Egy michigani tanárt egy napra felfüggesztettek, mert egy diákjával levetette rasszista jelképet ábrázoló övcsatját, egy másikat pedig kiküldött az óráról, mert megjegyzéseket tett a melegekre. Jay McDowellt egy olyan diákja védte meg egy szakmai bizottság előtt, aki kilenc évesen majdnem végzett magával, mert a többiek csúfolták homoszexualitása miatt. A 14 éves Graeme Taylor azóta igazi hős lett az interneten, hiszen egy olyan közegben állt ki a melegek jogaiért, ahol a kirekesztő nézeteiről ismert Ku Klux Klan állítólag igen aktív.

Graeme Taylor, egy 14 éves michigani tanuló az iskolai bizottság előtt állt ki tanárja mellett, akit nemrég azért függesztettek fel, mert kirekesztő viselkedésük miatt megbüntette két diákját.

A howelli középiskola tanárát, Jay McDowellt azért rótták meg felettesei, mert egy tanóra során kialakult vitában arra utasította egyik diákját, hogy vegye le az övcsatját, amin egy konföderációs zászló díszelgett, majd kiküldte az óráról. Ezt a jelképet a kirekesztő nézeteiről ismert Ku Klux Klan és más rassziszta szervezetek is előszeretettel használják, így sokak számára negatív, fenyegető jelentéssel bír. A tanár ugyanekkor egy másik diákot is kiküldött a teremből, mert a tanuló bántó megjegyzéséket tett a homoszexuálisokra. Felettesei azonban úgy ítélték meg, McDowellnek nem volt joga arra utasítania diákját, hogy távolítsa el az övcsatot, mivel ezzel megsértette a tanuló szabadságjogait, és emiatt egy napra fizetés nélküli szabadságra küldték.

Az eset egyébként október 20-án történt, amikor az utóbbi hetekben előfordult tinédzser-öngyilkosságokról emlékeztek meg. A szexuális hovatartozásuk miatt halálba üldözött meleg fiatalok emlékére a melegek mellett kiállók lila szalagot tűztek ruhájukra  – írja a news.pinkpaper.com.

Mint a fegyelmi tárgyaláson a tanár mellett kiálló, melegségét nyíltan felvállaló 14 éves diákja, Graeme Taylor védőbeszédében kiemelte, McDowell reakciója a két diák kirekesztő magatartására azért különösen üzenetértékű és fontos, mert Howellben bizony jelen van a Ku Klux Klan – írja az ügyről beszámoló Freep. A bizottság szerint persze ebből semmi sem igaz, és arra hivatkoztak, hogy a szervezet, amelynek tagjai bőrszín, vallási és nemi hovatartozás alapján félemlítenek meg embereket, nem is náluk, hanem a Howelltől északra fekvő kisvárosban, Cohoctah-ban tevékenykedik.

Taylor arra kérte az illetékeseket, hogy kárpótolják a tanárt, hiszen a férfi egy "csodálatos dolgot tett, amiből sokan merítenek erőt", és az ő szemében is nagyot nő az az ember, aki hajlandó kiállni érte.

Beszédében kiemelte, hogy Howell városának meglehetősen rossz lesz a hírneve, amennyiben továbbra sem lépnek fel azok ellen, akik nemi hovatartozásuk miatt bántalmaznak, zaklatnak embereket. Erre saját példáját hozta fel: ő  kilencévesen majdnem megölte magát, mert elege lett abból, hogy homoszexualitása miatt szekálják diáktársai. Hozzátette, reméli, hogy egy napon a jelenlévőket sem az alapján ítélik majd meg, hogy kit szeretnek, hanem személyiségük alapján. Graeme Taylor úgy fogalmazott: jelenleg egy újabb holokauszt folyik odakint, és évente rengeteg meleg végez magával.

A védőbeszédről a helyi lap videófelvételt is készített, a felvétel azóta az egész internetet bejárta – több nagy országos lap foglalkozott a témával, és persze Perez Hilton is felrakta a blogjára. Emellett felkerült az It Gets Better Project oldalára is, ami azért jött létre, hogy lelki tanácsadással segítsék azokat a tinédzsereket, akik saját nemükhöz vonzódnak. „Ha ma csak egy videót akarsz megnézni, akkor ez legyen az” – ajánlották közönségüknek a Facebook oldalukon. Az elmúlt pár hétben történt öngyilkosságok kapcsán egyébként rengeteg sztár szólalt fel az It Gets Better Project színeiben. A Harry Potter filmek sztárja, Daniel Radcliffe pedig a hasonló célokat szolgáló Trevor Projectnek készített egy videót.