A brit egészségügyi termékellenőrző hatóság (MHRA) szerdai közlése szerint több mint félezer nő lett állapotos Nagy-Britanniában annak ellenére, hogy korábban beültették nekik a szigetország egyik népszerű fogamzásgátlóját. A bejelentés szerint mindegyikük az Implanon nevű fogamzásgátlót kapta.

Az Implanon egy négy centi hosszú, két milliméter átmérőjű hajlékony műanyag pálcika, ami a termékleírás szerint 68 milligramm etonogesztrel nevű hatóanyagot tartalmaz, egy applikátorba töltve, és az kerül a véráramba. Az implantátumot az orvos közvetlenül a felkar bőre alá ülteti. A termékleírás szerint az Implanon három évig megakadályozza a terhességet.

A brit hatóság közlése szerint több ezerre tehető azon nők száma, akik az Implanont használták eddig. Szerdai bejelentésében az MHRA azt is közölte, hogy több mint 1600 nő panaszkodott, hogy a szernek kedvezőtlen mellékhatásai vannak, például sérülést okoz. A hatóság szerint csaknem háromezer bejelentés érkezett hozzájuk eddig az Implanonnal kapcsolatban, de sok nem volt indokolt. Sok nő perel lelki megrázkódtatásra és az anyagi kárra hivatkozva.

A brit média közlése szerint az egészségbiztosító több mint 200 ezer fontot fizetett eddig kártalanításként azoknak a nőknek, akik az implantátum ellenére állapotosok lettek vagy komolyabb mellékhatásoktól szenvedtek. A bejelentés szerint a gyártó már lecserélte az Implanont egy korszerűbb, jobban ellenőrizhető implantátumra.

A brit egészségügyi termékellenőrző hatóság igazgatója, June Raine azt nyilatkozta a Channel 4 tévének, hogy a gyártó együttműködik velük, mert tisztában van a hatóság és a fogyasztók aggodalmaival. A gyártó közleménye szerint biztosak voltak abban, hogy az Implanon hatékony és biztonságos. A közlemény nem állítja nyíltan, de céloz rá, hogy sok nő esetében, akik terhesek lettek, feltehetően rosszul ültették be az implantátumot.