Egy napig még lélegeztető és keringéstámogató rendszereken volt, mégsem tudták megmenteni az életét annak az újszülöttnek, akinek szombat este anyja és ikertestvére is meghalt. Az orvosok szerint az ikreknek nem volt esélyük a túlélésre. Az eddigi vizsgálatok alapján az édesanya cukorbetegségének nem lehet köze a fiúgyermekek halálához.

Meghalt a másik újszülött is, akinek édesanyja szombaton este lett rosszul tárnoki otthonában - hangzott el a TV2 hétfőn reggeli műsorában. A méhen belül elszenvedett oxigénhiány és a keringési problémák pecsételték meg az újszülött ikrek sorsát - mondta hétfői sajtótájékoztatóján a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezetője. Szabó Miklós hozzátette: az eddigi vizsgálatok alapján az édesanya cukorbetegségének nem lehet köze a fiúgyermekek halálához.

Mint arról korábban a Független Hírügynökség beszámolt, egy ikerterhes asszony szombat este rosszul lett és meghalt Tárnokon. A gyermekek édesanyját tárnoki otthonában több orvos és mentő próbálta megmenteni, de az édesanya újraélesztése nem sikerült. Az újszülötteket a Magyarországon eddig egyedülálló, speciális mentésben résztvevő szakemberek császármetszéssel segítették világra. Az ikreket is újra kellett éleszteni, de végül sikerült kórházba szállítani őket a Peter Cerny alapítvány mozgó intenzív osztályként is működő rohamkocsijával.

Szabó Miklós, az I. Gyermekgyógyászati Klinika perinatális intenzív centrumának (PIC) ügyeletes orvosa vasárnap kora délután a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta: mindkét újszülött válságos állapotban került a kórházba szombaton este fél kilenc körül. Egyikük a stabilizációs kísérletek ellenére hajnali fél háromkor meghalt, halálát a születésekor átélt oxigénhiányos és keringéshiányos állapot, és az abból fakadó szervi elégtelenségek okozták. Testvére is kritikus állapotban volt, egy napig még lélegeztető és keringéstámogató rendszereken volt, ám életét mégsem sikerült megmenteni.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, a Tárnokon, szombaton este történt haláleset miatt a rendőrség helyszíni szemlét tartott. A haláleset körülményeit közigazgatási eljárásban fogják vizsgálni. Az Országos Mentőszolgálat közleménye szerint az anya halálának pontos okát igazságügyi orvos szakértő állapítja majd meg.