Brutálisan meggyilkoltak és megcsonkítottak egy elismert portugál újságírót New Yorkban. A homoszexuális férfi a feltételezések szerint összekapott fiatal szeretőjével, aki egy laptoppal bezúzta a fejét, és egy dugóhúzóval kiherélte. A rendőrség később egy kórházban fogta el a modellt, miután egy ápolónő felismerte a fényképét a hírekben, és riasztotta a rendőröket.

A hatvanötéves Carlos Antonio de Castro arccal felfelé feküdt a vértócsában, amikor megtalálták szobájában a Time Square közelében lévő Intercontinental Hotel alkalmazottai péntek este hét óra körül – írja a Daily News.

A elismert portugál újságírót, aki harcolt a melegek jogaiért is, kíméletlenül fejen ütötték, a herezacskóját pedig levágták. Castro szeretője, Renato Seabra portugál modell azóta vallomást tett, amiben elismerte tettét, de azt képtelen volt bevallani, hogy kapcsolatban voltak. "Azért kasztrálta Castrót, hogy megszabaduljon homoszexuális démonjaitól" – nyilatkozta egy rendőrségi forrás a lapnak. A fiatal férfit egy kórházban találták meg néhány órával a gyilkosság után.

Események gyors egymásutánban

Az első feltételezések szerint Castro azzal vádolta a húszéves modellt, hogy készpénzt lopott tőle, aki ezután nekitámadt, Seabra vallomásából viszont az derült ki, hogy az újságíró nem akarta elvinni őt egy drága bevásárló körútra – számolt be a Daily News rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A kegyetlen gyilkosság után Seabra taxit fogott és kórházba vitette magát, hogy ellásák a sérüléseket a kezén és a fején. A taxisofőr, aki elvitte Seabrát később a hírekben meglátta a fotóját, és riasztotta a rendőröket. "Azt hittem, csak kidobtam egy pasast a kórháznál" – mondta a sofőr, aki úgy emlékezett, hogy Seabra meglehetősen zavartan viselkedett.

Nem sokkal később pedig egy ápolónő is értesítette a rendőrséget, aki munka után sétált hazafelé, és szintén elcsípte a hírekben Seabra fotóját. Elmondta, hogy a gyanúsított a váróban van. A húszéves modellt végül éjfél után kapták el, és azonnal a Bellevue kórházba vitték, ahol piszichológia kivizsgálásoknak vetették alá.

A felismerések pillanata

A holttestet egyébként Monica Piresnek, Castro egyik barátjának köszönhetően fedezték fel. Pires hat órára érkezett a hotelbe az édesanyjával, és nem tudta elérni Castrót, viszont véletlenül belefutott a hallon keresztülvágó Seabrába, aki rémülten megtorpant egy pillanatra, amikor észrevette őket.

"Carlosról kérdeztük, de teljesen meg volt rémülve" – mondta Pires. "Nem számított arra, hogy összefut velünk. Azt mondta, hogy Carlos most nem hagyja el a szobáját. A válasz meglepett minket, ezért értesítettük a hotel vezetőjét." A személyzet végül ellenőrizte a szobát, és megtaláltak a vértócsa közepén fekvő férfit.

A Daily Mail információi szerint Seabra egy laptoppal zúzta be Castro fejét, aztán egy dugóhúzóval kiherélte, miközben az újságíró a földön feküdt vérezve. A fiatal modell anyja később egyébként úgy nyilatkozott, hogy Seabra nem volt meleg. "A fiam nem volt Castro szeretője. Soha nem rejtette el szexuális hovatartozását, ami szerint heteroszexuális volt" – nyilatkozta az egyik portugál televíziónak.

Tapintható feszültség

Castroék mindössze néhány hónapja jártak. Az újságíró fizetett fiatal szeretőjének, hogy csatlakozzon hozzá New Yorkban szilveszter estére. A hotelbe december 29-én jelentkeztek be, megnézték a várost, néhány előadást, és vacsoráztak Monica Pires anyjával, Wanda Piresszel is. A Pires-család elárulta, hogy Castróékkel minden rendben volt egészen január hatodikáig, csütörtök estéig, ami meglehetősen feszülten telt.

A nyomozók szerint aztán a vita elfajult pénteken. Az alattuk lakó, nászúton lévő pár például hallotta, ahogy két férfit veszekszik néhány órával a gyilkosság előtt. "Hatalmas zajt csaptak" – mondta Suzanna Divilly. "Nem csak a folyóson, hanem a szobánkban is lehetett hallani, ahogy veszekednek, de nem igazán foglalkoztunk vele, mert úgy éreztük, semmi közünk hozzá" – említette.

A gyilkos modell

Renato Seabra kosarazott és szerepelt egy modelleket kereső realityben, amit ugyan nem sikerült megnyernie, de bejutott a legjobb háromba, és szerződést kínáltak neki. "Megkapta az 5 perc hírnevet, de senkinek számított Portugáliában" – mondta Vicky Fernandes, Carlos egyik barátja. "Mindenki azt gondolta, hogy nyugodt, normális ember" – tette hozzá. "A srác valószínűleg hírnevet és pénzt akart. Megragadta a lehetőséget, hogy közel kerüljön valakihez, aki promótálhatja. Kockázatos kapcsolat volt" – állította Luis Pires, aki szintén Castro barátja volt.