnek nevezte felesége két éven keresztül húzódó kegyetlen hisztijét, de nyilatkozatából nem tűnt úgy, hogy nagyon bánná a dolgot.

Miután sok emberhez eljutott Petkovék viselkedésének híre, a család eltávolította a koporsót a kisteherautóról, és azt mondták, hogy korábban is csak szerszámosládaként használták. A kocsi morbid feliratait azzal magyarázták, hogy nagy rajongói a Sons of Anarchy motoros sorozatnak, és annak stílusában dizájnolták át a kisteherautót. Petkovék már jó előre feldíszítették a házukat halloweeni díszekkel is - amelyek szintén érintik a halál és csontváz témakört -, a balhé kirobbanása után azokat is eltávolították.

Jennifer Petkov azzal mentegette magát, hogy ő igyekezett volna megbánni a bűneit Edwardéknak, ha a család nem kért volna ellene távoltartási végzést, amit meg is kapott. "A férjem jó ember, és remélem, hogy nem veszti el a munkáját. Remélem, a családom sem fogja elveszteni a munkáját. Én vagyok a rossz ember. Szörnyen érzem magam azért, amit tettem és mondtam. Ez a kislány nem érdemelte meg, hogy elveszítse az anyját, és az életét sem kellene elvesztenie. Remélem, hogy nem látta azokat a képeket" - prezentálta kései megbánását Jennifer Petkov Facebook-oldalán, ahonnan a fotókat már el is távolította. A Facebook-közösség azonban - az ilyenkor szokásos módon - több Jennifer Petkov-ellenes oldallal fejezte ki nemtetszését. A Petkov-házaspár tagjai azóta - az irdatlan mennyiségű gyűlöletkomment miatt - törölték is Facebook-oldalaikat.

Az Edward-család 26 éves családfője azt mondja, a legfontosabb számukra, hogy megóvják hétéves, haldokló kislányukat attóll, hogy szembesüljön a szomszédok brutális gyűlöletével, ezért nem is szállnak harcba ellenük. "Látott néhány dolgot, de megteszünk mindent azért, hogy távol tartsuk. Ha meglátjuk a teherautót, akkor azonnal bevisszük játszani" - mondta a 19 éves Gabriella Edward.

"Elhihetik, hogy iszonyú dühösek vagyunk. A rendőrség azt mondta, nem is értik, hogyhogy nem mentünk át, és vertük rommá Jennifert. De vannak ennél fontosabb dolgok is, például a lányunk. Itt van bent. Minden héten hospice van nálunk, és már az is bőven elég feladatot ad" - mondta Robert Edward a Detroit Newsnak. Azóta a rendőrség is megkezdte a nyomozást a két család közötti vita ügyében.