Kínos bakiba szaladt bele James Naughtie, a BBC veterán rádiósa, amikor egy reggeli adásban felkonferált egy későbbi beszélgetést Jeremy Hunt kulturális államtitkárral. A nyelvbotlás lényege, hogy Hunt neve csak egyetlen betűvel tér el az angol cunt szótól, ami viszont puncit jelent.

Rossz napja volt hétfőn reggel James Naugthie-nak, a Radio 4 egyébként rutinos és nagy múltú rádóbemondójának, aki az aznapi rádióműsort ismertetve lett véletlen nyelvbotlás áldozata. Naughtie-nak egy beszélgetést kellett volna a hallgatók figyelmébe ajánlania Jeremy Hunt kulturális államtitkárral, amikor egészen freudi elszólásba szaladt bele. “A hírek után pedig Jeremy Hunt kulturális államtitkár lesz a vendégünk, akivel a szélessávú adatközlésről fogunk beszélgetni” - kellett volna mondja a bemondó, ő azonban véletlenül felcserélte két egymást követő szó első betűit. Pechjére ez a két szó épp az államtitkár neve és beosztása volt, így lett a Hunt névből cunt, azaz punci: “A hírek után pedig vendégünk lesz Jeremy Cunt...” - jelentette be a meglepett hallgatóknak, majd pillanatnyi zavart csend után próbált javítani: “...Hunt, a kulturális államtitkár”.

Naughtie ezután zavart torokköszörüléssel próbálta összeszedni magát a következő másodpercekben, miközben az adásról készült felvételen hallatszik, hogy a stúdióban lévők közül valaki(k) próbálnak csak minél csendesebben fuldokolni a röhögéstől. A bemondót végül csak több évtizedes tapasztalata segítette át a nehéz perceken, mivel ezután még fel kellett olvasnia a híreket is, de hangja helyenként továbbra is gyanúsan elcsuklott. “Enyje, ez a köhögés” - mentegetőzött végül.

Ha ez nem lett volna elég, a következőkben Andrew Marr, a rádió politikai szerkesztője még egy lapáttal rátett a dologra. Állítása szerint persze ő sem szándékosan: “nem akarom szóról szóra elismételni úgy, ahogy történt, de Jeremy Cunt... izé, Hunt, a kulturális államtitkár nevét sikerült freudi módon félrebetűznünk” - foglalta össze. Marr ezután gyorsan elnézést is kért: “Bocsánatot kell kérjek, amiért most mégis újra kimondtam, de nagyon nehéz anélkül beszélni róla, hogy ne tennénk”.

Naughtie utólag is minden fórumon igyekezett bocsánatot kérni a rádió hallgatóitól bakijáért. “E-mailekből kiderült, hogy Önök közül sokan viccesnek találták, de voltak, akiket felháborított. Bocsánatot kérek mindekitől, aki úgy érezte, nem ezt szerette volna hallani a reggelije közben - én sem”. A felháborodott hallgatói reakciók ellenére maga az érintett, Jeremy CHunt sem érezte sértve magát. Twitter-oldalán így mentegette a helyzetet: “Azt mondják, készülj fel mindenre, ha a Today adásába hívnak, de ez mindent vitt... Legalább annyira röhögtem, mint te, Jim - vagy szólítsalak inkább dr. Spoonernek?” - derített fényt a fuldokló hangok eredetére végül a politikus.

Az említett dr. Spooner egyébként egy oxfordi professzor, akinek tudományos munkássága ugyan nem maradt fenn, híres beszédhibája azonban igen: róla nevezték el a spoonerizmust, azt a jelenséget, amikor a beszélő nem szándékosan felcseréli két egymást követő szó első betűit (hangzóit).