Penny Jarvis elsírta magát, amikor megtudta, hogy most kétéves lánya Turner-szindrómában szenved, és emiatt meddő. Az asszony szeretné, ha testvéreihez hasonlóan Mackenzie Stephens is megtapasztalná az anyaság örömét, ezért úgy döntött, hogy petesejtdonorként segít lányán. Az elszánt édesanyát a legtöbben támogatják, de persze vannak, akik szerint etikai és gyakorlati szempontból sem hozott jó döntést.

Egy brit édesanya, Penny Jarvis szeretné lefagyasztatni pár petesejtjét, hogy Turner-szindrómás kislánya is szülhessen gyermeket, ha elég idős lesz – írja a Daily Mail.  A kromoszóma rendellenesség miatt ugyanis nem fejlődtek ki a most kétéves Mackenzie Stephens petefészkei, így petesejtdonor, illetve mesterséges megtermékenyítés nélkül nincs lehetősége arra, hogy gyermeket szüljön. Penny Jarvis és élettársa, a 42 éves Karl Stephens közösen gondoskodik Mackenzie Stephensről, akinek a kromoszóma rendellenesség miatt sok problémával kell megküzdenie, mivel részleges süketségben szenved, ezért főként jelbeszéddel kommunikál, naponta kap növekedési hormonokat. A Turner-szindrómában szenvedőknél egyéb problémák is jelentkezhetnek: ezek közé tartozik a cukorbetegség, a látászavar, szív- és érrendszeri betegségek, alacsonynövés, a végtagok duzzanata a nyirokpangás miatt.

Mi a Turner-szindróma?

A Turner-szindróma a nők számbeli nemi kromoszóma rendellenessége, melynek során az egyik női (X-) kromoszóma elvész. A Turner-szindrómát, az 1930-as években Henry Turner amerikai orvos írta le elsőként. Kb. 2000 élveszületésre jut egy eset, de Turner-szindrómával fogant leányoknál igen magas (kb. 98%) a spontán vetélés gyakorisága. Így a Turner-szindróma tényleges gyakoriságáról pontos ismeretekkel nem rendelkezünk.

A kezelés célja a normális növekedés, a nőies alkat és a nemi szervek fejlődésének biztosítása. Mindez növekedési hormonnal és női hormonokkal könnyen elérhető. A nőies és egészségesen magas testalkat elérése mellett fontos a társuló rendellenességek (pl. szívfejlődési rendellenesség, csontritkulás, stb.) célzott kezelése is. A nőies alkat biztosítása ellenére a Turner-szindrómás beteg meddő, mert nincs petesejteket termelő petefészek. A hormonálisan rendezett alkatú Turner-szindrómás méhe viszont egészséges, így más nő magzatát gond nélkül képes kihordani.

Forrás: www.egeszsegkalauz.hu

Amennyiben Penny Jarvis lesz a donor, a születendő baba egyszerre lesz az unokája és a gyermeke az asszonynak, Mackenzie Stephens pedig az anyja és a féltestvére lesz a kicsinek. „Fel lehet úgy fogni ezt a helyzetet, hogy valóban a saját testvérének, testvéreinek ad majd életet, de én nem így látom. Az ember mindent megtesz a gyermekeiért” – nyilatkozta Penny Jarvis. „Remélem, hogy nem én leszek az egyedüli, aki felajánlja a petesejtjeit, hanem a lánytestvérei is így tesznek majd. Ha mégsem hajlandóak erre, akkor nyitva lesz egy kapu a lányom számára. Páran mondták, hogy ez egy kissé beteg ötlet, de a többség támogat a dologban” – nyilatkozta a 25 éves asszony, akinek Mackenzie-n kívül még négy gyermeke van: a hatéves Morgan, egy hároméves ikerpár, William és Abigail, és az öthónapos Jaymie-Leigh.

Penny Jarvis elsírta magát, amikor az orvosok közölték vele, hogy lányának nem lehet gyermeke, és azonnal megbeszélte partnerével, a családjával és a barátaival a helyzetet. „A Facebookon is létrehoztam egy csoportot olyan szülők számára, akiknek szintén Turner-szindrómában szenved a gyermekük. Azok a tagok, akikkel beszéltem, jó ötletnek tartják a petesejtdonációt. A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a legjobbat szeretném a gyermekemnek” – nyilatkozta az asszony. Mivel a jelenlegi jogi szabályozások miatt csak korlátozott ideig raktározzák a petesejteket, ezért az édesanyának még várnia kell a donációval. Az ellenzők szerint az etikai problémák mellett  arról sem szabad megfeledkezni, hogy még nem tudunk eleget arról, hogy a fagyasztás milyen hatással van a petesejtekre. Josephine Quintavalle, a Comment on Reproductive Ethics nevű szervezet tagja elmondta, természetesen meg lehet érteni, hogy milyen megrázó lehet egy édesanya számára, ha kiderül, hogy lánya Turner-szindrómában szenved, de úgy véli, hogy a saját petesejtek felajánlása sem gyakorlati, sem etikai szempontból nem jó megoldás.

Egy 2008-as törvény, a Human Fertilisation and Embryology Act szerint egy lefagyasztott petesejtet illetve egy embriót csak 5-10 évig lehet tárolni. Igaz, ezt az időt akár 55 évre is meg lehet növelni bizonyos feltételek mellett. A családjogászként dolgozó Louisa Ghevaert szerint az orvosutudományi lehetőségek adottak arra, hogy egy édesanya petesejtjeit lefagyasszák, és eltárolják a lánya számára abban az esetben, ha a gyermek egészségügyi problémai ezt indokolttá teszik. A gyermek születése után pedig természetesen nem a biológiai anya, vagyis a petesejtdonor, hanem az újszülöttet világra hozó nő lesz feltüntetve szülőként az anyakönyvi kivonaton.