Ötös ikreket szült egy 37 éves nő Moldova Köztársaságban – adja hírül manna.ro. A kicsik természetes úton és mindössze fél óra alatt jöttek a világra. Az öt koraszülött gyermeket az orvosok folyamatos megfigyelés alatt tartják.

Tatiana Surugiu, aki egy Hâjdieni nevű faluból származik, férjével Cipruson dolgozott, amikor teherbe esett. A ciprusi orvosok a vizsgálatok során azt állították, hogy három gyermek fogant a méhében, Moldáviában már négy gyermekről számoltak be a szülészek - közölte a manna.ro. A meglepetés annál nagyobb volt, amikor a szülésnél kiderült, valójában öt csecsemőről van szó.

Eredetileg császármetszéssel szerették volna világra segíteni a kicsiket, a szülés azonban a vártnál korábban beindult, és szinte pillanatok alatt lezajlott. "Tudják, milyen fájdalmakon megy keresztül egy anya szülés közben. Nekem ezt ötször kellett kiállnom", elevenítette fel Tatiana Surugiu.

A három orvos, aki segédkezett a szülésnél, egyöntetűen állítja, hogy nem volt hasonló esetre példa az elmúlt tíz évben a gyermekközpontban. "Csak jöttek és jöttek, egyik a másik után. A negyedik után azt vártuk, hogy megérkezzen a placenta, meglepetésünkre egy ötödik gyermek érkezett. Arra gondoltunk, hogy az apa talán görög és nem moldáv", viccelődött a központ orvosa, Ana Vermeiuc.

A három kislány és a két kisfiú súlya 700 és 1300 gramm között mozog. A koraszülötteket azonnal inkubátorba helyezték.

"Egészségi állapotuk egyelőre instabil, mivel 28 hétre születtek, és súlyuk is kicsi. Az ötös ikrek közül csak az egyik lélegzik önállóan. Harcolunk az életükért", magyarázta Victoria Ieşanu orvos.

Tatiana Surugiu úgy döntött, nem utazik vissza Ciprusra. Moldáviában marad, hiszen van még további két gyermeke, egy 17 éves fiú és egy tíz éves kislány. A népes család boldogságát igencsak beárnyékolja, hogy összes tagja egy 28 négyzetméteres apartmanban lakik, és nincs állandó melegvizük.