Darin McCloud úgy érzi, hogy egy gyomorszűkítő operáció segítene neki abban, hogy leálljon a zabálással, megbirkózzon a cukorbetegséggel. Igen ám, de amikor beadta a kérelmet csak 117 kilogrammot nyomott, így nem volt jogosult egy ilyen beavatkozásra. A cél érdekében hízókúrába kezdett, tömi magába a kenyeret és a rágcsálnivalókat.

Egy brit férfi hízókúrára fogta magát, ugyanis jelenleg nem elég kövér ahhoz, hogy elvégezzenek rajta egy olyan műtétet, amire szerinte szüksége van. A 127 kilogrammos Darin McCloud cukorbeteg, és abban reménykedik, hogy egy gyomorszűkítő operáció segítene rajta. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) azonban nem adott helyt a kérelmének, ugyanis ezt a beavatkozást csak akkor végzik el, ha a páciens testtömeg-indexe 45-ös, és olyan egészségügyi problémái vannak, mint például a cukorbetegség. A portsmouth-i Darin McCloudnak a kérelem beadása idején csak 40-es volt a BMI-je, és „csupán”  117 kilót nyomott a maga 170 centiméterével.

Kenyér és chips

Bár ez a műtét is kockázatokkal jár, a 45 éves férfi mindenképpen kés alá akar feküdni. "A cukorbetegségem miatt szeretném megműttetni magam. Így nem lesz majd szükségem az inzulinra, és más problémáim is megoldódnak" - nyilatkozta McCloud, aki nem szeretne terhére lenni a családjának. "Ennek ellenére nem tudom megállni, hogy ne egyek. Tudom, hogy van valahol egy kapcsoló, de nem tudok leállni. Ez a bökkenő, ezért van szükségem segítségre”  - tette hozzá McCloud, aki  2009 februárjában kérelmezte a műtétet, és azóta megpróbál tovább hízni. Eddig körülbelül tíz kilót sikerült felszednie, és a testtömeg-indexe most 43,5 körül mozog. A cél a 45-ös BMI és a 133 kilogramm. A Daily Mail szerint naponta majdnem egy egész vekni kenyeret megeszik, valamint négy zacskónyi rágcsálnivalót is magába több az ügy érdekében.

Dr. Lorraine Albon, az egyik helyi kórház munkatársa támogatja páciensét. „Darin mindent megtett, ami módjában állt. Ha nem műtik meg hamarosan, elveszítheti az állását, és további egészségügyi problémái adódhatnak” – nyilatkozta a férfi orvosa, aki szerint McCloud akkor is egyre többet nyomna, ha nem kellene a műtét miatt plusz kilókat felszednie, igaz, akkor talán nem lenne ilyen gyors a folyamat.

Változások várhatóak

Az NHS területi egységeinél nem azonosak a kritériumok, van, ahol már alacsonyabb BMI mellett is engedélyezik a gyomorszűkítő műtétet. Ahol magasabb testtömeg-index a követelmény, ott állítólag azért szabtak magasabb határt, mert a korábbi eredmények alapján így tudnak spórolni. Egyébként lehet, hogy Portsmouthban lejjebb viszik majd az értéket, ugyanis több ajánlás és kutatás alapján hosszú távon ez mégiscsak költségkímélőbb. Dr. Paul Edmondson-Jones, az NHS Portsmouth igazgatója szerint 2012, 2013 előtt biztosan nem változik meg a feltételi rendszer.