Három napos korában került a Szegedi Gyermekklinikára Jancsika súlyos szívfejlődési rendellenességek miatt. A kisfiút sikeresen megműtötték, amikor öthónapos volt, viszont a szülei nehéz anyagi körülményekre hivatkozva otthagyták. Jancsika most kilenc hónapja a szegedi klinika lakója, nagymamája néha telefonon érdeklődik felőle, viszont örökbe adni nem lehet.

Alig egy hete együtt ujjongott az egész klinika, amikor kibújt Jancsika két kisfoga - olvasható a delmagyar.hu-n. A kisfiút súlyos szívfejlődési rendelleneséggel hozták a Szegedi Gyermekklinikára három napos korábban, azóta a kórházban él. A szülei nehéz anyagi körülményekre hivatkozva nem viszik el a gyermeket, de ragaszkodnak hozzá, ezért örökbeadni se lehet egyelőre.

A Békés megyei Jancsikát kilenc hónapja a klinika nővérei nevelik. Ott voltak, amikor először felült, drukkoltak, amikor lábra állt a kiságyában, és jelen vannak most is, amikor fogai nőni kezdenek. Az orvostanhallgatók ajándékokat vásárolnak a kisfiúnak, az osztályon dolgozó tizenegy nővér pedig elhalmozza szeretettel. A gyermek anyukája két-három alkalommal látogatta csak meg, általában a nagymama érdeklődik felőle telefonon. A gyermek kezelőorvosa, Katona Márta is elmondta a lapnak, mennyire megdöbbentő a helyzet.

"Sokszor látjuk, ahogyan a szülők hetekig kuporognak a folyosó székein kisírt szemmel és várnak a csodára, hogy meggyógyuljon a gyermekük. Mindent megadnának, hogy újra egészséges legyen. Jancsika már teljesen felépült, csak a heg emlékezteti majd a műtétre. Nem kellene már a kórházban feküdnie, de a családja még nem vitte el. Értesítettük a gyámügyet és a védőnői szolgálatot, környezettanulmányt is kértünk. Még nem tudjuk a gyámhatóság döntését, lehet, hogy a nagymama lesz a gyám" - nyilatkozta a delmagyar.hunak.

"Nem igazán találkoztunk hasonló helyzettel. Rengeteg örökbefogadó vár a sorára, hogy felnevelhessen egy gyermeket. Jancsikát is sokan szívesen magukhoz fogadnák, de az anyja nem mond le róla. Ha majd elviszik, óriási űr marad utána, mégis azt várjuk, hogy végre családra találjon. Nem tizenegy anyukára van szüksége, hanem egyre" - tette végül hozzá. Bárki is veszi magához a kisfiút, egy-két hetet az osztályon kell majd töltenie, hogy a baba minél jobban megismerhesse, és ne idegenhez kerüljön egy szeretetteljes környezetből.