Connie Culpot hat évvel ezelőtt lőtte arcon férje közvetlen közelről. Két évvel ezelőtt műtötték meg. Egy éve állt először a nyilvánosság elé. Nemrég találkozott arcdonorja családjával. Azt mondják, annak ellenére, hogy más a csontszerkezetük, felismerik Culpban elhunyt rokonukat.

Connie Culp volt az első amerikai nő, akin teljes arcátültetést hajtottak végre, miután plasztikai beavatkozásokkal nem sikerült rendbe hozni az arcát ért roncsolódást . Culpot még 2004-ben lőtte fejbe a férje közvetlen közelről, aki aztán öngyilkos akart lenni. Az esetet mindketten túlélték, a férj börtönbe került, Culpra pedig éveken keresztül tartó orvosi beavatkozások vártak, mert a homlokán és az állán kívül kevés ép rész maradt az arcán.

Végül 2008-ban, amikor már úgy tűnt, nem tudják tovább javítani Culp állapotát feltűnt egy potenciális arcdonor. Culp két évvel később találkozott donorja családjával, akik felfedték, hogy kitől kapott új arcot a most 47 éves nő.

“A mamám azt mondta volna, 'A fenébe is, ha én nem tudom használni, más viszont igen, akkor kapja meg!'” – mondta a clevelandi Plain Dealernek Becky Kasper, a donor lánya. Anna Kasper, a donor 2008-ban halt meg szívrohamban, és a családja számos szervét felajánlotta, többek között a szívét, a veséit és a szemeit. Amikor Kasperék megkapták a felkérést Culp orvosaitól, hogy adományozzák Anna Kasper arcát Connie Culpnak, mindössze néhány perc gondolkodási idő után az átültetés mellett döntöttek. “Az volt a fő érv, hogy tudtuk, Anna is ezt akarta volna” – mondta a lapnak Ron Kasper, a donor férje.

Annak ellenére, hogy Anna Kasper és Connie Culp arcformája nem hasonlított túlságosan, Kasperék azt mondják, felismerik elhunyt családtagjukat Culpban. “Egyértelműem látom a hasonlóságot az orrban” - mondta Becky Kasper.

“Tényleg, igazán nagyon kedves emberek” – mondta Kasperékről Culp a lapnak. Connie Culp a műtét óta nem győzi megköszönni Kasperéknek a felajánlásukat.