Lacika szerdán agyvérzést kapott, majd miután a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet bizottsága megállapította az agyhalált, csütörtök este lekapcsolták a műszívről. Szülei azt tervezik, hogy egy új alapítványt hoznak létre, mellyel azt szeretnék elérni, hogy minél több szervfelajánlás történjen Magyarországon.

Meghalt az a 16 hónapos kisfiú, aki 106 napig műszívvel élt. Lacika, ahogy az egész ország ismerte, szerdán agyvérzést kapott, majd miután a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet bizottsága megállapította az agyhalált, csütörtök este lekapcsolták a műszívről - tájékoztatott Tonelli Miklós főorvos, az intézet kommunikációs vezetője.

Lacika még a nyáron került be a kardiológiai intézetbe, szívizombetegsége és koszorúér elzáródása volt - mondta Tonelli Miklós. Még a kardiológusokat is meglepte a kisfiú állapota, hiszen egyévesen kevesen kapnak infarktust.

A kisfiú július 14-én került műszívre, azóta várt donorra. A kardiológiai intézet kommunikációs vezetője felhívta a figyelmet, hogy a műszíves kezelés két súlyos veszéllyel jár. Mivel nyitott rendszerről van szó, nagy a fertőzésveszély és alvadási problémák is felléphetnek. Lacikánál mindkét probléma jelentkezett: helyi fertőzése nehezen gyógyult, és az alvadási probléma miatt szerdán agyvérzést kapott – tette hozzá.

A kisfiú szülei azt tervezik, hogy egy új alapítványt hoznak létre, mellyel azt szeretnék elérni, hogy minél több szervfelajánlás történjen Magyarországon. „Nagyon sok kórház nem jelenti le a donort, mert papírmunka, mert különböző dolgok vannak, amivel nem igazán foglalkoznak” – mondta a kisfiú édesanyja a TV2 Mokka című műsorában. „Mind a két oldalon álltunk, donorra vártunk, és donort biztosítottunk volna. Felajánlottuk a szerveit, mert tudtuk, milyen a szervekre várni. A kezelőorvosunk, Dr. Simon Gábor felhívta a koordinációs igazgatót, de ebben a súlycsoportban és korban nem várt kisbaba májra és vesére” – fejtette ki az asszony.