A legszegényebbek jártak a philadelphiai orvos klinikájára, aki az árat aszerint szabta, hogy mekkora a magzat, és mennyi fájdalomcsillapítóra van szükség. Az életképes gyerekek gerincvelőjét elvágta, ezzel legkevesebb hét újszülött halálát okozta. A horror házának nevezett klinikán befőttesüvegekben tartotta a gyerekek levágott lábait, mindenhol testrészek voltak, vérfoltos bútorok, és törött műszerek.

Január tizenkilencedikén letartóztattak egy philadelphiai orvost, Kermit Barron Gosnellt, akit azzal vádolnak, hogy egyik betege halálát okozta amellett, hogy kései abortuszokat végzett, és ezzel meggyilkolt legkevesebb hét életképes újszülöttet – írja a CNN.

A gyerekek élve születtek a terhesség hatodik, hetedik vagy nyolcadik hónapjában, de az orvos a nyakukon keresztül elvágta a gerincvelőt egy ollóval – állítja Seth Williams, az ügyész. Az abortusz egyébként a huszonnegyedik hét után nem megengedett.

A philadelphiai klinikát 2010 februárjában ellenőrizték a nyomozók, miután információik szerint egy olyan rendelő üzemelt itt, ahol kérdezés nélkül, szinte bárki kaphatott receptet fájdalomcsillapítókról és egyéb narkotikumokról.

Az ügyész állítása szerint a rendőrség ekkor fedezte fel a hátborzongató abortuszklinikát, amit azóta is csak a horror házaként emleget.

A horror háza

Ahogy Seth Williams a CNN interjújában elmondta, ide azok jártak elvetetni a magzatukat, akiknek más lehetősége már nem maradt. "A kései abortusz ára azon múlott, hogy mekkora a baba, és, hogy mennyi fájdalomcsillapítót akartak" – magyarázta a CNN-nek.

Aztán röviden leírta a klinikát. "Az orvos befőttesüvegekben megtartotta a babák levágott lábait, a nők nemiszervének képeit, magzatok és testrészek voltak mindenfelé a házban, még abban a hűtőben is, ahol a személyzet az ebédjét tartotta" – mondta Williams. Emellett a bútorok és felszerelések vérfoltosak, koszosak és töröttek voltak.

A gyilkos doktor

A hatvankilenc éves orvosról Williams állítása szerint mindenki tudta, hogy bármikor elvégez egy abortuszt, annak ellenére, hogy nem volt hivatalosan elismert szülész, illetve nőgyógyász.

"A doktor, aki olyan babáknak vágja el a gerincvelőjét, akik lélegeznek, és megfelelő orvosi felügyelet mellett életben kéne maradniuk, az a törvény szerint bűnt követ el" – mondta Williams.

Gosnellt azzal is vádolják, hogy újrahasznosított eszközöket, mocskos szobákban dolgozott. A műtőkben szemetesek is voltak és állatok is megjelentek az operáció alatt, és képesítés nélkül is engedett embereket dolgozni, köztük középiskolásokat is.

Emellett ő lehet a felelős a negyvenegy éves Karnamaya Mongar haláláért is, aki 2009 november 20-án hunyt el, amikor túladagolta magát érzéstelenítőkkel, amiket Gosnell írt elő neki.

A férfi mellett még nyolc nőt, köztük a feleségét, és egy férfit vádolnak, akik a klinika dolgozói voltak. Többségüket gyilkossággal és összeesküvéssel.

Kísért a múlt

A klinika még 1979-ben szerzett engedélyt abortuszok elvégzére, és, ahogy Williams állítja, az állami hatóságok egyszerűen elnéztek felette. Mint említte, 1993 óta senki nem vette a fáradságot, hogy megvizsgálja a klinikát. "Több vizsgálat van fodrászatok ellen, mint abortuszklinikák ellen" – mondta Williams.