Életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat egy kanadai katonai pilóta, aki megölt két nőt, többet megerőszakolt, és számtalan helyre tört be. A kanadai légierő tagja ellen 86 vádpontot fogalmaztak meg, a férfi rezzenéstelen arccal fogadta az ítéletet, holott előtte öngyilkossággal és éhségsztrájkkal próbálkozott. A 47 éves Russel Williams ellen megdönthetetlen bizonyítékok voltak: a férfi lefotózta magát áldozatai otthonában a nők fehérneműiben, és a zsákmányolt bugyikat és melltartókat kategorizálva őrizgette őket a feleségével közös házban.

Bűnösnek vallotta magát, és akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat a kanadai légierő pilótája, a 47 éves Russel Williams, akit összesen 86 rendbeli brutális szexuális bűncselekmény miatt állítottak bíróság elé kedden az ontariói Belleville-ben. A vád szerint két nőt halálra kínzott, betörései során pedig többeket megerőszakolt és szexuálisan zaklatott – számolt be róla a news.au.com.

Williams hazája egyik legelismertebb katonai pilótája volt, többek közt a brit királyi családot is szállította, de megfordult már a gépe fedélzetén a kanadai miniszterelnök is. A tudósítások szerint a férfi a tárgyaláson rezzenéstelen arccal vallotta bűnösnek magát az összes vádpontban, amikért akár életfogytiglani börtönt is kaphat, és leghamarabb 25 év múlva kérheti szabadlábra helyezését.

„Ez valami gusztustalan. Borzalmas, rettenetes dolgok. Kanadaiként és emberként is egyarátn mélységesen felháborító” – nyilatkozta az egyik áldozat testvére, Andy Lloyd, miután a bíróságon bemutatták azt a több száz felvételt, melyeket Williams készített magáról áldozatai fehérneműjében pózolva. A vád szerint Williams, miután szexuálisan zaklatta áldozatait, a helyszínen maradt, felvette a nők által viselt melltartót és bugyit, és megörökítette saját magát, amint így beöltözve maszturbál.

Kanada Védelmi Minisztériuma részéről Walt Natynczyk tábornok kijelentette, Williams bűntényei „felbőszítették a kanadai közvéleményt, de nem jobban, mint a légierő tagjait”.

Russel Williams katonai pályáját az egyik legsikeresebbnek tartották. Járt Haitin a földrengések után, részt vett az Afganisztánban elhunyt kanadai katonák hazaszállításában, és számos mentőakcióban.

A rendőrség februárban tartóztatta le Williamst, miután eltűnt a 27 éves Jessica Lloyd, és ekkor már egy hónapja nem hallottak róla. A pilótát később megvádolták egy női tizedes meggyilkolásával. Williams akkor végzett a Trentonban állomásozó nővel, amikor 2009 novemberében ő is ott szolgált. A hatóságok szerint ugyanebben az időszakban két másik nőhöz is betört, és megerőszakolta őket. Összesen 86 vádpontot fogalmaztak meg ellene, a bűncselekményeket Trenton mellett Ottawában és Tweedben követte el.

A rendőrség számos megoldatlan bűncselekményt kapcsolat a nevéhez, miután végignézték, mikor és melyik városban állomásozott. A vád szerint 2007 szeptemberében csapott le először. Első áldozatán még csak rajtaütött, megkötözte, bekötötte a szemét, majd lefotózta fehérneműben. A tette keltette érzelmeit egy kétoldalas dokumentumban rögzítette, amit a nyomozók később megtaláltak a számítógépén.

Az ügyész kiemelte, hogy a Williams ellen felhozott vádak kiemelkedően súlyosak, ezért a bíróság számára megdönthetetlen bizonyítékokkal kellett szolgálniuk.

A bűncselekményeket azonban nem volt nehéz alátámasztani, Williams lefotózta magát az áldozataitól ellopott fehérneműkben, amiket aztán feleségével közös házában őrizgetett. A ruhadarabokat gondosan kategorizálta, és szatyrokban és dobozokban tárolva őrizgette.

A pilóta a nyomozás ideje alatt Williams börtönben volt. A férfi az egyéves időszak alatt megpróbált öngyilkos lenni, majd éhségsztrájkba kezdett, de ettől eltekintve végig együttműködő volt a hatóságokkal. „Az, hogy bűnösnek vallotta magát, az első lépése a gyógyulás felé, ami több évig is tarthat majd” – vélte Natynczyk tábornok.