A 31 éves Adele Markhamnek hosszú éveket kellett várnia arra, hogy kiderüljön, fiúként miért viselkedik lányosan, miért vonzódik a férfiakhoz úgy, hogy valójában nem gondolja melegnek magát. Már 28 éves volt, amikor végre elvégeztek nála egy kromoszómavizsgálatot, és rájöttek, hogy Klinefelter-szindrómában szenved. Adele Markham, aki Matthewként látta meg a napvilágot, most már teljesen átlagos nőnek érzi magát, aki imád öltözködni és egy napon szeretne férjhez menni.

A 31 éves Adele Markham teljesen átlagos nőnek érzi magát, aki imád öltözködni és egy napon szeretne férjhez menni – írja a Daily Mail. Igaz, 28 évig Matthewként élt, egészen addig, amíg ki nem derült, hogy Klinefelter-szindrómában szenved, vagyis extra női (X) kromoszómával született. Amikor világra jött, édesapja és édesanyja nagy örült annak, hogy két lányuk mellé egy fiú érkezett. Amikor Matthew Markham kicsit nagyobb lett, a családja észrevette, hogy valami nincs rendben a nemi szerveivel. „Egy orvos azt mondta a szüleimnek, hogy nem fejlődöm rendesen. Azt tanácsolta nekik, hogy műttessenek meg, amikor nagyobb leszek, de azt nem tudta megmondani, mi okozza a problémát" – nyilatkozta Markham, akinek gyerekkorában nagyon lányos hangja volt, és lányként is viselkedett, a családja ezt azonban nem nézte túl jó szemmel.

Mi a Klinefelter-szindróma?

A Klinefelter-szindrómának nevezett többszörös veleszületett fejlődési rendellenesség oka a női (X) kromoszóma feleslegben történő előfordulása. A Klinefelter-szindrómások nemi kromoszómakészlete XXY, ritkábban XXXY, ill. még ennél is több X-kromoszóma is jelen lehet a sejtek magjában. A Klinefelter-szindróma fejletlen herével és külső nemi szervekkel, nőies testalkattal, és az értelmi képességek visszamaradásával jellemezhető.  A Klinefelter-szindróma legtöbbször meddőség miatt végzett ondóvizsgálat, majd kromoszóma-vizsgálat során derül ki. A Klinefelter-szindrómával élők általában magas növésűek. Szakálluk gyér, testszőrzetük ritka, vékonyszálú, eloszlása nőies. Gyakori az emlők megnagyobbodása (ginekomasztia).

Forrás: egeszsegkalauz.hu

Mindig lánynak érezte magát

Markham gyerekkorában még nem végeztek olyan vizsgálatokat, amik segíthettek volna a diagnózisban, és senki nem sejtette, hogy miben különbözik a többiektől. „Mindig lánynak éreztem magam, de a szüleimet ez nem igazán érdekelte. Végül is nem volt okuk rá, hogy azt higgyék, nem vagyok fiú. Az apám elég ódivatú, és azt várta tőlem, hogy vagány srác legyek, aki imád focizni. Én viszont inkább babáztam, mint a nővéreim. Az iskolában is mindig a lányokkal lógtam. Utáltam a tesi órákat, és mindent, ahol fiúk társaságában kellett lennem. A nővéreim nagyon közel álltak hozzám, gyakran elloptam a ruháikat, és felvettem őket. Persze az apám iszonyú ideges lett, amikor erre rájött.”

A tesztoszteron sem segített

Mire 14 éves lett, még mindig nem kezdődött el férfivá érése, ezért  szülei elvitték egy specialistához. Azt ajánlották, hogy szedjen tesztoszteront, mert az majd segít, a kezelés azonban nem úgy sült el, ahogy az orvosok és a szülők gondolták. Pár hónap múlva ugyan elkezdődött nemi érése, de Matthew, azaz most már Adele Markham hangja nem lett mélyebb, nem nőtt arcszőrzete, és még kis mellei is fejlődtek – ez mind jellemző a Klinefelter szindrómásokra. „Az, hogy nem kezdtem férfivá fejlődni, csak erősítette az érzést, hogy valójában nő vagyok"  – tette hozzá Markham, aki még abban az évben elmondta az érzéseit egy tanácsadónak, de a szülei nem segítettek a problémái megoldásában.

Önmagát hibáztatta

A tinédzsert beajánlották egy speciális klinikára is, mert sok minden utalt arra, hogy esetleg transznemű. „Állandóan egészségügyi problémáim voltak, mindig fertőzéseket kaptam, de soha senki sem végzett kromoszómavizsgálatot, hogy kiderüljön, mi is állhat e mögött" - nyilatkozta Markham, aki önmagát hibáztatta, és nagyon egyedül érezte magát.  16 éves korában leborotválta a fejét és Londonba szökött, ahol azonnal csatlakozott a melegekhez. „Teljesen össze voltam zavarodva, és nem éreztem igazán, hogy a melegek közé tartozom, de abban biztos voltam, hogy a férfiakhoz vonzódom. Elhatároztam, hogy úgy próbálok élni, mint egy meleg férfi, ez tűnt a legegyszerűbbnek.”  Markham órákat töltött az edzőteremben, hogy a törékeny alakját férfiassá tegye, és tetoválásokat rakatott a karjára.

Most már másokon segít

Végül 28 éves korában összeszedte a bátorságát és felkeresett egy orvost, akinek elmondta, hogyan érzi magát. „Nagyszerű volt. Elmagyarázta, hogy nagy fejlődés történt az orvostudományban az utóbbi években, és most már sokkal jobban értik, hogyan működik az emberek nemisége. A doktor egy csomó tesztet elvégzett rajtam azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e nemet váltanom” – mesélte Markham, akinek egy héttel később kellett visszamennie az eredményekért. „A szakember elmondta, hogy valamiféle Klinefelter-szindrómám van, ami azt jelenti, hogy nem vagyok igazán férfi és nő sem, hanem a két nem között élek" - nyilatkozta Adele Markham, aki elkezdett ösztrogént szedni, és előjegyeztette magát operációra, hogy befejezzék az átváltozását. Miután végre kiderült, hogy mire vezethetőek vissza problémái, elhatározta, hogy londoni fiatalokkal foglalkozik majd, és most egy Silverfish nevű projektet vezet, ami hajléktalan és drogfogyasztó Klinefelter-szindrómásokon próbál segíteni.